13 Ιαν 2016

Συνάντηση Δημάρχου Μυκόνου με τον Υπουργό Εσωτερικών, με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του Ι.Τ.Α

Συμμετοχή Δημάρχου Μυκόνου σε συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, με την ιδιότητα ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του.......
Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης -Ι.Τ.Α. 

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν το Διοικητικό και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και οι υπηρεσιακοί του υπάλληλοι, με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Στόχος είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου το ΙΤΑ να γίνει μοχλός πολιτικής το για την αυτοδιοίκηση όσο και για την κεντρική εξουσία.
Ο Πρόεδρος του ΙΤΑ κ. Γιώργος Πατούλης παρουσιάζοντας τα μέλη του Διοικητικού και Επιστημονικού Συμβούλιου, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, τόνισε ότι στο ινστιτούτο πραγματοποιείται ένα «πάντρεμα» μεταξύ της αυτοδιοικητικής εμπειρίας με την επιστημονική και ακαδημαϊκή διάθεση με στόχο την ενίσχυση των δήμων ενόψει των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πατούλης στην εισήγηση του τόνισε μεταξύ άλλων. «Έχουμε κοινή στόχευση για τον ρόλο που διαδραματίζει η κάθε πλευρά αυτή την στιγμή και η σημερινή συνάντηση έχει ως στόχο να συνεργαστούμε προκειμένου το ΙΤΑ να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις που θα είναι ένα εργαλείο πολιτικής τόσο για την νομοθετική εξουσία αλλά και για το υπουργείο Εσωτερικών.»

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις σχέσεις εμπιστοσύνης που θα πρέπει να υπάρχουν μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και των θεσμικών εκπροσώπων και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα θεωρώ απαραίτητο στοιχείο το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Έτσι πιστεύω πως ξεκίνησε μια συνεννόηση ειλικρινή με πρόσωπο και όχι με προσωπείο με λογική σχέση συνεργάτη. Οι διαπιστώσεις όλων είναι ότι το δημόσιο εξακολουθεί να μην έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει και την συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Πρέπει να καταστήσουμε τους θεσμούς πιο λειτουργικούς ικανούς να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών και της οικονομίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κρίσιμος συντελεστής στην ανάπτυξη της χώρας.»


Στην συνάντηση τοποθετήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ του ΙΤΑ και αναφέρθηκαν στην δράση και τους στόχους του Ινστιτούτου.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεδομένου ότι οι μικρότεροι δήμοι όπως είναι και ο δικός μας δεν έχουν την δυνατότητα να διαθέτουν επιστημονικό προσωπικό, η λειτουργία του ΙΤΑ με την παραγωγή μελετών και την μετάδοση της τεχνογνωσίας προς τους δήμους είναι άκρως απαραίτητη και συγχαίρω την ΚΕΔΕ που κάνει προσπάθειες για την αναβίωση του θεσμού του ΙΤΑ αλλά και όλους τους συναδέλφους μου που μετέχουμε σε αυτό το όργανο με μοναδικό στόχο την αυτοδιοίκηση».

«Δεξαμενή σκέψης» χαρακτήρισε το ΙΤΑ ο Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «οι δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό για να πραγματοποιήσουν μελέτες. Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς τις μελέτες για τις οποίες έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται για ένα οδηγό για τους δήμους προκειμένου να λειτουργούν αυτοδιοιηκητικά."

Ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος σημείωσε «Είναι πολύ σημαντικό το επιστημονικό συμβούλιο καθώς αυτές οι μελέτες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη θα μπορούν να τις εκμεταλλευτούν όλοι οι δήμοι. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες πλέον στους δήμους που με το προσωπικό που διαθέτουν δεν αρκούν ούτε να μαζέψουν τα σκουπίδια, πόσο μάλλον για να εκπονήσουν οι δήμοι από μόνοι τους μελέτες.»

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν και άλλοι Δήμαρχοι καθώς και μέλη του επιστημονικού συμβουλίου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...