14 Ιαν 2016

Σύντομα τα πρώτα ΜΥΣΥΦΑ σε σούπερ μάρκετ

Όπως όλα δείχνουν, τα πρώτα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα θα κάνουν την εμφάνισή τους μέχρι......
το τέλος του επόμενου μήνα στα ράφια των σούπερ μάρκετ της χώρας.

Η λίστα των πρώτων ΜΥΣΥΦΑ που θα πάρουν τον...δρόμο για τα σούπερ μάρκετ είναι υπό επεξεργασία τις τελευταίες εβδομάδες ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Φαρμακοποιοί και φαρμακοβιομηχανίες ωστόσο συμμετέχουν στην διαδικασία βάζοντας όρια και προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα δημόσιας υγείας. Μάλιστα οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει ότι με την πρώτη παρατυπία ή πρόβλημα, θα κληθούν στην δικαιοσύνη και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν όλα με μεγάλη προσοχή.

Επιχειρήματά τους εκτός από τις πρόσφατες δηλητηριάσεις στη Σουηδία από σκευάσματα που πουλήθηκαν από σούπερ μάρκετ, είναι και το παράδειγμα της Βoots στη Μεγάλη Βρετανία όπου οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθευτεί παρακεταμόλη σε μία ή δύο μικρότερες συσκευασίες (όχι των 20 τεμαχίων που είναι στο φαρμακείο) αλλά όχι τρίτη συσκευασία για να αποφευχθούν οι αυτοκτονίες και άλλα προβλήματα.

Τίθενται πάντως πολλά ερωτήματα μεταξύ των οποίων είναι ποιος θα ελέγχει τη διακίνησή των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, πως θα πωλούν τα σούπερ μάρκετ προϊόντα διατιμημένα (η απελευθέρωση τιμών στα φάρμακα αυτά έχει αποφασιστεί για το 2017) αλλά και πόσο μεγάλη θα είναι η γκάμα των προϊόντων αυτών στα καταστήματα λιανικής, εκτός φαρμακείων.
Και το επίμαχο: Η παρουσία φαρμακοποιού θα είναι υποχρεωτική;
Πηγή: iatropedia.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...