7 Απρ 2016

Τι αντιπροτείνουν οι τουριστικοί φορείς στην πρόταση του ΥΠΟΙΚ για τέλος διανυκτέρευσης

Τον έλεγχο της φοροδιαφυγής στον τουρισμό προτείνουν οι τουριστικοί φορείς απέναντι......
στα σενάρια που έχουν διαρρεύσει για την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία ανάλογα με τα αστέρια των καταλυμάτων.

Οι τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για «νέο δώρο» στους ανταγωνιστές- τις λοιπές αγορές της Μεσογείου- και μάλιστα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι ο κλάδος, που δείχνει σημαντικές αντιστάσεις εν μέσω κρίσης, εξασφαλίζοντας κρίσιμα έσοδα για την ελληνική οικονομία, έχει φτάσει στα όριά του, αφενός λόγω της υπερφορολόγησης, αφετέρου λόγω της παρατεταμένης εκκρεμότητας των κόκκινων δανείων, αφού ένα 40% των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, παρά τα συνεχή ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα δίνει «πόντους» στη Δυτική Μεσόγειο και κυρίως στην Ισπανία, η οποία είναι η μεγάλη κερδισμένη από την αστάθεια σε γειτονικές αγορές (βλ. Τουρκία), ενώ τα προβλήματα στα ελληνικά προξενεία όσον αφορά τις θεωρήσεις βίζα έχουν πάει πίσω τις κρατήσεις από τη Ρωσία, μία αγορά, από την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε εφέτος να έχει αυξημένα νούμερα.

«Να ξεχάσει το υπουργείο Οικονομικών τα περί επιβολής τέλους διανυκτέρευσης», καλεί το κυβερνητικό επιτελείο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης αντιπροτείνοντας αφενός, τη φορολόγηση των παράνομων καταλυμάτων, αφετέρου την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συγκεκριμένα ποσά και πάνω. Αμφότερες οι προτάσεις έχουν γίνει δεκτές- σε επίπεδο συζητήσεων- από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ενώ και η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού έχει προαναγγείλει ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 νομοθετικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο των παράνομων καταλυμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης σχολίασε ότι «η επιβολή 1 ευρώ ανά αστέρι, ανά διανυκτέρευση, ισοδυναμεί με 230 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρο, ίσο με το διπλάσιο ΦΠΑ διαμονής πέρυσι».

Με βάση τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, τα προσδοκώμενα έσοδα από το μέτρο της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης υπολογίζονται σε 150 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι ο τζίρος της δραστηριότητας των ενοικιαζόμενων κατοικιών και διαμερισμάτων για το 2015 υπερέβη τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες για τα δημόσια ταμεία εκτιμώνται, με βάση τους υπολογισμούς πάντα των τουριστικών φορέων, στα 250 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται εδώ ότι τα νούμερα για τα παράνομα καταλύματα από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και κατοικιών ανά την Ελλάδα αυξάνονται πλέον ραγδαία, ειδικά μετά την απελευθέρωση της νομοθεσίας για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις από το Νοέμβριο του 2015, κάτι το οποίο πιστοποιούν και οι ίδιες οι πλατφόρμες που φιλοξενούν κατοικίες προς μίσθωση, καλώντας τους «οικοδεσπότες» τους να ακολουθούν τη νομοθεσία.
Στεφανία Σούκη
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...