13 Απρ 2016

Συντάξεις: Πίνακες με τα νέα ποσά που θα εισπράττουν χιλιάδες Ελληνες

Στη Βουλή καταθέτει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας,....
Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό κρατώντας «ανοικτή» τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τις επικουρικές συντάξεις όπου, όμως, παραμένει η «κόκκινη γραμμή» να μη θιγούν οι συνταξιούχοι με μικρά ή μεσαία εισοδήματα.

AΠΟΦΑΣΗ 
«Μόνο το 10% των συνταξιούχων θα δει περικοπές», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης «να μη μειωθεί καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα.

Και το έλλειμμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα ?καλυφθεί? από μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών (που οι Θεσμοί απέρριπταν όλο το προηγούμενο διάστημα), την περικοπή των συντάξεων για το 10% των ?υψηλοσυνταξιούχων? (είτε των 118.000 που λαμβάνουν υψηλές επικουρικές είτε των 260.000 με εισόδημα από συντάξεις, κύριες + επικουρικές, άνω των 1.300 ευρώ). Και όχι από το πρώτο ευρώ, που θα έθιγε και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Συντάξεις: Πίνακες με τα νέα ποσά που θα εισπράττουν χιλιάδες Ελληνες
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το «πακέτο» των μέτρων για τις επικουρικές είναι «υπό συζήτηση» με τους δανειστές και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την αύξηση των εισφορών (π.χ η αύξηση να μην είναι 1,5% για τρία χρόνια, αλλά, μικρότερη για περισσότερα χρόνια).
Συντάξεις: Πίνακες με τα νέα ποσά που θα εισπράττουν χιλιάδες Ελληνες
«Αν υπήρχε χρόνος θα είχαμε τελική συμφωνία», υποστήριξε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν βήματα προσέγγισης στο επόμενο διάστημα και έως την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

ΜΙΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 
Με βάση όσα δήλωσε χθες ο Γ. Κατρούγκαλος, η συμφωνία με τους Θεσμούς για το Ασφαλιστικό παραμένει... ημιτελής, αφού έχουν «κλειδώσει» οι παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις (τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης) και η αποφυγή νέων μειώσεων στα καταβαλλόμενα ποσά τους.

Για τις κύριες συντάξεις, όπως έγραψε χθες η «Ημερησία», συμφωνήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε χαμηλότερα ποσά για όσους θα έχουν συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ, αφού ο κυβερνητικός στόχος είναι, στο πλαίσιο της αναδιανομής, να στηριχθούν οι πιο «αδύναμοι» σε συνδυασμό με την προσθήκη και της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (στα 20 έτη ασφάλισης) και των 345 ευρώ (στα 15 έτη).

Ο Γ. Κατρούγκαλος διέψευσε, τέλος, πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία» (το 3ο Μνημόνιο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019) συμπληρώνοντας ότι η καθιέρωση της εθνικής σύνταξης θα «καλύψει» το κενό προστασίας.
Γιώργος Γάτος
Πηγή: imerisia.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...