13 Απρ 2016

Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν με τα δύο νομοσχέδια – Ο ρόλος του ΔΝΤ – Ο κρυφός άσος της ελληνικής κυβέρνησης

- Η κυβέρνηση εκτιμά πως το ΔΝΤ δεν είναι αρνητικό με τα δύο νομοσχέδια για φορολογικό και συνταξιοδοτικό.......
- Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στο ΔΝΤ να κλειδώσει τη συμφωνία στην Ουάσινγκτον- Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες θα έχει βάση τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο, αλλά με αλλαγές στους αγρότες και τους επιστήμονες

Η ανακοίνωση των τριών υπουργών πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό φαίνεται πως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία ακόμα και στους κόλπους του κουαρτέτου.

Και ενώ στην αρχή υπήρξε ανησυχία πως πρόκειται για μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης που θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις, φαίνεται πως τα γεγονότα έχουν άλλη ανάγνωση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως τα δύο νομοσχέδια που θα κατατεθούν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων δανειστών.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο NewsIt η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά η κυβέρνηση εκτιμά πως η προσέγγισή τους στα δύο νομοσχέδια δεν θα είναι αρνητική.

Άλλωστε και κύκλοι του ΔΝΤ όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης με τα δύο νομοσχέδια, εξέφρασαν την άποψη πως θα περιμένουν αν δουν το περιεχόμενο πρώτα, γεγονός που σημαίνει αρχικά πως δεν το θεωρούν αρνητική ή μονομερή ενέργεια.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση όμως για να μειώσει το ρόλο του ΔΝΤ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο NewsIt η κυβέρνηση θέλει η συμφωνία να κλείσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να στερήσει από το ΔΝΤ την ευκαιρία να κλειδώσει τη διαπραγμάτευση στην Ουάσινγκτον κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Για αυτό το λόγο άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του στην Ευρώπη επέλεξε να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να έχει και τον ανάλογο συμβολισμό ενός επίσημου ευρωπαϊκού οργάνου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt το κρυφό στοιχείο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση είναι η έκθεση της Eurostat, που αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την έκθεση υπάρχει εκτίμηση πως τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 είναι ανάλογα με εκείνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα υπάρχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που εκτιμάει το ΔΝΤ, άρα και η βάση εκκίνησης για τα χρήματα που θα χρειαστεί η χώρα υποβιβάζεται προς όφελος της κυβέρνησης.

Πάντως, για το ασφαλιστικό που δεν δόθηκαν ιδιαίτερες διευκρινίσεις από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κατρούγκαλο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το νομοσχέδιο θα είναι στη βάση όσων έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Βέβαια αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τις όποιες αλλαγές έχουν υπάρξει με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις από τους αγρότες και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.
Πηγή: newsit.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...