11 Απρ 2016

Φιλοζωική Μυκόνου: Πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου»

Πρόγραμμα για μαθητές
Από τις 11/4-15/4 η Φιλοζωική Μυκόνου φιλοξενεί το πρόγραμμα "Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου"...
που θα διεξαχθεί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού.

Δίνουμε σημασία στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα των ζώων/ στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε φιλοζωικά θέματα.
Το πρόγραμμα διεξάγεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και με τη συνεργασία των αρμόδιων Διευθύνσεων Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία της Αττικής, της Κρήτης, της Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και στους νομούς Λάρισας και Φθιώτιδας.

Μέσα από διαδραστική παρουσίαση-συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες το πρόγραμμα στοχεύει να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει και να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους γονείς να αναλάβουν πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των ζώων την περιοχή τους.

Οι επισκέψεις στα σχολεία πραγματοποιούνται από την Μελίτα Λαζαράτου, υπεύθυνη προγράμματος Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου, ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμπεριφορά και Ευημερία Ζώων, η οποία το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκε σχολεία της Σύρου και της Τήνου με προτροπή του Κτηνίατρου Μανώλη Βορρίση.

Τί περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;
Η επίσκεψη διαρκεί μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:

i) νηπιαγωγείο, Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση με τη χρήση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα.
Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων (φορείς ασθενειών κ.ά).

ii)για τις Γ-ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν τα συναντάμε στο δρόμο.
Με τους μεγαλύτερους μαθητές γίνεται συζήτηση πάνω στο θέμα της κακοποίησης ζώων, όπως το έχουν βιώσει στη γειτονιά, στο χωριό ή αλλού, και γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους.
Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν αναλαμβάνουν να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

Η επίσκεψη δεν περιλαμβάνει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία. Το πρόγραμμα υλοποιείται στα σχολεία του νησιού με την ευγενική χορηγία των: Φιλοζωική Μυκόνου www.mykonosanimals.org | Ganotis Group www.ganotis.gr | Mykonosrentacar-online.com
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...