Αυξήσεις σε βενζίνη, υγραέριο, τέλος στην κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του νερού καθώς και στα τσιγάρα έρχονται να βαρύνουν ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η νέα αύξηση στα τσιγάρα φαίνεται πως είναι ένας από τους έμμεσους φόρους που κλείδωσαν.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους καπνιστές αφού στα λεγόμενα φθηνά πακέτα θα είναι από 0,15 με 0,20 ευρώ, ενώ στα ακριβά η αύξηση μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 1 ευρώ.

Για την φημολογία περί αύξησης της φορολογίας, ο αντιπρόεδρος της Philip Morris Παπαστράτος Ι. Καργαρώτος ανέφερε ότι επιτείνει τη σύγχυση και δημιουργεί προβλήματα στην αγορά.

Ο κλάδος από το 2010 έχει βιώσει, ανέφερε, εφτά αλλαγές στη φορολογία ενώ και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τ. Αλεξιάδης έχει παραδεχθεί ότι οποιαδήποτε αύξηση στο φόρο δεν πρόκειται να αυξήσει τα έσοδα.
Συγκεκριμένα το 2010 και το 2011 έγιναν τρεις αυξήσεις στον ΕΦΚ και δυο αυξήσεις του ΦΠΑ, ενώ στις αρχές του 2014 αυξήθηκε ο πάγιος και ο ελάχιστος ΕΦΚ στα τσιγάρα. Για την τελευταία αύξηση η πρόβλεψη ήταν για αύξηση εσόδων κατά 50 εκατ. ενώ τελικά οι απώλειες εσόδων ήταν 100 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι ο κλάδος έχει φτάσει σε εκείνο το σημείο, στο οποίο οι φόροι δεν αποδίδουν κανένα έσοδο στα κρατικά ταμεία, όπως δείχνουν και τα συγκριτικά στοιχεία από το 2010 μέχρι σήμερα, οπότε χάθηκαν 1,5 δισ. ευρώ.
Πηγή: ependisinews.gr
Newsroom MykonosTicker