22 Μαρ 2016

Τι πρέπει να προσέξει ένας νέος επιχειρηματίας

Ποια τα πιο συνήθη λάθη των νέων entepreneurs; Προσκεκλημένοι της Coca-Cola παρακολουθήσαμε το entrepreneurial workshop.........
στο IE BusinessSchool και σας μεταφέρουμε τις γνώσεις που αποκομίσαμε.

Η νεανική επιχειρηματικότητα στη χώρα μας έχει πολλά πρόσωπα, αρκετούς υποστηρικτές αλλά κυριότερα μερικές χιλιάδες νέων ανθρώπων να επιχειρούν, με αμφίβολα πολλές φορές αποτελέσματα. Κι ενώ η εύκολη απάντηση θα ήταν να πούμε ότι εν μέσω κρίσης, το κεφάλαιο αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο, η απάντηση μπορεί να είναι λίγο διαφορετική. Οι περισσότεροι νέοι ξεκινούν με πάθος και μια ιδέα,αλλά δεν γνωρίζουν πώς να δώσουν αξία στην ιδέα τους και να δημιουργήσουν μία βιώσιμη επιχείρηση.

Ταξιδέψαμε στη Μαδρίτη παρέα με τέσσερις νέους που φιλοδοξούν να γίνουν επιτυχημένοι entrepreneurs για να παρακολουθήσουμε το entrepreneurial workshop του IE Business School. Μια εμπειρία που μας προσέφερε η Coca-Cola, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της να στηρίξει τους νέους στην Ελλάδα. Το ταξίδι της Ιωάννας, της Αναστασίας, της Ευγενίας και του Δημήτρη στον κόσμο της επιχειρηματικότητας ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με τη συμμετοχή τους στην Σχολή Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την στήριξη του The Coca-Cola Foundation και της Think Young. Εκεί άκουσαν ότι είναι οι τυχεροί για τους οποίους το “ταξίδι” θα συνεχιζόταν με το διήμερο workshop.
 
Εκεί μάθαμε τη μεθοδολογία του Design Thinking. Γιατί αν είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις τη διαδικασία ανάπτυξης και υλοποίησης μιας ιδέας, είναι εξίσου αν όχι πιο ενδιαφέρον το να δεις ποια είναι τα σημεία στα οποία οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες κάνουν λάθος. Συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα και σας τα παρουσιάζουμε.

Η εμμονή στην αρχική ιδέα και το προσωπικό στοιχείο
Αν ο φόβος της αποτυχίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υλοποίηση μιας ιδέας, ο εγωισμός είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο κάθε ενός που αποφάσισε να επιχειρήσει. Οι περισσότεροι, έχοντας σκεφτεί μία ιδέα, η οποία θεωρούν ότι θα τους αλλάξει τη ζωή, παντρεύονται την ιδέα αυτή και πορεύονται με αυτή ασχέτως αν η αγορά είναι έτοιμη για αυτή ή όχι. Το αν αυτή η ιδέα αξίζει να υλοποιηθεί, μπορούν να το απαντήσουν μόνο οι ίδιοι οι καταναλωτές στην έρευνα που οφείλει να κάνει κάθε επίδοξος entrepreneur. Υπάρχει περίπτωση η ανταπόκριση των καταναλωτών να σημάνει τον θάνατο μιας ιδέας και τότε είναι καθαρά θέμα εγωισμού το να αφήσει ο νέος επιχειρηματίας την ιδέα αυτή και να αφουγκραστεί την αγορά για μια καινούρια.
Η ελλιπής επαφή με τους καταναλωτές πριν την υλοποίηση
Είναι δύο τα στάδια στα οποία ο νέος επιχειρηματίας απευθύνεται στον καταναλωτή κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ιδέας. Η πρώτη φορά, μέσα από συνεντεύξεις, για να συζητήσει την ιδέα του, να δει την έλλειψη στη αγορά που θα καλύψει η ιδέα του. Η δεύτερη είναι αφού έχει φτιάξει ένα demo και το παρουσιάζει στους καταναλωτές για να δει αν αυτό που έχει δημιουργήσει δίνει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα ή μια έλλειψη στην αγορά, αν η ιδέα του πραγματικά θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη επιχείρηση. Οι απλοϊκές συνεντεύξεις που δεν φτάνουν σε βάθος, που ζητούν απλά επιβεβαίωση, οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα και ενδεχομένως στην υλοποίηση μιας ιδέας που δεν θα καν να υλοποιηθεί. Είναι ελάχιστοι οι νέοι επιχειρηματίες που κάνουν πραγματική έρευνα. Είναι δυστυχώς συντριπτική πλειοψηφία εκείνοι οι οποίοι αγνοούν την αγορά και τα σημάδια της και προχωρούν με την αρχική τους ιδέα.
 Η αστοχία στην ομάδα των συνεργατών
Οι άνθρωποι επενδύουν σε ομάδες, δεν επενδύουν σε ιδέες. Η ομάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Αν δεν έχεις ομάδα, δεν έχεις τίποτα” λέει ο Daniel Soriano Hernandez, υπεύθυνος entrepreneurship στο IE Business School. Για να συμπληρώσει ότι “μπορεί να νομίζεις ότι ένα καλός σου φίλος μπορεί να είναι ένας καλός entrepreneur ενώ δεν είναι”. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η ομάδα που θα επιλέξει ο νέος επιχειρηματίας να είναι μία ομάδα που θα υλοποιήσει την ιδέα από κοινού, με μέλη που θα έχουν ο καθένας κάτι να προσφέρουν στην startup, με κοινό όραμα αλλά και πλήρη συμφωνία σε όσα αφορούν τον σχεδιασμό της ιδέας. Μία καλή ιδέα, για μια βιώσιμη επιχείρηση, μόνο η ομάδα μπορεί να την χαλάσει.
Ο Daniel Soriano Hernandez, καθηγητής του entrepreneurial worskhop του IE Business School
Το λάθος business plan
Όποια μεθοδολογία και να ακολουθήσει ο νέος επιχειρηματίας, είναι απαραίτητο να φτιάξει ένα πλάνο. Ένα business plan είναι απαραίτητο όχι μόνο για να το επιδεικνύει σε τράπεζες και πιθανούς επενδυτές. Είναι ακόμα πιο σημαντικό για την ίδια την ανάπτυξη της ιδέας από τον ίδιο ή την ομάδα. Από τον καταναλωτή στον οποίο απευθύνεται, τα κανάλια μέσα από τα οποία θα τον προσεγγίσει, το είδος της σχέσης που θέλει να χτίσει και να αναζητήσει την αξία που δημιουργεί, μέχρι να υπολογίσει το κόστος υλοποίησης, να αναζητήσει συνεργάτες και να αναλύσει πώς θα είναι η επιχείρηση επικερδής, ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει ένα πλήρες και πολύ συγκεκριμένο business plan. Οι περισσότεροι το κάνουν με τρομερή προχειρότητα, παραλείποντας σημαντικά κομμάτια του σχεδιασμού της ιδέας, κάτι που τους φέρνει προ απροόπτων στην υλοποίησή της.

Ο πήχης που είναι ψηλά
Θεωρούμε ότι δεν έχουμε χρόνο, ότι δεν έχουμε τα χρήματα, ότι έχουμε μόνο μία ευκαιρία να πετύχουμε και πρέπει αυτή την ευκαιρία να την αρπάξουμε από τα μαλλιά. “Τόσοι και τόσοι νέοι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί να φοβούνται την αποτυχία. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η αποτυχία είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας του να γίνεις entrepreneur. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις περισσότερα projects, να ξεκινήσεις με ένα μικρότερο. Οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο επιτυχημένο project από την αρχή, γι' αυτό είναι τόσο φοβισμένοι. Έχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό τους”. Η Conchita Galdon,  ήταν σαφής. 

Οι περισσότεροι ψάχνουν για την ιδέα του ενός εκατομμυρίου και παραβλέπουν ότι ο επιχειρηματικός τρόπος σκέψης μιλά για βιώσιμες επιχειρήσεις που δίνουν αξία σε όλους γύρω μας. Δεν θα κάνουν όλοι τις επιχειρήσεις του εκατομμυρίου. Μπορούν όμως όλοι να χτίσουν βιώσιμες επιχειρήσεις.
Η Conchita Galdon, καθηγήτρια στο entrepreneurial worskhop του IE Business School
Καμία startup δεν είναι εύκολη υπόθεση και είναι απόλυτα φυσιολογικό να προκύψουν προβλήματα τα οποία δεν τα έχεις υπολογίσει. Αλλά όσο πιο σωστά σχεδιάσει ο κάθε επίδοξος entrepreneur την επιχειρηματική του ιδέα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχει να φοβάται μόνο τα απρόοπτα.

Οι νέοι της χώρας μας έχουν τη φλόγα της επιχειρηματικότητας. Η Coca-Cola πιστεύοντας στους νέους της Ελλάδας και στη δύναμη του ενός να αλλάξει τον κόσμο γύρω του, επενδύει και υποστηρίζει προγράμματα που τους δίνουν τα κατάλληλα εφόδια και τις ευκαιρίες. Σε μία χώρα που διψά για πρωτότυπες ιδέες, η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας τη δεδομένη στιγμή.
Η Ευγενία, ο Δημήτρης, η Αναστασία και η Ιωάννα, με τα διπλώματα παρακολούθησης στα χέρια, δίπλα στους καθηγητές του workshop και τον συνιδρυτή της Think Young, Luca Selva.
Χρήστος Χατζηιωάννου
Πηγή: news247.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...