17 Μαρ 2016

Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας: Η Άγκυρα δεν μας κρατά ομήρους, λένε οι Ευρωπαίοι

Προηγήθηκε συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ
Ρούτε: Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμφωνία με την Τουρκία - «Άθλο του Ηρακλή» χαρακτήρισε την κατάσταση.......
ο Εσθονός πρωθυπουργός - SOS Τσίπρα για την ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη
Με επιφυλάξεις για τη συμφωνία με την Τουρκία ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, με την πρόεδρο της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, να χαρακτηρίζει τη συμφωνία «πολύπλοκη και στο όριο του διεθνούς δικαίου».

Η κυρία Γκριμπαουσκάιτε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την είσοδό της στο κτίριο Justus Lipsius των Βρυξελλών είπε ότι «θα συμφωνήσουμε σε κάτι. Θα διαπραγματευτούμε με τους ίδιους όρους που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως «κάποια πράγματα στο πακέτο είναι αρκετά αμφιλεγόμενα και στο όριο του διεθνούς δικαίου», ενώ κατέληξε επισημαίνοντας πως «με αυτή την πρόταση, πιστεύω ότι θα τεθούμε εμείς οι ίδιοι σε καθεστώς ομηρίας και όχι ότι η Τουρκία μας κράτα ομήρους».

Μέρκελ: Άλλο πρόσφυγες άλλο μετανάστες
Προσερχόμενη στη Σύνοδο η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως πρέπει να ξεχωρίσουμε τους πρόσφυγες από τους παράτυπους μετανάστες.

«Η λύση για τους δεύτερους είναι η ανάσχεση της ροής τους προς την Ευρώπη και όσοι από αυτούς καταφέρνουν να μπαίνουν στην Ελλάδα να επαναπροωθούνται στην Τουρκία», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες, πρόσθεσε, «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία να βρούμε ένα κοινό τόπο που να κρατά την ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα της Ευρώπης και σε αυτά της Τουρκίας».

Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα οι Ευρωπαίοι εταίροι να καταλήξουν σε μία κοινή θέση, λέγοντας: «Πιστεύω ότι δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση ώστε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα της Ευρώπης και στα συμφέροντα της Τουρκίας».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα τόσο με τη Frontex όσο και με άλλους τρόπους.

Ολάντ: Ανάγκη για μια παγκόσμια συμφωνία
Αναφερόμενος στο προσφυγικό προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για μια παγκόσμια συμφωνία, μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στο πραγματικό εύρος του προβλήματος.

Η Τουρκία - είπε ο Φρανσουά Ολαντ -είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση του προβλήματος.

Χρειαζόμαστε εγγυήσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να σεβαστούμε και τα δικαιώματα της Ελλάδος, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι αυτή που υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης.

Δεν θα δεχτώ καμία συμφωνία υπογράμμισε που να μην περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Τουρκίας, τέλος, είπε πως η Αγκυρα πρέπει να σεβαστεί όλες τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της προς την ΕΕ πριν αρχίσουν οι ενταξιακές συζητήσεις και να ικανοποιηθούν όλα κριτήρια που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα.

«Πιστεύω σε μία παγκόσμια συμφωνία κατά την οποία θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελλάδας, η οποία αποτελεί μέρος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Δε θα αποδεχτώ συμφωνία αν δεν είναι συνολική και αν δεν υπάρχουν εχέγγυα. Μία συμφωνία συγκροτημένη προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το κλίμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες απάντησε πως «δεν τίθεται θέμα συμφιλίωσης καθώς δεν υπήρχε αιτία καβγά. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε. Πρέπει να υπάρξει μία κοινή απάντηση που όλα τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν».

Όσο για τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο δήλωσε: «Στη συνάντηση με την Μερκελ ήταν παρών ο Αλέξης Τσίπρας. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αν η χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα η Γαλλία και η Γερμανία είναι χώρες που συνεργάζονται. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί, Γερμανία και Γαλλία».

Ρούτε: Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμφωνία με την Τουρκία
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Τουρκία.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμφωνία με την Τουρκία, γιατί διαφορετικά αυτό θα σήμαινε σε δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κύριος Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Ταάβι Ρόιβας πριν την έναρξη της Συνόδου δήλωσε πως η Τουρκία κι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους για να τεθεί υπό έλεγχο το μεταναστευτικό.

«Περιμένω από την Ελλάδα να μας πει τι χρειάζεται και όλα τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν. Πρόκειται για άθλο του Ηρακλή», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόιβας.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε βοήθεια για την ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη
Με σκληρή γλώσσα κατά των βορείων γειτόνων της Ελλάδας, που έκλεισαν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να κλείσει, ουσιαστικά, και η λεγόμενη «βαλκανική οδός», μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σήμερα απόφαση για ουσιαστική ανθρωπιστική αρωγή στην Ελλάδα, ειδικά στα βόρεια σύνορα (Ειδομένη), όπου αναγνώρισε πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, εξαιτίας μονομερών ενεργειών στα Βαλκάνια.

«Αναμένω μια βιώσιμη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε και να σταματήσουμε τις παράτυπες ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική νομική οδό για τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ» σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης και τη δημιουργία ενός ικανού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην ΕΕ. Ελπίζω πως οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι εντός του διεθνούς δικαίου, της συμφωνίας της Γενεύης και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Περιμένω σήμερα μια απόφαση επίσης για βοήθεια προς στην Ελλάδα, στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο βόρειο τμήμα στην Ειδομένη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση λόγω των μονομερών ενεργειών στον Βαλκανικό Διάδρομο και θεωρώ πως πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να βρεθεί τρόπος για να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, έτσι ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ξαβιέ Μπετέλ και Ντόναλντ Τουσκ


Γιούνκερ: Το αποτέλεσμα της Συνόδου θα φανεί στη νεκροψία
Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος σχετικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε: «Θα φανεί στη νεκροψία.

Φάιμαν: Δεν μπορούν όλοι οι πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, από την πλευρά του τόνισε πως δεν μπορούν όλοι οι πρόσφυγες να «έρθουν στην Ευρώπη».

Ο Αυστριακός καγκελάριος συμπλήρωσε πως η βαλκανική οδός, καθώς και όλες οι υπόλοιπες παράνομες οδοί, πρέπει να παραμείνουν κλειστές.

Κάμερον: Καλή ιδέα η επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως η συμφωνία επιστροφής των μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα αποτελέσει πρόοδο.

«Στηρίζουμε την ιδέα της επιστροφής ανθρώπων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Είναι καλή ιδέα», είπε ο κύριος Κάμερον, αλλά επισήμανε πως θα πρέπει «να ξέρουμε ότι για να ισχύσει αυτή η πολιτική, πως δεν θα αλλάξουμε την δική μας πολιτική».

Μογκερίνι: Δεν συνεργαζόμαστε μόνο με την Τουρκία
Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως στη συζήτηση δεν συμμετέχει μόνο η Τουρκία και υπάρχουν άλλες χώρες με τις οποίες πρέπει να συνομιλήσουν για το μεταναστευτικό.

«Ο χειρισμός του μεταναστευτικού δε σημαίνει ότι θα συνεργαστούμε μόνο με την Τουρκία. Η συνεργασία με την Τουρκία δε σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά για την εσωτερική ασφάλεια, τον νόμο και την τάξη, την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους και το Κυπριακό», είπε η κυρία Μογκερίνι.

Το μεγάλο παζάρι των Βρυξελλών για τον έλεγχο των ροών
Τρία στρατόπεδα έχουν σχηματιστεί στις κρίσιμες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το καθένα με τις δικές του φιλοδοξίες για την επίμαχη συμφωνία με την Τουρκία  με ένα όμως κοινό παρονομαστή, την επιθυμία να εμφανιστούν ως νικητές στη κοινή τους γνώμη.

Το κύριο ζήτημα της Συνόδου σήμερα δεν είναι άλλο από το Κυπριακό και το άνοιγμα των πέντε κλειστών κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Έπειτα από ένα πυρετό διαπραγματεύσεων και συναντήσεων μεταξύ ΕΕ, Κύπρου και Τουρκίας στο παρασκήνιο, το κείμενο των συμπερασμάτων φαίνεται να είναι αρκετά «ανοιχτό» στον τρόπο ερμηνείας του σχετικά με το άνοιγμα των κεφαλαίων.

Το κείμενο των συμπερασμάτων τονίζει πως «Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου». Η ανοιχτή ερμηνεία για τον χρονικό προσδιορισμό του ανοίγματος των κεφαλαίων (το συντομότερο δυνατόν), τονίστηκε και μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού κολεγίου των Επιτρόπων όπου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς δήλωσε πως το άνοιγμα των κεφαλαίων «δεν θα γίνει μέσα σε μια ημέρα» και πως είναι μια «διαδικασία σε βάθος χρόνου».

Η Ελληνική πλευρά δηλώνει έπειτα από την τριμερή συνάντηση με την Γαλλία και τη Γερμανία «αισιόδοξη για επίτευξη συμφωνίας», κάτι βάσιμο, αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία των επαφών Τουσκ τις προηγούμενες ημέρες σε Λευκωσία και Άγκυρα. Ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε μια ημέρα μετά πως «γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης του ανοίγματος των κεφαλαίων με πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού» με τρόπο που θα «υποστηρίζει και τις δύο διαδικασίες».

Δεδομένης της πρόθεσης αυτής, το σημερινό αποτέλεσμα θα κριθεί στο κατά πόσο θα βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου στις επαφές στο παρασκήνιο της Συνόδου, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία όπου όλες οι πλευρές να μπορούν να παρουσιάσουν μια, τουλάχιστον, «νίκη».

Τι κερδίζουν ΕΕ - Κύπρος
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί νίκη η ύπαρξη μιας συμφωνίας που να περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές και να μειώνει το τεράστιο πολιτικό κόστος που επιφέρουν στο εσωτερικό τους, ενώ για την Κύπρο η προοπτική εναρμόνισης του ανοίγματος των κεφαλαίων με την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία επιτρέπει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δείξει ότι δεν υποχώρησε πλήρως απέναντι στην Άγκυρα και πως έκανε βήματα για λύση του Κυπριακού.

Τι παίρνει η Τουρκία
Από τη πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν κέρδη σε διαφορετικά επίπεδα. Αρχικά, η επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 3 δις. Ευρώ είναι σίγουρα μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά η κύρια νίκη της βρίσκεται στην εσωτερική αρένα, καθώς η Τουρκική κυβέρνηση θα έχει απτές αποδείξεις πως δεν έχουν έδαφος οι κατηγορίες για απομάκρυνση από το πλευρό της Δύσης. Επίσης η Τουρκία θα είναι πλέον ένας προνομιακός συνομιλητής με την ΕΕ, έχοντας την ικανότητα να ασκεί πίεση στις διαπραγματεύσεις ανοίγοντας και κλείνοντας τη στρόφιγγα της μετανάστευσης όποτε το κρίνει σκόπιμο. Για την Τουρκία όμως είναι ύψιστης σημασίας η νίκη στο στρατόπεδο των θεωρήσεων βιζα, καθώς γνωρίζουν πως είναι το πλέον εφαρμόσιμο σκέλος της συμφωνίας

Φυσικά όλες οι πλευρές πρέπει να δώσουν έδαφος, καθώς η επίτευξη μιας συμφωνίας δεν έρχεται χωρίς κόστος. Για την ΕΕ αποτελεί μια «συμφωνία με τον διάβολο», καθώς η πολιτική της Τουρκίας σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις αξίες και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κατηγορείται πως έχει προχωρήσει σε σειρά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στους επικριτές της.

Η Κύπρος αναγκάζεται να έρθει σε μια συμφωνία που παραβαίνει τις κόκκινες γραμμές περί παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ενώ η Τουρκία εισέρχεται σε άλλη μια σειρά μακρών διαπραγματεύσεων για τις θεωρήσεις βίζα και ιδιαίτερα για τα ενταξιακά κεφάλαια, με τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να μην φαίνεται να έχουν καμία διάθεση για πραγματική πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της και περιορισμένη διάθεση για παραχωρήσεις στις θεωρήσεις βιζα. 
Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...