10 Μαρ 2016

Ποιο είναι το τοπ 10 των ξένων αγορών για τα ελληνικά αεροδρόμια

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία είναι οι τρείς χώρες με τις περισσότερες αφίξεις.....
από αέρος για την Ελλάδα το 2015, όπως αυτά καταγράφονται στην επεξεργασία των στοιχείων από το Sete Intelligence.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προχώρησε στην επεξεργασία των στοιχείων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, για τα αεροδρόμια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Άραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη, Κάρπαθος, Χίος, Βόλος και Αλεξανδρούπολη. Τα στοιχεία αφορούν σε αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό, (δηλαδή περιέχουν και κατοίκους Ελλάδας που επιστρέφουν από τα ταξίδια στο εξωτερικό).

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία, το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων εκτιμάται σε 17,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση +7% σε σχέση με το 2014. Η Αθήνα παρουσιάζει αύξηση +18% ενώ τα περιφερειακά αεροδρόμια παρουσιάζουν οριακή αύξηση +2%.

Το top 5 των αγορών, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο (3 εκατ. αφίξεις, +10% σε σχέση με το 2014), τη Γερμανία (2,67 εκατ. αφίξεις, +4% έναντι του 2014) και την Ιταλία (1,44 εκατ., +12%) συμπληρώνουν η Γαλλία και η Ολλανδία. Η Ρωσία βρίσκεται πλέον στην 6η θέση. Η Πολωνία βρίσκεται στην 8η θέση, ενώ την 7η θέση καταλαμβάνει η Κύπρος.

Όλες οι αγορές που βρίσκονται στη πρώτη δεκάδα αυξήθηκαν σημαντικά, πλην της Ρωσίας που παρουσίασε μείωση της τάξεως του 44%. Η πτώση από Ρωσία και Ουκρανία επηρέασε μόνο τα περιφερειακά αεροδρόμια στα οποία, αν εξαιρέσουμε αυτές τις δύο χώρες παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση +8% (~760 χιλ).

Οι τρείς μεγαλύτερες αγορές για την Αθήνα είναι η Ιταλία, η Γερμανία και το Hν. Βασίλειο. Στους υπόλοιπους προορισμούς το Ην. Βασίλειο και η Γερμανία είναι πάντα στις 3 πρώτες χώρες με εξαίρεση τις Κυκλάδες όπου την 3η θέση κατέχει η Αυστρία (μετά από Ιταλία και Ην. Βασίλειο). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η Βρετανία και η Γερμανία καταλαμβάνουν τις δύο από τις τρείς πρώτες θέσεις και διαφοροποιείται η 3η χώρα ανάλογα με το αεροδρόμια: Θεσσαλονίκη: Κύπρος, Κρήτη: Γαλλία, Δωδεκάνησα: Ρωσία, Ιόνιο: Πολωνία, Πελοπόννησος: Ισραήλ.

Ως προς την κίνηση ανά αεροδρόμιο, η διευρυμένη βάση ως προς τις αγορές προέλευσης, επέτρεψε την απορρόφηση της κατάρρευσης της ρωσικής αγοράς. Σημαντικές αυξήσεις κατέγραψαν η Αθήνα, οι Κυκλάδες και ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια. Εξαιρώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία, όλα τα αεροδρόμια έχουν θετική μεταβολή με εξαίρεση αυτά της Πελοποννήσου. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται αντίστοιχα σε +6% και σε +7% (από -1% και 0% με τη Ρωσία και την Ουκρανία).

Ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για ''απογείωση'' κατά την περίοδο 2013- 2015. Για την πενταετία Για την πενταετία 2009-2013, τα κέρδη κατανέμονται περίπου 50-50 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αφενός και των υπολοίπων χώρων αφετέρου. Για την τριετία 2013-2015 όμως, τα κέρδη προέρχονται εξ ολοκλήρου από όλες τις άλλες χώρες. Το αποτέλεσμα αυτής της μεταβολής, οδήγησε στην υπερκάλυψη των απωλειών από τη Ρωσία και την Ουκρανία που εξαφάνισαν περίπου το 75% των κερδών της προηγούμενης πενταετίας. Η αύξηση των δύο αυτών ετών για τις χώρες πλην Ρωσίας και Ουκρανίας είναι της τάξεως του 1 εκ. το χρόνο, έναντι 275.000 το χρόνο για τα 4 προηγούμενα χρόνια.

Το 2016
Ο ΣΕΤΕ παρουσιάζει και τα στοιχεία για τις προγραμματισμένες αφίξεις για τις θερινή περίοδο του 2016 για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2015, για το 2016 παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό κατά -5% στις 14,6 εκατ. θέσεις (συγκρίσιμα στοιχεία σε 16 αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένη και της Θεσσαλονίκης) και αύξηση 2%, στις 13,6 εκατ. θέσεις αν δεν υπολογισθούν η Ρωσία και η Ουκρανία. Μείωση αναμένεται στα αεροδρόμια της Κω(-18%/-9%), της Ρόδου (-10%/-2%), της Σαντορίνης (-15%/-13), Ηρακλείου (-14%/-3%) και της Σάμου (-17%/-17%). Τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Καβάλας παρουσιάζουν μείωση μεταξύ -9% και -2%. Χαρακτηριστική είναι η μείωση που παρουσιάζει ο Άραξος με -33%/-7%. Από την άλλη πλευρά, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων κατά 18%/33% και 13%/20% στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας αντίστοιχα. Η Σκιάθος παρουσιάζει οριακή αύξηση 1%/2%, τα Χανιά αύξηση 5%/8% ενώ κοντά στο 10% είναι η αύξηση που παρουσιάζει η Καλαμάτα και το Άκτιο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.024 χιλιάδες θέσεις και αύξηση 11% στη δεύτερη η Γερμανία με 2.543 χιλιάδες θέσεις και αύξηση 16% και στην τρίτη η Ιταλία με οριακή μείωση -1%. Σημαντική μείωση -53% παρουσιάζει η Ρωσία που βρίσκεται στη τέταρτη θέση.
Στις πτήσεις εσωτερικού, αύξηση 46% παρουσιάζουν οι προγραμματισμένες θέσεις για το 2016, οι οποίες ανέρχονται σε 3,5 εκατ. δηλαδή +1,1 εκατ. επιπλέον θέσεις σε σχέση με το 2015. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στο αεροδρόμιο της Σάμου +406% σε σχέση με το 2015. Ακολουθούν τα αεροδρόμια της Καβάλας +251%, του 'Ακτιου +167%, της Κω με +92%, της Ρόδου με +88% και της Θεσσαλονίκης με +86%. Μείωση παρουσιάζει μόνο το αεροδρόμιο Σαντορίνης με πτώση -12%.
 
Στεφανία Σούκη 
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...