20 Φεβ 2016

Άνω κάτω οι κρατήσεις από τη νέα εισφορά αλληλεγγύης

Πρόταση Τσακαλώτου να ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα
Ενα δημοσιονομικό κενό που αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ (περίπου 1,5% του ΑΕΠ) υπολογίζουν..... ακόμη οι δανειστές για το 2016 περιλαμβάνοντας σε αυτό μέτρα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό τα οποία βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διαπραγμάτευσης αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η δημοσιονομική τους επίπτωση.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και των εκπροσώπων των θεσμών συμπληρώθηκαν τα στοιχεία που ζητούσαν και δεν είχαν όλο αυτόν τον καιρό οι δανειστές για τα πέντε βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης: το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Βασικό επιχείρημα κατά των νέων μέτρων από την ελληνική πλευρά ήταν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 1,2% του ΑΕΠ για το 2015 που δεν απαλείφει εντελώς αλλά μειώνει σημαντικά την ανάγκη για νέα μέτρα ή για σκληρές λύσεις σε μέτρα που βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Απώτερος στόχος της χθεσινής διαπραγμάτευσης είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια που αποτελούν προπομπό της ηγεσίας των ομάδων των τεσσάρων θεσμών.

Την ίδια ώρα ο παράγοντας «χρόνος» όμως έχει πλέον πάρει και άλλη μία διάσταση, ειδικά όσον αφορά στο χρέος. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ομοβροντία δηλώσεων για τη διαπραγμάτευση στην Ελλάδα, για το χρέος αλλά και για όσα πρέπει να κάνει προκειμένου οι δανειστές να ανταποκριθούν.

Επί της ουσίας από την τεχνική επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώνεται ότι πολλά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα ενίσχυαν την αξιοπιστία των προβλέψεων για το 2016 δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί και άρα προστίθενται στο κενό που υπολογίζουν οι δανειστές.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στην οποία τίθεται θέμα περικοπών στις συντάξεις (όπως παραδέχθηκε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup), αλλά και η ενεργοποίηση του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων είναι μαζί με το νέο μεσοπρόθεσμο και τα κόκκινα δάνεια τα 4 μεγάλα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν για να οδηγηθεί η Ελλάδα ακολούθως σε συμφωνία και σε εκκίνηση της συζήτησης για παρεμβάσεις στο χρέος. Και η συμμετοχή του ΔΝΤ γίνεται σαφές ότι παραμένει επιθυμητή από τους υπόλοιπους θεσμούς…
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...