9 Φεβ 2016

«Κερκόπορτα» Μέρκελ για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

Έναντι απατηλών υποσχέσεων για εποικοδομητική στάση στο μεταναστευτικό,το Βερολίνο με όχημα το ΝΑΤΟ ικανοποίει την επιδίωξη της Τουρκίας......
Έναντι απατηλών υποσχέσεων για εποικοδομητική στάση στο μεταναστευτικό,το Βερολίνο με όχημα το ΝΑΤΟ ικανοποίει την επιδίωξη της Τουρκίας για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, με πρόσχημα το προσφυγικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις συνομιλίες που είχαν στην Αγκυρα, ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλλουν κοινή πρόταση στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την  ανάληψη δράσης από την Συμμαχία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο.

Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή επιχειρώντας να μεγιστοποιήσει τα ανταλλάγματα που θα αποσπάσει έναντι μιας θολής δέσμευσης για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών επεδίωξε να επιβάλλει την διενέργεια Κοινών Περιπολίων του Λιμενικού της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε ένα πρώτο σημαντικό βήμα συνδιαχείρισης και έμπρακτης κατάργησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει τις πιέσεις των Βρυξελών και του Βερολίνου για κοινές περιπολίες, αλλά δεν είναι γνωστό εάν  η πρόταση για ανάληψη ρολού από το ΝΑΤΟ είχε γνωστοποιηθεί στον κ.Τσίπρα στην συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Ο ενεργός μέχρι τώρα ρόλος της FRONTEX που είναι αμιγώς ευρωπαϊκός μηχανισμός στερούσε την Τουρκία από τη δυνατότητα επέκτασης των «αρμοδιοτήτων» της στο Αιγαίο εντος του FIR Αθηνών και της ελληνικής Ζώνης Ευθύνης SAR, κάτι που πλέον θα διεκδικήσει «νόμιμα» ως ισότιμο και ισχυρό μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα πρώτα ερωτήματα που ανακύπτουν, εφόσον φυσικά γίνει αποδεκτή  η γερμανοτουρκικη πρόταση, είναι τι θα συμβεί με μια σειρά προβλήματα που μέχρι τώρα ανακύπτουν στον σχεδιασμό των νατοϊκών ασκήσεων, όπου η Τουρκία μπλοκάρει ασκήσεις που περιλαμβάνουν  την Λήμνο και το τερματικό του αεροδρομίου της, νησιά του Αιγαίου που θεωρεί ότι έχουν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης, αλλά και περιοχές του ελληνικού εναερίου χώρου μεταξύ 6 και 10 ν.μ. τον οποίο η Τουρκία αμφισβητεί.

Σοβαρό επίσης ζήτημα θα εγείρεται όταν θα αναλαμβάνεται επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης από το ΝΑΤΟ, σε περιοχές  που αμφισβητεί η Τουρκία, εάν θα παραμένει  Κέντρο Συντονισμού αυτό του Πειραιά (σσ. που δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα) ή θα επιχειρηθεί να ανατίθεται ο συντονισμός στο ΝΑΤΟ ,που θα οδηγεί στην αδρανοποίηση ουσιαστικά της Ελληνικής  Ευθύνης SAR οπως απαιτεί εδώ και χρόνια η Αγκυρα.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η Αθήνα δεν σχολίασε τις δηλώσεις αυτές, ενώ με το κλίμα που διαμορφώνεται στο  μεταναστευτικο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και με μεγάλο κόστος ο χειρισμός της γερμανοτουρκικής πρότασης στο εσωτερικό της Συμμαχίας.
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...