9 Φεβ 2016

Κτηματολόγιο ώρα μηδέν

Εδώ και δεκαέξι μήνες είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ,.......

γνωστός ως "Κτήμα – 13”, που προκηρύχθηκε το 2013, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, καθώς υπάρχουν ενδείξεις προσυνεννοημένων εκπτώσεων.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), υπό τον Πάνο Σκουρλέτη, μόλις πριν από λίγες ημέρες, κατέληξε στην ακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, απόφαση που αναμένεται να επισημοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ενώ παραμένει άγνωστο εάν η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Το παρασκήνιο
Πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε διάστημα πρωθύστερο της απόφασης του ΥΠΕΝ για ακύρωση και επαναπροκήρυξη του συγκεκριμένου έργου, που αφορά 28 μελέτες για 28 Νομούς, καλύπτοντας το 65% της χώρας (16 εκατ. δικαιώματα), υπήρξαν έντονες πιέσεις προς άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους (υπουργικά γραφεία, κόμματα, ΤΕΕ κτλ) για τη συμβασιοποίησή του. 

Ωστόσο, μία τέτοια επιλογή θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία του έργου, ο οποίος θα σχετιζόταν με ενδεχόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και με αδυναμία χρηματοδότησής του μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Και αυτό επειδή, η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει ένα τόσο ακριβό έργο, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα για λήψη χρηματοδότησης ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ύστερα από αίτημα της Ε.Ε., η Παγκόσμια Τράπεζα είχε αναλάβει την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης για το συγκεκριμένο έργο.

Πλέον, η ΕΚΧΑ προσανατολίζεται στον περιορισμό κατά 20% του έργου, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου έως το 2020. Και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως υποστηρίζουν ενημερωμένες πηγές, η επαναπροκήρυξη του έργου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχει μικρότερο προϋπολογισμό σε ποσοστό άνω του 30% λόγω και του επικαιροποιημένου μειωμένου τιμολογίου εργασιών (-12%).

Ενδείξεις προσυνεννόησης
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στο συγκεκριμένο διαγωνισμό-που εμπεριέχει 28 ξεχωριστούς διαγωνισμούς και του οποίου η πρώτη φάση έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2013- τα ελληνικά γραφεία είχαν προσφέρει, για 22 διαγωνισμούς, εκπτώσεις από 0,5% μέχρι 5% και με τέτοιο τρόπο ώστε η "πίτα" να μοιράζεται σε όλους.

Για παράδειγμα, το γραφείο "Α" προσέφερε έκπτωση 1% στην περιοχή 1, ενώ η έκπτωση του γραφείου "Β" ήταν 0,5% με αποτέλεσμα το έργο να κατακυρωνόταν στο "Α". Στην περιοχή 2, το γραφείο "Α" προσέφερε έκπτωση 1,5%, ενώ το "Β" 2,5% και συνεπώς το έργο κατακυρωνόταν στο "Β".

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όλοι έπαιρναν μέρος της πίτας των 572 εκατ. ευρώ σε "πακέτα" των 5-15 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η καταγγελία -το Φθινόπωρο του 2014- της ισπανικής εταιρείας Tragsatec προς την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) για προσυμφωνημένες προσφορές "πάγωσε" τη διαδικασία της συμβασιοποίησης των συγκεκριμένων μελετών με τις μειοδότριες εταιρείες.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα είχαν προκύψει από τις καταγγελίες εκείνες, ότι τα ελληνικά μελετητικά γραφεία είχαν προσφέρει πολύ μεγαλύτερη έκπτωση, που άγγιζε το 25%, σε -έξι από τους 28- διαγωνισμούς όπου συμμετείχαν οι Ισπανοί με στόχο "να τους βγάλουν από το παιχνίδι". Αυτό, δηλαδή, τη στιγμή που οι προσφερόμενες εκπτώσεις δεν ξεπερνούσαν το 5% σε δημοπρατήσεις όπου οι Ισπανοί δεν συμμετείχαν.
Δημήτρης Δελεβέγκος - dimitris.delevegos@capital.gr
Πηγή:capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...