11 Φεβ 2016

Η Άγκυρα προκαλεί επάνω στους νεκρούς του ΠΝ: Αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να τους περισυλλέξει

Με ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί την έρευνα και διάσωση στην Κίναρο
Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τον εντοπισμό και την περισυλλογή των σορών.....
των τριών αξιωματικών του μοιραίου ελικοπτέρου AB-212 που συνετρίβη στην Κίναρο, η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία αμφισβητεί την περιοχή έρευνας και διάσωσης γύρω από τη νησίδα. Πρόκειται για μία πρόκληση άνευ προηγουμένου.

Όπως είπε πρίν από λίγο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την τραγωδία μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα (ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και επιστρέφει επειγόντως) οι ελληνικές αρχές στις 4:05 τα ξημερώματα εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ προκειμένου να εκτελέσουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή όπου κατέπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάνω σε αυτή "πάτησε" η Άγκυρα για να εκδόσει δική της ΝΟΤΑΜ και να αμφισβητήσει την ελληνική, λέγοντας πώς θα πρέπει να αναφέρονται στα τουρκικά ραντάρ τα μέσα που συμμετέχουν στις έρευνες. Ο κ. Αποστολάκης είπε πώς αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ωστόσο, μπορεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ να αγνοήθηκε, αλλά η Άγκυρα απέδειξε πώς δεν καταλαβαίνει τίποτα μπροστά στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και στις αξιώσεις που προβάλει.

Αυτή είναι η τουρκική ΝΟΤΑΜ:
Τώρα, όσον αφορά στα αίτια της τραγωδίας οι κ.κ. Βίτσας και Αποστολάκης δεν είπαν κάτι συγκεκριμένο. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πώς το ελικόπτερο πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος, 390 πόδια όπως δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (130 μέτρα δηλαδή) κάτι που σημαίνεί πώς εκτελούσε πιθανότητα σε άσκηση απόκρυψης με αποτέλεσμα να υπαρξει βίαιη πρόσκρουση του πάνω σε βράχο του νησιού.

Αυτός είναι ο λόγος πιθανότατα που το πλήρωμα δεν πρόλαβε να αναφέρει τίποτα. Ωστόσο, δεδομένου πώς τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο συγκυβερνήτης ήταν ιδιαίτερα έμπειροι δεν αποκλείεται να υπήρξε και κάποια βλάβη. "Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμη κάτι. Όλα είναι υπό διερεύνηση" , ανέφερε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Τα λεγόμενα του κ. Αποστολάκη επιβεβαιώνουν αυτό που από νωρίς έχει γράψει το pronews.gr, ότι δηλαδή "κάρφωσε" πάνω στο νησί και συγκεκριμένα σε βράχο αρκετών μέτρων ύψους με αποτέλεσμα τα συντρίμμια να πέσουν σε απόκρημνη περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σωστικά συνεργεία ενώ έφτασαν έγκαιρα δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τις σορούς.

Συγεκριμένα, γύρω στις 4 τα ξημερώματα ελικόπτερο Sea Hawk εντόπισε θερμικό στίγμα στην Κϊναρο και δύο πλοία του ΠΝ που συμμετείχαν στην άσκηση αποβίβασαν ειδικές δυνάμεις (άνδρες της ΜΥΚ) στο σημείο, αλλά το έργο τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο τόσο λόγω καιρικών συνθηκών όσο και λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Είναι πολύ πιθανό ένα μεγάλο μέρος των συντριμμιών και ίσως οι σοροί των άτυχων αξιωματικών να έχουν πέσει στο νερό, οπότε θα απαιτηθεί κατάδυση και έρευνες σε βάθος.
Πηγή: pronews.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...