19 Φεβ 2016

Προσφυγικό: Σκληρή κόντρα Χουντή - Αβραμόπουλου για την στήριξη των νησιών

«Η Κομισιόν όχι μόνον αρνείται να ενισχύσει τα ελληνικά νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, αλλά περιγράφει ξεκάθαρα..... μία Ελλάδα-αποθήκη, από την οποία θα διέρχονται και θα παραμένουν επί μακρόν, ίσως και για πάντα, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ο προορισμός τους είναι άλλη χώρα της ΕΕ» τονίζει η Λαϊκή Ενότητα, σημειώνοντας πως αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, σχετικά με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, από την προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή. 
 
«Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομίας είχε παρουσιάσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στην Κομισιόν μελέτη επιπτώσεων, στην οποία καταγράφεται απώλειες πολλών εκατομμυρίων στον κύκλο εργασιών της τουριστικής βιομηχανίας, η Κομισιόν, όπως προκύπτει από την απάντηση Αβραμόπουλου, αδιαφορεί πλήρως και δεν προτίθεται να ενισχύσει τα ελληνικά νησιά που έχουν πληγεί από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, αλλά δηλώνει ότι δίνει (;) βοήθεια μόνο για τη δημιουργία hot-spots και κέντρων υποδοχής», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. 
 
Στη συνέχεια παρατίθεται η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου, όπου μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «…εκτός από περίπου 509 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο των εθνικών της προγραμμάτων (αντίστοιχα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), περίπου 133 εκατ. ευρώ επείγουσας βοήθειας χορηγήθηκαν, στο πλαίσιο των ιδίων ταμείων, για δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Ελλάδα, σε στενή συνεργασία επίσης με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) και η UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες)». 
 
Σημειώνεται επίσης, ότι ο κ. Αβραμόπουλος αναφέροντας ότι «είναι απαραίτητο να λειτουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα καταχώρισης για κατάλληλη ταυτοποίηση των εισερχόμενων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και για μετεγκατάσταση όσων έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία σε άλλα κράτη μέλη», περιγράφει μία κατάσταση όπου μόνη η Ελλάδα, καλείται να διαχειριστεί, σε μία πολύχρονη διαδικασία, πολλές εκατοντάδες αιτήσεις ασύλου, ετήσια,. 
 
Ο Νίκος Χουντής, σχολιάζοντας την απάντηση του επιτρόπου Μετανάστευσης, αναφέρει ότι «ο κ. Αβραμόπουλος, στην απάντησή του, όχι μόνο γράφει στα παλιά του παπούτσια την έκθεση του υπουργείου Οικονομίας για τις Επιπτώσεις από τις Ροές Προσφύγων στα Νησιά του Αιγαίου, αλλά περιγράφει επίσης, μία εφιαλτική εικόνα της Ελλάδας και των προσφύγων και μεταναστών που θα εισέλθουν από τα σύνορά της μέσα στο 2016», τονίζοντας ότι «η Κομισιόν, και ιδιαίτερα ο κ. Αβραμόπουλος, γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχει χώρα στην ΕΕ, ίσως και στον κόσμο ολόκληρο, που να μπορεί να διαχειριστεί 1 εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες το χρόνο. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Αυστρία, στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θα εξετάζει μέχρι 80 αιτήσεις ασύλου την ημέρα». 
 
Ο ευρωβουλευτής ΛΑΕ αναφέρει επίσης τη χθεσινή δήλωση του κ. Αβραμόπουλου στο πρακτορείο Reuters, ότι «καθ' όσον η συμφωνία συνεργασία μας την οποία συνήψαμε με την Τουρκία δεν αρχίζει να καρποφορεί, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. 
 
Οι ροές θα συνεχιστούν… (η Ευρωπαϊκή Ένωση) καταρτίζει σχέδια αντιμετώπισης κρίσης για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων που μπορεί να φθάσουν ούτως ή άλλως στην ελληνική επικράτεια αλλά δεν θα είναι πλέον σε θέση να ταξιδέψουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Γερμανία», και τον καλεί «να σταματήσει να κάνει σχέδια για το πώς θα αποτραπούν οι πρόσφυγες να φτάσουν στη Γερμανία (και άρα να μείνουν στην Ελλάδα), αλλά να στρέψει η Κομισιόν την προσοχή της στη μοναδική λύση, που πλέον όλο και περισσότεροι ενστερνίζονται στην ΕΕ, τα hot-spots να γίνουν κυρίως εκτός ΕΕ, στην Τουρκία και αλλού».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...