13 Φεβ 2016

20 παγίδες SOS στις φορολογικές δηλώσεις

Αναλυτικός οδηγός για έξι εκατομμύρια φορολογούμενους
Εναν αναλυτικό οδηγό για τη σωστή συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος........
παρουσιάζει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος. Με τον οδηγό αυτόν αποκαλύπτονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα μυστικά των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Η ώρα της εφορίας έφθασε για 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς σε λίγες μέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο ΤΑΧΙSnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική αποστολή των δηλώσεων λήγει φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, στις 30 Απριλίου.

O «Ε.Τ.» απαντά σε όλα τα βασικά ερωτήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των λοιπών φορολογουμένων σχετικά με τις διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Επιπλέον, στο φορολογικό οδηγό αποκαλύπτονται οι παγίδες που κρύβουν οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και εξηγούνται αναλυτικά οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τις αποφύγετε.
Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ακόμη να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αποτραπεί η φορολόγηση των πολύ χαμηλών πραγματικών εισοδημάτων ή των εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και περιστασιακά απασχολούμενων φορολογουμένων με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 75%.

Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση θα προβλέπεται ότι ισχύουν και για το φορολογικό έτος 2015 οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 οι οποίες προέβλεπαν ότι:
* Οταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.
* Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ και δείτε τους πίνακες στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...