9 Ιαν 2016

Μόνιμες άδειες για έλεγχο του ηλεκτρονικού τζόγου


Την αδυναμία επιβολής ελέγχου των προσωρινά αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων.....
μέσω Διαδικτύου στη χώρα μας παραδέχεται η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Σε κείμενό της που διανεμήθηκε προχθές στην Ελληνική Βουλή, η Επιτροπή αναφέρει ότι δεν μπορεί να ελεγχθούν οι 24 πάροχοι εφόσον αυτοί παραμένουν στο προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης του 2012.

Την ίδια παραδοχή έκανε προχθές και ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στη Βουλή. Ο τελευταίος ανέφερε ότι το ελληνικό κράτος δεν ασκεί κανενός είδους έλεγχο στις εγκαταστάσεις (servers) των παρόχων, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε τα πενιχρά φορολογικά έσοδα που έχει το ελληνικό Δημόσιο από τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων φορέων, τα οποία δεν ξεπερνούν τις 20 έως 30 χιλ. ευρώ τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αλεξιάδης προέκρινε ως καταλληλότερη επίλυση του θέματος την οριστική αδειοδότηση των φορέων.

Το οικονομικό επιτελείο ανέλαβε να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» και να ασχοληθεί με τον ημι-νόμιμο τζόγο, μετά τη διαμαρτυρία του ΟΠΑΠ για διακριτική μεταχείρισή του μέσω της επιβολής τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη στα επίγεια παίγνιά του.

Ο οργανισμός χαρακτηρίζει αντι-ανταγωνιστική την απόφαση της κυβέρνησης, δεδομένου ότι δεν υφίσταται για όλους τους παίκτες της αγοράς. Και προφανώς μια οποιαδήποτε προσφυγή του ΟΠΑΠ στις Αρχές Ανταγωνισμού μπορεί να οδηγήσει σε δικαίωσή του, απόσυρση του μέτρου και διεκδίκηση διαφυγόντων εσόδων και κερδών.

Ετσι η κυβέρνηση οδηγείται στη συνολική αναθεώρηση του καθεστώτος λειτουργίας των διαδικτυακών παρόχων στη χώρα μας. Πάντως, η διαδικασία αυτή μπορεί να εντείνει περαιτέρω τις ήδη ταραγμένες σχέσεις ΟΠΑΠ και ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η τελευταία δεν έχει διευκρινίσει επαρκώς τα μονοπωλιακά δικαιώματα του ΟΠΑΠ στο Διαδίκτυο.

Ο τελευταίος έχει ζητήσει τον αποκλεισμό των διαδικτυακών παρόχων από τα παίγνια για τα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι διαθέτει το μονοπώλιο μέχρι 2020, όπως π.χ. συμβαίνει με το διαδικτυακό στοίχημα. Σημειώνεται ότι η διαφορά αυτή μπορεί να στοιχίσει στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι και 60 εκατ. ευρώ, όση είναι η σχετική πρόβλεψη στη συμφωνία μετόχων του 2013 για την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το θέμα της άντλησης, μέσα στο 2016, φορολογικών εσόδων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των VLTs (φρουτάκια). Ο ΟΠΑΠ δεν προτίθεται να λειτουργήσει τις μηχανές αυτές, αν δεν αλλάξουν οι όροι διεξαγωγής του παιγνίου και ως συνέπεια, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επίτευξη του συγκεκριμένου εσόδου.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...