8 Ιαν 2016

Παράθυρο Κατρούγκαλου για μικρότερες εισφορές στους νέους επαγγελματίες

Το 6,5% της εισφοράς θα πληρώνουν όσοι αμείβονται με μπλοκάκια. Παράθυρο....
για ευνοϊκό καθεστώς επί μία τριετία για νέους επαγγελματίες. Κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση στο ΕΚ με τον Κοστέλο ζητά ο υπ. Εργασίας. Επιμένει στους ενιαίους όρους και σε εισφορά 20% επί του εισοδήματος η κυβέρνηση.
Πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα με ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο για τους νέους όσο και για τους παλιούς ασφαλισμένους, υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό. 

«Την προσωπική διαφορά (σ.σ. που θα εισπράττουν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι) την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που υπάρχει στον νόμο για το 2018 αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι θα μειώνεται όσο θα ανεβαίνουν οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, δύο είναι οι τομές: η Εθνική Σύνταξη που θα την εισπράττουν όλοι και οι ίδιοι κανόνες για όλους σε ό,τι αφορά εισφορές και ωφελήματα. Υποστήριξε ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τον κεντρικό πυρήνα της μεταρρύθμισης αλλά δεν έχουν στείλει συγκεκριμένες επισημάνσεις.

Στα μπλοκάκια, ο υπουργός επιβεβαίωσε όσα έγγραψε χθες το Euro2day.gr. Προβλέπεται οι εισφορές που θα δώσουν να είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης: 6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του.

Οι επαγγελματίες θα πληρώνουν εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από αυτό, ξεκαθάρισε ο υπουργός. Το 20% ισχύει για τους μισθωτούς και θα ισχύει και για τους επαγγελματίες, είπε ο υπουργός που επέμεινε, όπως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr στο να είναι ενιαίοι οι κανόνες για όλους και άρα στην εισφορά 20% επί του εισοδήματος και για τους επαγγελματίες.

Ωστόσο, όπως είπε, εξετάζεται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες, δηλαδή να λαμβάνονται ως κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά, ήτοι 93 ευρώ εισφορά τον μήνα.

Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας, όπου υπάρχουν προτάσεις που δεν διαφοροποιούν τη βασική αρχή (ισονομία) θα ικανοποιηθούν. Ανέφερε χαρακτηριστικά προτάσεις που έκανε ο δικηγορικός σύλλογος, αρκετές από τις οποίες όπως είπε θα ικανοποιηθούν.

Παραδέχτηκε ότι το βάρος είναι σημαντικό για τους αγρότες και γι’ αυτό η αύξηση των εισφορών στο 20% θα γίνει σταδιακά.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, οι εργοδοτικές οργανώσεις έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό, είπε ο υπουργός Εργασίας και γι’ αυτό ξεκινά (όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) περιοδεία στην Ευρώπη. Όπως αποκάλυψε ο κ. Κατρούγκαλος, ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τον καλέσει σε κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση με τον υπεύθυνο της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα, Ντ. Κοστέλο, ακριβώς γιατί, όπως είπε, όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποτελούν διακύβευμα για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. 
Ρούλα Σαλούρου
salourou@euro2day.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...