10 Ιαν 2016

Τι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα… γκάλοπ

Η ψήφιση του ασφαλιστικού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
Ακολουθούν το φορολογικό των αγροτών που θα δυσκολέψει πολύ τους βουλευτές επαρχίας,.....
το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η σύσταση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Με την ανάδειξη νέας ηγεσίας της Ν.Δ. ανοίγει νέο πολιτικό κεφάλαιο στο βιβλίο που άρχισε να γράφεται μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την έναρξη της εποχής των μνημονίων που δεν λέει να τελειώσει. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαφορά με την οποία θα επικρατήσει ο νικητής και από την ταχύτητα και τη σοβαρότητα με την οποία θα επιχειρήσει την ανασυγκρότηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βέβαιο είναι ότι τη νέα αρχή της Ν.Δ. θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στο κοινωνικό επίπεδο το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ανεξάρτητα από την ιδεολογική αναφορά. 

Είναι κοινή εκτίμηση ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για την πορεία της χώρας αλλά έχουν προηγηθεί τόσα καθοριστικά τρίμηνα που δύσκολα πια μπορεί να διαμορφωθεί το συλλογικό βίωμα μιας ανεπανάληπτης κρισιμότητας της κατάστασης. Η ψηφοφορία για το νέο ασφαλιστικό, που προγραμματίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς καμία βεβαιότητα ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, είναι ορόσημο και φοβίζει την κυβέρνηση που έχει αρκετούς λόγους να ανησυχεί. Ειδικότερα:

» Η στάση των εταίρων
Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά των πιστωτών στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι θετική αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση στη βάση των αριθμών. Υπάρχει, για παράδειγμα, ικανοποίηση για την ενοποίηση όλων των ταμείων αλλά δεν υπάρχει οριστική δημοσιονομική εκτίμηση για την απόδοση που θα έχει η αύξηση των εισφορών σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες περικοπές συντάξεων. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν μετά τις 18 Ιανουαρίου όταν θα έρθει το «κουαρτέτο» στην Αθήνα και η γενική αίσθηση είναι ότι όποια αλλαγή κατ’ απαίτηση των πιστωτών γίνει, θα είναι προς το χειρότερο.

» Ο κίνδυνος της καθυστέρησης
Η παρέμβαση του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την οποία προέβλεψε ότι η αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος είναι θέμα μηνών και όχι εβδομάδων, ενόχλησε έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους και επομένως δεν θα ανοίξει ένας κύκλος θετικών εξελίξεων που θα έχουν άμεση επίδραση στην πραγματική οικονομία αμβλύνοντας την κοινωνική δυσανεξία στο τρίτο Μνημόνιο.

» Η αντίδραση του ΔΝΤ
Μέχρι στιγμής διεξάγεται μια συζήτηση για το ενδεχόμενο απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ερήμην του ΔΝΤ. Η Αθήνα το επιθυμεί, το Βερολίνο το απορρίπτει και προφανώς το δεύτερο μετράει περισσότερο από την πρώτη. Το ΔΝΤ δεν έχει τοποθετηθεί και θα το κάνει αφού πρώτα πάρει θέση για την ελληνική πρόταση σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το πιθανότερο είναι...
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...