10 Ιαν 2016

Μικρότερη η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο της εκλογής

Τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας προσέρχονται από τις επτά το πρωί στις κάλπες του δεύτερου γύρου για να εκλέξουν τη νέα τους ηγεσία......
Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στη ΝΔ με τα επιτελεία των δύο μονομάχων να εκφράζουν αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7.00 το βράδυ ενώ λίγο μετά τις 11 το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου μία ασφαλής εκτίμηση για τον νικητή.

Πληροφορίες από τις κατά τόπους εφορευτικές αναφέρουν πως στη Θεσσαλονίκη, στα εκλογικά κέντρα Βελίδειο-Πυλαία-Λιμάνι στον Α' γύρο ψήφισαν περίπου 10.000 πολίτες ως τις 11:00 το πρωί, ενώ σήμερα την ίδια ώρα ο αριθμός ήταν γύρω στους 1500.

Διαφορετική εικόνα στην περιοχή Ιλιον-Καματερό-Πετρούπολη-Φιλαδέλφεια της Β' Αθήνας, την πρώτη Κυριακή είχαν ψηφίσει περίπου 10.000 άτομα ενώ σήμερα, ψήφισαν περίπου 5.000 άτομα.
Πηγές της ΝΔ επισημαίνουν πάντως πως η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες είναι ανάλογη αυτής του πρώτου γύρου. Μέχρι τις 10:00 το πρωί είχαν ψηφίσει 40.000 πολίτες.
Πάντως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη συμμετοχή, καθώς στον β' γύρο η ψηφοφορία γίνεται με εκλογικούς καταλόγους και όχι μέσω ηλεκτρονικής καταγραφής από τη Vodafone, όπως έγινε την πρώτη Κυριακή.

Κάλπες-ορόσημο για τη ΝΔ και το νέο πολιτικό σκηνικό
Με τον φάντασμα της διάσπασης να πλανάται πάνω από τη Νέα Δημοκρατία, τα μέλη του κόμματος προσέρχονται από τις επτά το πρωί στις κάλπες του δεύτερου γύρου για να εκλέξουν τη νέα τους ηγεσία.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ με μακρά κοινοβουλευτική πορεία δεν ανησυχούν και θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξουν αποχωρήσεις από το κόμμα και ενδεχομένως να σχηματιστεί ένα μικρό σχήμα, αλλά διάσπαση δεν είναι εύκολο να γίνει.

Αυτή είναι η άποψη και του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά που εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Ν.Δ. δεν θα διασπαστεί, αν και ο φόβος πολλών πάντα υπάρχει.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, προσήλθε σε αυτές τις εκλογές, αν και κέρδισε το στοίχημα του πρώτου γύρου με την ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή των 404.000 ψηφοφόρων, μέσα σε συνθήκες έντασης.

Και αυτό διότι, ο δεύτερος γύρος μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε άλλα χαρακτηριστικά και η αναμέτρησή τους απέκτησε και έντονο ιδεολογικό και ταξικό άρωμα.

Από το σημερινό αποτέλεσμα και κυρίως τη διαφορά που θα υπάρξει μεταξύ του νικητή και του ηττημένου θα εξαρτηθούν πολλά και δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί αν οι εσωκομματικές εκλογές θα ανοίξουν τις... πύλες της Κολάσεως και θα προκύψουν ευρύτερες εξελίξεις.

Και οι δυο μονομάχοι ομνύουν πίστη στην ενότητα του κόμματος και μένει να φανεί πώς θα κινηθούν όλοι την επομένη των εκλογών και κατά πόσον ο νικητής της αναμέτρησης θα επιδείξει διάθεση ενωτική και ανοίγματος του παιχνιδιού σε όλες τις πλευρές.

Επίσης κρίσιμο στοιχείο είναι το αν οι ηττημένοι κινηθούν με παραταξιακή λογική και δεν πρυτανεύσουν οι προσωπικές φιλοδοξίες με εγωκεντρική στρατηγική, εκτός ΝΔ, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η αξιωματική αντιπολίτευση είτε στηρίξει είτε συνεννοηθεί είτε συναινέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για να προωθηθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Άρα, το ύφος και το είδος της αντιπολίτευσης της επόμενης μέρας θα παίξει το ρόλο του.

Σε αυτό το δεύτερο γύρο, οι διαφορές πλέον εντοπίζονται στον πυρήνα της ιδεολογίας της Δεξιάς και είναι εμφανές ότι στη ΝΔ υπάρχουν μια κεντροδεξιά, παραδοσιακή καραμανλική τάση που στηρίζει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη και μια κεντρώα, πιο φιλελεύθερη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα υπάρχει και μια αμιγώς δεξιά που συντάσσεται με τον υιό του πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που διαπιστώνει ότι 23 έτη μετά την πτώση της κυβέρνησής του να στηρίζουν το τέκνο του οι «σαμαρικοί»!

Το κρίσιμο στοιχείο της αναμέτρησης θα είναι η συμμετοχή, καθώς από τον αριθμό των πολιτών που θα προσέλθουν στις «γαλάζιες» κάλπες θα εξαρτηθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ελπίζουν σε μια συμμετοχή 300.000-320.000 ψηφοφόρων που θεωρείται ένα πολύ μεγάλο νούμερο για την εποχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης, η αυξημένη συμμετοχή καθώς και η μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση στον νέο αρχηγό. Άρα, εάν καταγραφεί αυτό το νούμερο, η αποχή θα κυμανθεί περίπου στο 20% που θεωρείται λογική.

Η αυξημένη συμμετοχή ίσως βοηθήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς η αποχή εξυπηρετεί τον Βαγγ. Μεϊμαράκη που στον πρώτο γύρο κατέγραψε ένα προβάδισμα 11.3%, δηλ. περίπου 40.000 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει τι δυνάμεις θα καταγράψουν σε Βόρεια Ελλάδα και Λεκανοπέδιο Αττικής και ποια θα είναι η στάση των ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη, αν και του δεύτερου σε ποσοστό 80% εκτιμάται πως θα στηρίξουν –όσοι προσέλθουν στις κάλπες- τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι ψηφοφόροι του Απ. Τζιτζικώστα είναι τριχοτομημένοι λένε και μερικοί κινούνται μεταξύ αποχής ή λευκού, υπέρ Βαγγ. Μεϊμαράκη λόγω και της στήριξής του από τον Κώστα Καραμανλή και υπέρ Κυρ. Μητσοτάκη στη λογική της ανανέωσης.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις επτά το απόγευμα και κατά τις εννέα και μισή το βράδυ, από τη συλλογή των αποτελεσμάτων που θα έχουν οι επιτελείς των δυο υποψηφίων, θα υπάρχει λογικά και ανεπίσημα, εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης είπε κατά τις 11 μ.μ. και διευκρίνισε πως αυτή τη φορά θα δεχθούν και email με τα αποτελέσματα, γεγονός που θα επιταχύνει την έκδοση και των επίσημων αποτελεσμάτων.
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...