14 Ιαν 2016

Στους δρόμους και στα "κάγκελα" οι δικηγόροι της χώρας

Στους δρόμους, στα "κάγκελα" και σε αποχή (πιθανότατα) διαρκείας βρίσκονται......
οι δικηγόροι της χώρας οι οποίοι σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν πανδικηγορική πορεία από τον ΔΣΑ στη Βουλή και το Υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό. 

Είναι από τις λίγες φορές τα τελευταία χρόνια που οι δικηγόροι αντιδρούν τόσο συντονισμένα και έντονα, και δείχνουν έτοιμοι να πάνε σε αποχή διαρκείας "νεκρώνοντας" τα δικαστήρια και οδηγώντας σε αναβολή μεγάλες δίκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, εκτός μιας – δυο περιπτώσεων, όλοι, πολιτική αγωγή και υπεράσπιση, εμφανίστηκαν κάθετοι πως δεν θα ζητήσουν άδεια για να γίνει η δίκη αντίθετα θα συμμετάσχουν στην αποχή.

Ο ΔΣΑ μάλιστα αναφέρει πως απορρίπτει απόλυτα και κατηγορηματικά το κυβερνητικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, κλιμακώνει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόσυρση του και την επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου. Ο ΔΣΑ καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο επισημαίνοντας ότι τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων.

Αποχή διαρκείας
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις. Πιθανότατα (αυτή άλλωστε είναι η πρόταση) οι δικηγόροι θα πάνε σε αποχή διαρκείας. 

Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι τα στοιχεία που παραθέτουν:
- Η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με ποσοστό 38,5% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, του ΦΠΑ 23%, της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του.
-Είναι γνωστό, ότι ήδη σήμερα οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ισχύουσες – συνεχώς αυξανόμενες – ασφαλιστικές εισφορές.
-Ζητούν και εμμένουν στην πάγια θέση του ΕΤΑΑ για τη διατήρηση της (οικονομικής και διοικητικής) αυτοτέλειας του ασφαλιστικού τους φορέα.
Παναγιώτης Στάθης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...