19 Ιαν 2016

Ανάλυση: Οι τηλεοπτικές άδειες, η Ν.Δ. και η διαπλοκή

Της Κατερίνας  Ακριβοπούλου   
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!
Η πρωτοβουλία του Νίκου Παππά να εκχωρήσει στη Βουλή τη δυνατότητα να αποφασίσει........
για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, αποτέλσε μια ευθεία πρόκληση προς τη Ν.Δ. να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της και τη θέση της έναντι της διαπλοκής…

Αφού η ΝΔ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία για τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε μια κίνηση καλής θέλησης και δεσμεύεται να αποφασίσει η Βουλή – και όχι ο υπουργός, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τέλη Οκτωβρίου – για τον αριθμό των αδειών.
Με την πρόταση Παππά, το Μαξίμου θεώρησε ότι καταρρίπτεται και το τελευταίο επιχείρημα που επικαλείτο η ΝΔ προκειμένου να μην συναινέσει στον ορισμό μελών του ΕΣΡ, με πρόφαση τις υπερεξουσίες του υπουργού.

Ως εκ τούτου  θα καταδειχθεί – έλεγαν, κατά πόσον η ΝΔ χρησιμοποιεί προσχηματικά το επιχείρημα ότι «η αγορά χωράει άπειρα κανάλια», προκειμένου να αντικρούσει την απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμένο αριθμό αδειών.

Το σκεπτικό του Μαξίμου στηρίζεται στη διαπίστωση ότι λόγω της κρίσης τα διαφημιστικά έσοδα έχουν καταρρεύσει και άρα η επιβίωση των καναλιών θα πρέπει να στηρίζεται σε ίδια μέσα και όχι στο γνωστό τρίγωνο της διαπλοκής κανάλια- πολιτική- τράπεζες…

Στη διάσκεψη των προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ζήτησε η πρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία, αφού προηγηθεί συζήτηση. Η ΝΔ  διαφώνησε , αρνούμενη την πρόταση Παππά, ζητώντας να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από τον υπουργό Επικρατείας και να δοθούν στο ΕΣΡ.

Η πρόταση Βούτση για τη σύνθεση του ΕΣΡ απορρίφθηκε με 12 ψήφους  υπέρ, 7 κατά, 3 «παρών» , λόγω του ότι απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία 4/5.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΡ έχει επιφορτισθεί με τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, αλλά λόγω της άρνησης της Ν.Δ., αναμένεται σύντομα η νομοθετική πρωτοβουλία του Μαξίμου, για προκήρυξη των αδειών, έξω από τις διαδικασίες του ΕΣΡ.

Η πρόταση Βούτση  ήταν η εξής : Πρόεδρος: Λαοκράτης Βάσσης (φιλόλογος, συγγραφέας, πρ. μέλος ΕΣΡ), Αντιπρόεδρος:Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος, αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος ΝΕΡΙΤ, πρόεδρος Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων) και μέλη, Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής πανεπιστημίου), Γιώργος Κόλλιας (Εθνική Τράπεζα με ειδικότητα τα οικονομικά των ΜΜΕ), Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια ΑΕΙ), Φανή Πετραλιά (δημοσιογράφος), Γιώργος Πλειός (καθηγητής ΑΕΙ), Γιάννης Τζανετάκος (δημοσιογράφος).
Πηγή: altsantiri.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...