14 Ιαν 2016

Σχέδιο τριών σημείων για το "ναι" των επαγγελματιών στο 20%

Χωρίς συμφωνία έληξε η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων........
των ελευθέρων επαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) για το θέμα του τρόπου επιβολής του ασφαλιστικού "χαρατσιού" 20% στο εισόδημα των παραπάνω κοινωνικών ομάδων για τον κλάδο της κύριας σύνταξης.

Ωστόσο, η συνάντηση αυτή "έβγαλε" μία πολύ σημαντική είδηση την οποία επισήμανε ο ίδιος  ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την εν λόγω συνάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, για το εξειδικευμένο τρόπο εφαρμογής της εισφοράς 20% θα ληφθεί υπόψη το "άθροισμα των φόρων και των εισφορών" που καταβάλλει κάθε επαγγελματίας.

Κυβερνητικές πηγές του Capital.gr αναφέρoυν πως η νέα αυτή "ρητρα" που έθεσε το Υπουργείο Εργασίας στους επαγγελματίες για το πώς θα φορτωθούν επιπλέον ασφαλιστικά βάρη θα διαπεράσει τουλάχιστον από τρία σημεία την κυβερνητική απόπειρα να γίνει δεκτό το "χαράτσι" του 20% από πλευράς εκείνων που θα το υποστούν.

Πιο συγκεκριμένα τα σημεία αυτά είναι :
1. Ο καθορισμός κλιμακωτών "ταβανιών" στη συνολική επιβάρυνση την οποία θα υπόκεινται οι επαγγελματίες και οι επιστήμονες (σ.σ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι κλπ.) από φόρους και εισφορές ανάλογα με τα ύψους του εισοδήματος τους.
2. Ο συνυπολογισμός στην συνολική φορολογική και "εισφορολογική" επιβάρυνση και των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, το ΕΤΕΑ και τον ΕΟΠΥΥ που καταβάλλουν εκείνοι οι επαγγελματίες ή επιστήμονες  που είναι ταυτόχρονα και εργοδότες για τους εργαζομένους που απασχολούν.
3. Η παροχή μίας "δεύτερης ευκαιρίας" σε όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων στο διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου 2015 λόγω της ευρύτερης οικονομικής αναστάτωσης που προκάλεσαν τα  capital controls. 
Παράλληλα, συνεχίζει το Υπουργείο Εργασίας να εξετάζει το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση του ΟΓΑ (93 ευρώ μηνιαίως) δύο τουλάχιστον κατηγοριες επαγγελματιών και επιστημόνων oι οποίοι πληρώνονται με "μπλοκάκι" και συγκεκριμένα:
· Όσοι εργάζονται με "μπλοκάκι"  έως 5 χρόνια
· Όσοι αλλάζουν επαγγελματική κατηγορία.

Τι δήλωσε χθες αναλυτικά ο κ. Κατρούγκαλος
Πιο συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης τους με τους εκπροσώπους των φορέων των επιστημόνων και των επαγγελματιών, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε τα εξής:
θα υπάρχει " μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες
"η σκέψη που έχουμε είναι να αθροίσουμε την φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση"
"για την μεγάλη πλειονότητα και των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων, επειδή πια η βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι το εισόδημα, θα έχουμε ελαφρύνσεις".Δημήτρης Κατσαγάνης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...