14 Ιαν 2016

Θες να φτιάξεις τη διάθεσή σου και δεν ξέρεις πώς; 16 απλοί τρόποι

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
1. Μάθετε να μιλάτε όμορφα στον εαυτό σας. ........

Σταματήστε την αυτοκριτική και την εσωτερική γκρίνια και μάθετε να λέτε θετικά πράγματα στον εαυτό σας.

2. Διαλέξτε θετικά και χαρούμενα άτομα γύρω σας.
Ποιοι άνθρωποι είναι αρνητικοί; Ποια άτομα γύρω σας διαρκώς γκρινιάζουν, σας γρουσουζεύουν και σας στεναχωρούν; Βγάλτε τα από τη ζωή σας ή μειώστε στο ελάχιστο το χρόνο που περνάτε μαζί τους.

3. Βάλτε περισσότερα «θέλω» και λιγότερα «πρέπει» στο λεξιλόγιό σας
Όσο βάζετε «πρέπει» και πιέζετε τον εαυτό σας για διάφορα πράγματα, τόσο μειώνετε την αίσθηση ελευθερίας και ελέγχου που έχετε στην ίδια σας τη ζωή. Αντίθετα, όταν το ίδιο πράγμα το θέσετε με θετικό τρόπο, ως επιθυμία, «θέλω», τότε είναι πολύ πιθανότερο ότι θα το πετύχετε.

4. Αποκτήστε ένα χόμπι που σας δίνει ευχαρίστηση
Μάθετε να απολαμβάνετε και όχι διαρκώς να τρέχετε και να μη φτάνετε.

5. Συνειδητοποιήστε ότι δεν μπορείτε να ευχαριστήσετε όλον τον κόσμο
Κάντε λοιπόν το καλύτερο δυνατό που μπορείτε, αλλά σταματήστε να βασανίζεστε από ενοχές ότι κάποιος δεν έμεινε ευχαριστημένος. Αν κάνατε το καλύτερο δυνατό σας και το άλλο άτομο επιμένει να είναι δυσαρεστημένο, το πρόβλημα είναι δικό του και όχι δικό σας!

6. Μάθετε να φέρεστε στον εαυτό σας σαν να ήταν ο καλύτερός σας φίλος
Επειδή είναι ο καλύτερος σας φίλος! Και, επιπλέον, συνήθως οι άνθρωποι φέρονται άσχημα στον εαυτό τους και του λένε άσχημα πράγματα, που δε θα τα έλεγαν στον κολλητό τους.

7. Μάθετε να λέτε «όχι»
Χωρίς πολλές εξηγήσεις, και σίγουρα χωρίς απολογητική διάθεση και ενοχές, μάθετε να λέτε «όχι» εκεί που πρέπει και προστατεύστε τον εαυτό σας.

8. Μάθετε να παραπονιέστε λιγότερο και να γκρινιάζετε λιγότερο
Πιστέψτε με, κανείς δεν κέρδισε τίποτα παραπάνω λόγω συνεχών παράπονων και γκρίνιας, μόνο αρνητική διάθεση και λιγότερους φίλους.

9. Μάθετε να παρατηρείτε τα καλά πράγματα στη ζωή σας και να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη
Χωρίς την αίσθηση ευγνωμοσύνης δεν υπάρχει ευτυχία! Αν δε μπορεί κανείς να εκτιμήσει όσα έχει, τότε δε μπορεί να νιώσει ευτυχία, αφού μονίμως κυνηγάει το παραπάνω.

10. Κάνετε περισσότερα πράγματα που σας φοβίζουν ή σας αγχώνουν λιγάκι
Χωρίς να πιέσετε υπερβολικά τον εαυτό σας, διαλέξτε κάποια πράγματα που σας φοβίζουν ή σας αγχώνουν λίγο και δοκιμάστε να εκθέσετε τον εαυτό σας σε αυτά αργά και σταδιακά, σε μικρή «δόση», ώστε να τα συνηθίσετε και τελικά να μη σας φοβίζουν ούτε να σας αγχώνουν!

11. Μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας περισσότερο και να τον συγκρίνετε με άλλους λιγότερο
Πιστέψτε με, το συναίσθημα είναι απελευθερωτικό! Δε χρειάζεστε να είστε τέλειοι, δε χρειάζεται να είστε σαν κάποιον άλλον, απλώς, κάντε το καλύτερο δυνατό σας και μη κάνετε συγκρίσεις!

12. Μάθετε να γιορτάζετε τις μικρές σας νίκες
Μη περιμένετε για κάποιο μεγάλο αποτέλεσμα ή την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου για να γιορτάσετε και να το χαρείτε. Βρείτε ευκαιρίες να συγχαρείτε τον εαυτό σας και να το γιορτάσετε για μικρά πράγματα που κατορθώσατε. Να θυμάστε, τα μικρά οδηγούν στα μεγάλα!

13. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας
Μάθετε να περνάτε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σας, κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν και σας ευχαριστούν, χαλαρώνοντας ή ακούγοντας τις σκέψεις σας.

14. Θεωρήστε ότι ο ψυχικός πόνος είναι ανάλογος με τον σωματικό πόνο
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν πονάτε ψυχικά και να μην το προσπεράσετε ούτε να θεωρήσετε ότι θα περάσει μόνος του. Ο ψυχικός πόνος είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά: θα πρέπει να βρείτε τι δεν πάει καλά και να φροντίσετε τη διάθεσή σας.

15. Ομορφύνετε τη ζωή σας με μικροπράγματα
Τακτοποιήστε και διακοσμήστε το χώρο σας έτσι ώστε να σας ευχαριστεί και να σας χαλαρώνει. Βάλτε στον προϋπολογισμό σας ένα μικρό ποσό κάθε μήνα και ξοδέψτε το σε πράγματα που σας αρέσουν.

16. Ξεκινήστε τη μέρα σας υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ένα θετικό στοιχείο στη ζωή σας
Έτσι η κάθε μέρα σας θα είναι όμορφη, γεμάτη ευγνωμοσύνη και θετική ενέργεια!
Πηγή: greekpsychologypages.blogspot.gr - boro.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...