14 Απρ 2016

Ανοικτή αντιπαράθεση ΕΕ-ΔΝΤ για το ελληνικό πλεόνασμα

Πηγή: EPA/OLIVIER HOSLET
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να κάνει «ηρωικές» προσπάθειες για να πετύχει....
πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018, το ΔΝΤ θεωρεί πως ο στόχος αυτός είναι μεσοπρόθεσμα μη ρεαλιστικός και διατρανώνει τη θέση του ανοικτά. Μάλιστα, η ηγεσία του ΔΝΤ φαίνεται διατεθειμένη να μετέχει με διαφορετικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα εάν και εφόσον δεν ικανοποιηθεί από τις μεταρρυθμίσεις και τη διευθέτηση του χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μίλησε σήμερα σε εκδήλωση του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον κληθείς από τον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου να σχολιάσει τις δηλώσεις που είχε κάνει λίγα λεπτά νωρίτερα η κ. Λαγκάρντ -πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμα- διευκρίνισε πως το πλαίσιο το οποίο συζητούν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί είναι η συμφωνία του καλοκαιριού και πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 είναι πολύ σημαντικός.

«Θα είναι ηρωικό, αλλά είναι εφικτό να πιάσουμε το στόχο αυτό το 2018», τόνισε και χαρακτήρισε εύλογο τον προβληματισμό του ΔΝΤ για το πως θα καταστούν διατηρήσιμα αυτά τα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος στη διάρκεια 30 ετών. «Υπάρχει ένα ρίσκο εκεί το οποίο πρέπει να συζητήσουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν στην αμερικανική πρωτεύουσα συζητήσεις για το ελληνικό χρέος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην υπόσχεση του Eurogroup ήδη από το Νοέμβριο του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είπε πως όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα εξεταστεί το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις και ποια μέτρα θα ληφθούν από την ευρωζώνη για να μειωθεί το βάρος του χρέους.

Για το περιεχόμενο των επαφών στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως θα γίνει μια συζήτηση στην οποία θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για το που βρίσκεται η αξιολόγηση και ποια πρόοδος έχει επιτελεσθεί τις τελευταίες εβδομάδες. «Θα δω τον Έλληνα συνάδελφο μου, θα δω την Κριστίν Λαγκάρντ, θα δω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπάρχει μια επίσημη συζήτηση που θα γίνει εδώ. Στο Eurogroup στο Άμστερνταμ θα το συζητήσουμε πιο επίσημα», τόνισε.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε αναγνωρίσει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και στις αποκρατικοποιήσεις. «Νομίζω πως είμαστε κοντά», είπε και προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται σκληρά» προς αυτή την κατεύθυνση.

«Όταν προχωρήσουμε σε αυτό το πακέτο μέτρων θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους και της βιωσιμότητας του», επεσήμανε και τόνισε πως αυτό είναι προς το «κοινό συμφέρον».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης για να επιστρέψουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και να επιστρέψουν οι επενδυτές στη χώρα.
Λαγκάρντ: Δεν είναι διατηρήσιμος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%
Στην ανάγκη να ισχύσει για την Ελλάδα το τρίπτυχο «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, δημοσιοποιώντας με ξεκάθαρο τρόπο τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ επί των δημοσιονομικών στόχων που έχει βασιστεί το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, ενώ τόνισε ότι απαιτούνται ρεαλιστικές προσεγγίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Λένας Αργύρη η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις και επεσήμανε πως το Ταμείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα.

Η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως για αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων, αλλά και για το χρέος σε σχέση με τις λήξεις και τα επιτόκια.

«Διαρκώς το τελευταίο διάστημα αναφέρω πως χρειάζεται το ελληνικό πρόγραμμα να στηριχτεί σε δύο πυλώνες, μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Πλέον θα προσθέσω πως απαιτούνται και ρεαλιστικές προσεγγίσεις», τόνισε.

Η ίδια εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διατηρήσιμο για διακαετίες.

«Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με ορισμένες ηρωικές προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά δεν είναι διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα», ανέφερε, δημοσιοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ στους στόχους που έχει βασιστεί το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

«Είμαστε σκεπτικοί για αυτό, ωστόσο περιμένουμε να δούμε τι θα προταθεί», είπε και προσέθεσε πως για το λόγο αυτό κρατά μια διαφορετική γραμμή μεταξύ βραχυπρόθεσμων στόχων και μεσο-μακροπρόθεσμων.

Hardtalk του BBC
Μιλώντας λίγο αργότερα στην εκπομπή Hardtalk του BBC η Λαγκάρντ ερωτήθηκε για τις αποκαλύψεις του Wikileaks, αλλά και το ελληνικό πρόγραμμα

Η ίδια διευκρίνισε πως το Ταμείο δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και πως σε κάθε περίπτωση μπορεί να έχει διαφορετικό ρόλο και οι αποφάσεις του θα εξαρτηθούν από τις μεταρρυθμίσεις που θα ληφθούν και τι θα γίνει με το χρέος.

«Δεν θα φύγουμε. Ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχουμε μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδα και την συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και να νομοθετηθούν και παράλληλα το χρέος πρέπει να αναλυθεί και να διευθετηθεί», τόνισε και προσέθεσε πως όλοι επιθυμούν η Ελλάδα να μην εξαρτάται από το ΔΝΤ και τον ESM για τη χρηματοδότησή της.

Για τις αποκαλύψεις του Wikileaks είπε πως «το ΔΝΤ δεν είναι στη δουλειά αυτή για να δημιουργεί πιστωτικά γεγονότα».

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα
Η Ελλάδα θα ζητήσει να κλειδώσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο, σύμφωνα με το Reuters.

Πρέπει να σημειωθεί πως η αλλαγή των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια από το πρώτο και δεύτερο πρόγραμμα με σταθερά επιτόκια, θα μείωνε την καθαρή παρούσα αξία του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και θα συνεπαγόταν μερικώς «κούρεμα», καθώς θα οδηγούσε σε απώλειες τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα προτείνει στους δανειστές να υπάρξει ετήσιο πλαφόν για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να αφορά στις αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων και το 7% αποπληρωμές εντόκων γραμματίων. Η πρόταση αυτή σε παραλλαγές έχει ήδη τύχει επεξεργασίας από τον ESM.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αύριο Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζακ Λιού, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Πριν ο κ. Λιου συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο θα συναντηθεί με τον υπουργό της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, ήτοι στις 2 το πρωί του Σαββάτου και σε αυτή θα παρίσταται και ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Θανάσης Κουκάκης ,
Πηγή: cnn.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...