1 Φεβ 2016

Τουρισμός: Η «απειλή» Σένγκεν και τα πρώτα σύννεφα

Δυσμενής εξέλιξη για τον τουρισμό το «καμπανάκι» της ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Ο κίνδυνος να δεχθούν πλήγμα οι κρατήσεις. Κλειδί οι.......
fast track κινήσεις της κυβέρνησης. Σε κακό «φεγγάρι» η ταξιδιωτική αγορά της Γερμανίας.

Ένα «φάντασμα» πλανιέται, ήδη, πάνω από τον ελληνικό τουρισμό: η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Το καμπανάκι της Κομισιόν προς την Ελλάδα για το προσφυγικό και η τρίμηνη περίοδος που δόθηκε στη χώρα μας προκειμένου να πράξει τα δέοντα (κατά το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε.) ήταν, ίσως, η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό. Κυρίως για τη χρονική συγκυρία στην οποία συνέβη.

Για το χώρο του τουρισμού το τρίμηνο που ακολουθεί και στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις ενδέχεται να αποτελέσει δυσμενής εξέλιξη. Κυρίως επειδή απειλεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα διεθνώς, με ορατό τον κίνδυνο να επηρεαστεί η εικόνα της ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Πολύ περισσότερο καθώς η τρίμηνη προθεσμία των Βρυξελλών προς την Ελλάδα συμπίπτει με τη... «Μητέρα των μαχών» για τον ελληνικό τουρισμό, δηλαδή με το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου κρατήσεων.

Έτσι, σε μια χρονιά όπου η ασφάλεια (και όχι η ελκυστικότητα ενός προορισμού) αποτελεί το πρωταρχικό έως και μοναδικό κριτήριο επιλογής του τόπου διακοπών για τους ευρωπαίους τουρίστες, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να δώσουν τη μάχη των κρατήσεων σε συνθήκες κινούμενης άμμου και με αιωρούμενη την απειλή έξωσης της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

Κι όπως εξομολογούνταν στο Euro2day.gr παράγοντες του τουρισμού με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή, ο μόνος δρόμος που έχει η κυβέρνηση είναι «να κλείσει το θέμα το ταχύτερο δυνατόν».
Οι εξελίξεις, ωστόσο, δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα αλλά και τους ισχυρούς τουρ οπερέϊτορς της Ευρώπης. Κι αυτό καθώς «η ζήτηση για διακοπές ξεπερνά αυτήν τη στιγμή τα διαθέσιμα δωμάτια σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς», όπως επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης.

Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου εξηγούν πως αυτήν τη στιγμή το απόλυτο πλεονέκτημα εμφανίζεται να έχει η Ισπανία με τα Κανάρια νησιά, που θεωρείται «απόλυτα ασφαλής προορισμός», ενώ η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «σχετικά ασφαλής προορισμός».

Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα σύννεφα για τον ελληνικό τουρισμό από τις κρίσιμες αγορές Γερμανίας και Ρωσίας.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στους επιχειρηματίες του τουρισμού πρόσφατα στοιχεία από τη Γερμανία η οποία αποτελεί την κυριότερη «δεξαμενή» άντλησης τουριστών για τη χώρα μας. Στοιχεία που εμφανίζουν την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σε μια ομάδα χωρών που καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι.

Την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά κρατήσεων το Δεκέμβριο μετέφερε η έγκυρη έκδοση FVW, εξειδικευμένη σε θέματα της ταξιδιωτικής αγοράς της Γερμανίας. Επικαλούμενη στοιχεία από την επαναλαμβανόμενη μηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί στα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία η εταιρία ερευνών Gfk, αναφέρει πως κατέγραψαν μείωση οι κρατήσεις για διακοπές σε Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Τυνησία.

Σημειώνοντας, μάλιστα, πως οι απώλειες κρατήσεων των γραφείων ταξιδίων ήταν τέτοιες που δεν ήταν δυνατόν να ισοσταθμιστούν από την αύξηση άνω του 20% που εμφάνισαν οι κρατήσεις για τα Κανάρια νησιά της Ισπανίας, την Πορτογαλία αλλά και για προορισμούς εντός Γερμανίας.

Η ταξιδιωτική αγορά της Γερμανίας δέχθηκε ισχυρή πίεση τον περασμένο μήνα (Δεκέμβριος) στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι. Σύμφωνα με την Gfk, η πτώση των κρατήσεων τον Δεκέμβριο στο σύνολο της γερμανικής ταξιδιωτικής αγοράς έφθασε το 8%. Η πτώση μεταφράζεται σε 83 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα για τα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Οι κραδασμοί στη γερμανική ταξιδιωτική αγορά από την πτώση του Δεκεμβρίου φθάνει μέχρι το καλοκαίρι, καθώς το 65% των πωλήσεων αφορούσε ταξίδια αυτής της περιόδου. Έτσι, σύμφωνα με την Gfk, η συνολική πτώση πωλήσεων των ταξιδιωτικών γραφείων της Γερμανίας για το φετινό καλοκαίρι έφθανε το 6% με την ολοκλήρωση του 2015.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι πωλήσεις «πακέτων» που γίνονται μέσω των τουρ οπερέϊτορς, ενώ οι πωλήσεις προγραμμάτων κρουαζιέρας κατέγραψαν μικρή άνοδο 4%.

Η μεγαλύτερη μείωση κρατήσεων (το Δεκέμβριο πάντα) για το φετινό καλοκαίρι αφορούσε τον Αύγουστο καθώς το «μακροβούτι» σταμάτησε στα επίπεδα του -19%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Μεγάλη πτώση 14% κατέγραψαν τον Δεκέμβριο και οι πωλήσεις ταξιδιών για τον Οκτώβριο του 2016. Στα περυσινά επίπεδα, αντίθετα, κινήθηκαν οι πωλήσεις ταξιδιών για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Σ' όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι εξελίξεις στην οικονομία της Ρωσίας, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου. Η υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος (ρούβλι) καθιστά αυτομάτως ακριβότερα τα ταξίδια προς την Ελλάδα και τους άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς της ζώνης του ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κινείται με αργούς, σε σχέση με τις απαιτήσεις της στιγμής, ρυθμούς στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν από τις διαδικασίες έκδοσης της νέας βίζας με βιομετρικά χαρακτηριστικά.

Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρηματίες του χώρου να χαμηλώνουν, ήδη, τον πήχη των προσδοκιών για τη ρωσική αγορά. Υψηλές προσδοκίες οι οποίες είχαν βασιστεί στο ντε φάκτο κλείσιμο των αγορών της Τουρκίας και της Αιγύπτου που απορροφούσαν περισσότερα από 3 εκατ. Ρώσους τουρίστες.

Με την εικόνα από τη ρωσική αγορά να παραμένει θολή, παράγοντες της ελληνικής αγοράς που δραστηριοποιούνται επί χρόνια στη συγκεκριμένη αγορά θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο να κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα ο αριθμός των Ρώσων που θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα. Μη αποκλείοντας, ωστόσο, μικρή αύξηση. 
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...