10 Φεβ 2016

Συνάντηση οικονομικού επιτελείου με τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο.......
της συνάντησης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών.

Η κυβέρνηση παρουσίασε την πρότασή της για την εξαίρεση πώλησης ορισμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds και σύμφωνα με την ανακοίνωση της αντιπροεδρίας «υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων». Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτείνει να εξαιρεθούν από τη δυνατότητα πώλησης σε τρίτους όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αξίας έως 500.000 ευρώ καθώς καθ καταναλωτικά δάνεια αξίας μέχρι 20.0οο ευρώ.

Οι διοικήσεις των τραπεζών ξεκαθάρισαν ότι δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένα funds του εξωτερικού ωστόσο φαίνεται να διαφωνούν -τουλάχιστον οι περισσότερες- με τα εύρος των κατηγοριών και τα όρια για την απαγόρευση πώλησης «κόκκινων» δανείων. Όπως σημειώνουν οι τράπεζες η πρόταση της κυβέρνησης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων, παρέχοντας έμμεσα προστασία, καθιστώντας έτσι εξαιρετικά δύσκολη την ανάκτηση οφειλών. Οι τράπεζες επιδιώκουν να υπάρχει η δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τακτικών «στρατηγικών κακοπληρωτών» δηλαδή δανειοληπτών που ενώ είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι το περίπλοκο νομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη συνάντηση κυβέρνησης - τραπεζών: «διαπιστώθηκε, ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ».

Παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε.Τ. και των αρμόδιων υπουργείων, ανάλογα με το συγκεκριμένο θέμα που θα συζητείται κάθε φορά. Η εν λόγω Επιτροπή θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς.
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...