11 Φεβ 2016

Ομόφωνο «Ναι» του ΝΑΤΟ για περιπολίες στο Αιγαίο

To NATO αποφάσισε ομόφωνα την Πέμπτη να παράσχει την υποστήριξή του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.........
μετά από κοινό αίτημα της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Γ. Στόλτενμπεργκ.

Στην περιοχή ήδη βρίσκεται νατοϊκή ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση, την SNMG 2 (που αποτελείται από τέσσερα πλοία που προέρχονται από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά) και θα κάνει αναγνώριση, παρακολούθηση και εποπτεία του παράνομου περάσματος στο Αιγαίο. Η επιχείρηση θα είναι σε συνεργασία με τον Frontex όπως είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Όπως δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ οι ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο της άλλης χώρας. Η αποστολή δεν θα είναι για να κάνει επαναπροωθήσεις ή να σταματάει τα προσφυγικά σκάφη. Ο σκοπός είναι να γίνει παρακολούθηση στις εγκληματικές δραστηριότητες και την παράνομη διακίνηση και αυτό θα γίνει σε στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, αφιέρωσε την συμφωνία στα τρία θύματα της συντριβής του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην Κίναρο.

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας» δήλωσε ο κ. Καμμένος.« Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πεις κανείς στις οικογένειές τους. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους. Σε αυτούς λοιπόν τους ήρωες θέλω να αφιερώσουμε αυτή τη συμφωνία.»

Ο κ. Καμένος υποστήριξε ότι η συμφωνία αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης. «Η Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γερμανία αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καταφέραμε -στις σκληρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων 24 ωρών- να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και εν μέσω οικονομικής κρίσης το μεταναστευτικό, δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η απόφαση που ελήφθη είναι μια απόφαση που πρώτα απ’ όλα διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο -στην ακτογραμμή της Τουρκίας- θα διασφαλίσουν ότι όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται –όλοι οι μετανάστες που συλλαμβάνονται- θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο από την κοινή δήλωση ότι ο σκοπός της δύναμης αυτής είναι να σταματήσει η εγκληματική συμμορία και ενέργειες αυτών που διακινούν ανθρώπους. Πληρώσαμε μέχρι τώρα με την απώλεια δέκα χιλιάδων παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει από όλους τους εταίρους ο πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή αυτή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου. Είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ότι διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας επί αυτού. Σε δεύτερη φάση, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της ΕΕ ξεκινούν με αυτή την απόφαση να κινητοποιούν και τη Frontex προκειμένου -αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά- να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή που απαιτεί μια πολιτική απόφαση.»
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...