13 Φεβ 2016

Ν.Δ.: Συνέδριο αλλαγής σελίδας

Την επίσπευση του 10ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. ανακοίνωσε χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ως ένα κρίσιμο βήμα......
στην πορεία οργανωτικής ανασυγκρότησης και οικονομικής εξυγίανσης του κόμματος. Το συνέδριο, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 22 - 24 Απριλίου στο Ελληνικό και στο επίκεντρό του θα βρεθούν οι αλλαγές στην οργάνωση και στο καταστατικό του κόμματος, καθώς στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνεται συζήτηση και για το ιδεολογικό πρόταγμα του κόμματος που ίδρυσε πριν από 42 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

«Δεν θα είναι ένα ακόμη συνέδριο που θα αφορά μόνο τα κομματικά στελέχη. Είναι μια αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας «τις 400.000 μέλη της Ν.Δ. να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για το νέο καταστατικό, η οποία βρίσκεται ήδη στο Διαδίκτυο», αλλά και «τους πολίτες με τη συμμετοχή τους να δώσουν νέα πνοή στην πολιτική, να γίνουν μέλη και να βοηθήσουν να κτίσουμε το κοινό μας σπίτι». «Η Ν.Δ. κάνει μια νέα αρχή για τη μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό, ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα... με διαχωρισμό κράτους - κόμματος, με την κατάργηση πελατειακών δεσμών μεταξύ πολιτών και κομμάτων, με διαφάνεια, με αξιοκρατία», προσέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος.
Επικεφαλής του συνεδρίου αναλαμβάνει ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης ενώ στην οργανωτική επιτροπή, μεταξύ άλλων, θα μετέχουν οι Κ. Τσιάρας, Ανδρ. Παπαμιμίκος, Λευτ. Αυγενάκης, Ρόδη Κράτσα, Θαν. Νέζης, Νικ. Παπαθανάσης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
Ενδιαφέρον έχει ότι στο χρονοδιάγραμμα που δημοσιοποιήθηκε προβλέπεται η διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη προέδρου της ΟΝΝΕΔ στις 20 Μαρτίου και συνέδριο της Νεολαίας στις 9 - 10 Απριλίου, γεγονός που δοκιμάζει τις σχέσεις της νέας ηγετικής ομάδας με τον σημερινό επικεφαλής της Νεολαίας, Σ. Ιωαννίδη.

Οι τελικές εισηγήσεις για τις καταστατικές αλλαγές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης με τις 400.000 μέλη και όσους θέλουν εφεξής να εγγραφούν έως τις 11 Μαρτίου. Μια σειρά 20 ερωτήσεων, το περιεχόμενο των οποίων διαμορφώθηκε σε συσκέψεις των κ. Μητσοτάκη, Βαρβιτσιώτη, Αυγενάκη με το στενό επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. (Μιχ. Μπεκίρης, Μακ. Λαζαρίδης, Θαν. Νέζης, Κ. Κυρανάκης κ.ά.) και των δύο αντιπροέδρων έρχεται να αποτυπώσει τα πεδία των αλλαγών.
Η σημερινή Πολιτική Επιτροπή, των περίπου 550 μελών, προτείνεται να περιοριστεί σημαντικά και υπάρχουν δύο εισηγήσεις, μία ενός μικρού οργάνου 100 αιρετών και μία ακόμη που θα περιλαμβάνει τους εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές και επιπλέον 100 αιρετούς.

Επίσης, τίθενται προς συζήτηση το ζήτημα του ασυμβίβαστου των κομματικών στελεχών με κρατικές/κυβερνητικές θέσεις, η ύπαρξη ποσόστωσης γυναικών στα όργανα και τα ψηφοδέλτια, ο λόγος των τοπικών στην επιλογή των υποψηφίων του κόμματος, η ετήσια σύγκληση του συνεδρίου, αλλά και η διενέργεια ηλεκτρονικής διαβούλευσης στη βάση του κόμματος για κρίσιμα θέματα πολιτικής.
Στον αντίποδα, στο συρτάρι φαίνεται ότι μπαίνει η αναγνώριση τάσεων/συνιστωσών στο κόμμα, θέση που με θέρμη υποστηρίζει ο απερχόμενος γραμματέας Ανδρ. Παπαμιμίκος.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...