13 Φεβ 2016

«Πόλεμος» για τα μέτρα 1,8 + 1,5 = 3,3 δισ. που ζητούν οι δανειστές

Μετά το άρθρο Τόμσεν για μείωση συντάξεων και μέτρα 9 δισ. μέχρι το 2018
Κινήσεις για να επιστρέψει πιο γρήγορα η Τρόικα ετοιμάζει η κυβέρνηση
Αναδίπλωση σχεδιάζει η κυβέρνηση, για να ξεφύγει από τις Συμπληγάδες.......
ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών. Ο χρόνος πιέζει και για να επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο οι επικεφαλής της Τρόικα (μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ει δυνατόν, όπως επιζητά η κυβέρνηση) στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν κινήσεις για να εξευμενίσουν τους δανειστές –ή ενδεχομένως και για να τους φέρουν σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Σε επίπεδο προθέσεων, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως οι απόψεις Τόμσεν δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Ευρωπαίους. Παραβλέπουν ίσως όμως ότι, πότε το ΔΝΤ και πότε ο Ντάισελμπλουμ (που πρώτος μίλησε για «μήνες» διαπραγματεύσεων) εναλλάσσονται στο ρόλο του κακού, αν και σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα και οι δύο «καλοί ή κακοί».

Άλλωστε, παρά τις αβρότητες περί προόδου στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εξ αποστάσεως κλπ, οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί μιλούσαν ανοικτά προχθές για την ανάγκη λήψης μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ενώ προ ημερών μόλις και μία έκθεση της ΕΚΤ (του κ. Μάριο Ντράγκι) σύστηνε περικοπές κρατικών δαπανών, αντί για αυξήσεις φόρων και εισφορών που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Μέτρα 3,3 δισ. στο τραπέζι Σε επίπεδο αριθμών όμως –επί της ουσίας δηλαδή- η παρέμβαση Τόμσεν τραβά μια κόκκινη διαχωριστική γραμμή από την οποία δεν φαίνεται εύκολο να αποστεί το ΔΝΤ. Με τα επιχειρήματα που κοινοποίησε ο κ. Τόμσεν, το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει τυχόν υπαναχώρησή του σε λύσεις τύπου Κατρούγκαλου, αντί για περικοπές συντάξεων, προκειμένου να μπει στο Τρίτο Μνημόνιο.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι όλη αυτή η συζήτηση θα καταλήξει σε μία συμφωνία για μακροπρόθεσμη λύση του Ασφαλιστικού, που θα εμφανιστεί στην συνέχεια να γίνεται πιο ήπια, όταν θα συμφωνηθεί η ελάαφρυνση του χρέους και η όποια δημοσιονομική χαλάρωση επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως, ιδίως από τη στιγμή που ο κ. Τόμσεν μιλά για μέτρα 9 δισ. (5% του ΑΕΠ) και όχι 7,5 δισ. (μέτρα 5,7 δισ. για το 2016 συν 1,8 δισ. εξοικονόμηση από το Ασφαλιστικό) που προβλέπουν Προϋπολογισμός και το Μνημόνιο αντίστοιχα. Άρα μένει στον αέρα με ποιους τρόπους και άλλα μέτρα θα καλυφθούν τα περίπου 1-1,5 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. που έχει «εντοπίσει» ο κ. Τόμσεν.

Ούτε όμως και με τα προβλεπόμενα 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό έχει επέλθει συμφωνία. Η απόσταση δηλαδή για συμφωνία με τους δανειστές φτάνει έως και τα 3,3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξοικονομηθούν –και μέσα σε συνθήκες ύφεσης όπως πιστοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Εκτός από τα δημοσιονομικά μέτρα όμως, η κυβέρνηση έχει να κάνει πολλά και για τις Ιδιωτικοποιήσεις. Πριν 10 μέρες η έκθεση της Κομισιόν έλεγε πως εκκρεμεί η λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οι δανειστές όμως περιμένουν να δουν ένα Ταμείο εν λειτουργία (με γραφεία, διοίκηση και έχοντας την κρατική περιουσία στα χέρια του) και όχι απλώς ένα νόμο που να περιγράφει τι θα γίνει στο μέλλον. Θέλουν για παράδειγμα να μπει το 10% του ΟΤΕ στο νέο Ταμείο και δεν θα περιμένουν αν και πότε το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ θα τελειώσει πρώτα τις αποκρατικοποιήσεις που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας.

Οι αποφάσεις θα αφορούν στο είδος της περιουσίας που θα αναλάβει το νέο «υπερταμείο» και οι επενδυτικοί τρόποι με τους οποίους θα γίνεται η διαχείριση του χαρτοφυλακίου του, προκειμένου να αποκτήσει αξία η περιουσία του δημοσίου. Οι δανειστές επείγονται να λειτουργήσει γρήγορα το Ταμείο, αφού ο πρώτος που το θυμάται πάντα είναι ο κύριος Σόιμπλε -και δεν παραλείπει να λέει πως τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια τα έσοδα του Ταμείου θα πηγαίνουν για το χρέος.
Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...