15 Φεβ 2016

Επιτροπή Αισθητικής: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε όλη την νήσο Μύκονο

Όροι και διατάξεις που θα πρέπει να ακολουθούνται για όλα τα καταστήματα και τα κτίρια γενικότερα στη νήσο Μύκονο.......
Μετά από προσεκτική μελέτη των Π.Δ. 336/Δ΄/1976 και 721/Δ΄/1995, 701/Δ΄/1998 , 345/Δ΄/1989, 594/Δ΄/ 1978, αλλά και με πλήρη επίγνωση της σημερινής κατάστασης που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στο νησί μας, η Επιτροπή Αισθητικής Δήμου Μυκόνου, που συστάθηκε με την υπ’ αριθ. 22/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, ενημερώνει τους υποψήφιους μελλοντικούς και ήδη υπάρχοντες επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και διαμένοντες, για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε όλο το νησί, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, πράγμα που οφείλουν να γνωρίζουν διότι η άγνοια νόμου δεν συγχωρείται.

Συγκεκριμένα, όλοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις που ισχύουν για τη νήσο Μύκονο και ειδικότερα όσο αφορά:
1. ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΤΙΡΙΩΝ - ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ & ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
α) Οι τοίχοι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά επιτρέπεται να βάφονται μόνο λευκοί.

β) Τα κουφώματα (πορτοπαράθυρα) βάφονται μονόχρωμα (ΠΔ 345/1989) σε όλες τις αποχρώσεις του μπλέ, γκρί, πράσινου, κίτρινου- κροκό, ερυθρό του μινίου και ή σε γαιώδη χρώματα (ΠΔ 336/1976).

γ) Τα κουφώματα επιτρέπεται να κατασκευάζονται μόνο από ξύλο. Απαγορεύονται τα πλαστικά, μεταλλικά, τα ρολά, τα αλουμίνια (Π.Δ. 336/1976 άρθρο 9).

δ) Οι πέργκολες θα πρέπει να τοποθετούνται μέχρι τα όρια του παραχωρηθέντα από το Δήμο κοινόχρηστου χώρου, μετά από τη σύμφωνη γνώμη αυτού και πάντοτε σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Ο σκελετός τους θα πρέπει να είναι μόνο από ξύλο και ο χρωματισμός τους μόνο λευκός, ειδικότερα για τη Χώρα της Μυκόνου.

ε) Αναλογίες κουφωμάτων (πόρτες - παράθυρα), όπως ο νόμος ορίζει.

2. ΠΡΟΘΗΚΕΣ (ΒΙΤΡΙΝΕΣ)
α) Απαγορεύεται ρητά η τοποθέτηση προθηκών επί των πλαϊνών παρειών των κλιμάκων ανόδου (σκάλες) (άρθρο 6 παρ. 8 ΠΔ 701/1998)

β) Για ενδεχόμενη τοποθέτηση κινητής προθήκης στην πρόσοψη του καταστήματος πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρχει αυτοψία και γνωμοδότηση της Επιτροπής Αισθητικής. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν διάγραμμα όψεως και φωτογραφίες του κτιρίου.

γ) Όσοι έχουν προθήκες που εφάπτονται στο έδαφος θα πρέπει άμεσα να τις αφαιρέσουν. Σε κάθε περίπτωση οι υπάρχουσες προθήκες θα ελεγχθούν.

3. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ- ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ
α) Σε κάθε κατάστημα δύναται να υπάρχει μόνο μία επιγραφή, σε λευκή απόχρωση με μαύρους ή μπλε χαρακτήρες, σε ελληνική ή ξένη γλώσσα.

β) Εφαρμογή επακριβώς των διατάξεων που ισχύουν στις παραγράφους 1, 2, 3 και εν μέρει 4 ,5 του άρθρου 11 του ΠΔ 336/1976.

Για οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αισθητικής Δήμου Μυκόνου.

4. ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟΨΕΩΝ (Π.Δ. 336/1976 παρ. 6 άρθρο 11)
α) Απαγορεύονται οι προβολείς, οι γυμνοί λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι γιρλάντες φώτων, πολύχρωμα φώτα (ο χρωματισμός θα πρέπει να είναι θερμός και όχι ψυχρός) και όλοι οι μοντέρνοι φωτισμοί που δεν ταιριάζουν στην παραδοσιακή μορφή των κτιρίων, επί των όψεων, των ορόφων, των εξωστών και των κιγκλιδωμάτων των κλιμάκων. Εξαιρούνται τα βενζινάδικα, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία.

β) Επιτρέπονται φωτιστικά σώματα μιμητικής μορφής των παλαιών φαναριών και λαμπών θυέλλης.

γ) Σε κάθε περίπτωση ο εσωτερικός φωτισμός των καταστημάτων πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μην προβάλλεται επί των εξωτερικών χώρων των άλλων κτιρίων.

δ) Απαγορεύεται η χρήση laser στον ουρανό της Μυκόνου εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια από τον Αερολιμενάρχη.

5. ΔΑΠΕΔΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ (ΠΔ 336/1976 άρθρο 8α)
α) Επιτρέπονται:

Ø Ακανόνιστες σχιστόπλακες με γκρι αρμολόγημα βαμμένο μόνο λευκό.

Ø Δάπεδα από βότσαλα μονόχρωμα ή μορφής ψηφιδωτού μόνο κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Αισθητικής Δήμου Μυκόνου.

β) Απαγορεύονται:

Ø Τσιμεντοκονίες και βαμμένα χρωματιστά δάπεδα επί των δρόμων και λοιπών κοινοχρήστων χώρων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Κατά την Επισκευή και Διαρρύθμιση των κτισμάτων κατόπιν των απαραίτητων αδειών, εφιστούμε την προσοχή στα ακόλουθα:
1. Οι εξωτερικές οικοδομικές εργασίες εντός του οικισμού της Χώρας Μυκόνου προτρέπεται να έχουν ολοκληρωθεί, μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου κάθε έτους.
2. Απαγορεύονται :
1.1) Να κατεδαφίζονται χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως καμάρες, φούρνοι, πεζούλες, αυλές εξωτερικές.

1.2) Το κατέβασμα του δαπέδου, των εσωτερικών χώρων και εξωτερικών αυλών, που είναι υπερυψωμένα ως προς τη στάθμη του δρόμου.

1.3) Η μετατροπή παραθύρων σε βιτρίνες μέχρι το δάπεδο του καταστήματος (επιτρεπτό ύψος μέχρι την ποδιά των παραθύρων).

1.4) Η διεύρυνση υφιστάμενων παραθύρων και θυρών.

1.5) Η κατασκευή υπογείων.

1.6) Η χρήση των βοηθητικών χώρων κάτω από τις σκάλες για τα καταστήματα, για έναρξη δραστηριότητας νέων επιχειρήσεων.

1.7) Τα εξωτερικά κλιματιστικά όταν είναι εμφανή. Πρέπει κατά περίπτωση να είναι καλυμμένα ή από ξύλο καφασωτό ή από περσιδωτό ντουλάπι.

1.8) Η τοποθέτηση μεταλλικών στύλων για παρεμπόδιση στάθμευσης αυτοκινήτων, διότι είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών.

3. Απαγορεύεται ρητά:
2.1) Η κάθε είδους αφισοκόλληση σε κολόνες ΔΕΗ, τοίχους, βιτρίνες καταστημάτων.

2.2) Η ρίψη απορριμμάτων εκτός κάδων σε όλο το νησί.

2.3) Η διανομή διαφημιστικού υλικού.

2.4) Η στάθμευση αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, τετράτροχων οχημάτων (atv) κ.λ.π. σε δημοτικούς χώρους.

2.5) Οι παραπεμπτικές πινακίδες ιδιωτικών επιχειρήσεων σε δημοτικούς χώρους και πλατείες εντός και εκτός των οικισμών.

4. Οι δημοτικοί χώροι και δρόμοι έμπροσθεν των καταστημάτων σκόπιμο είναι να βάφονται ανά δεκαήμερο μέχρι τον άξονα του δρόμου. Απαγορεύεται η χρήση ασφαλτοχρώματος και λαδομπογιάς.

5. Τα φυτά που φυτεύονται στη νήσο Μύκονο θα πρέπει να είναι ενδημικά και κατόπιν συμβουλής των εδώ γεωπόνων, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Μυκόνου και της Επιτροπής Αισθητικής Δήμου Μυκόνου.

Για όσους δεν συμμορφωθούν στις ανωτέρω διατάξεις θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο κυρώσεις μέχρι και ανάκληση αδειών.

Οι ως άνω διατάξεις αποτελούν μέρος του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη Μύκονο και ως εκ τούτου, οφείλουμε να τις τηρούμε απαρέγκλιτα προς διαφύλαξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του νησιού μας, η οποία και το κατέστησε αναγνωρίσιμο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...