6 Φεβ 2016

Πολιτική μπλόφα ή αληθινά τα σενάρια για νέες εκλογές

Στην δίνη πολιτικών εξελίξεων η χώρα. Ανοιχτό και το ενδεχόμενο της ηρωϊκής εξόδου μέσω κάλπης για το Μαξίμου εάν οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις.
Σε εξίσωση με πολλούς αγνώστους Χ και πιθανή λύση την….
κάλπη μοιάζει το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην χώρα.

Στον κυριακάτικο Τύπο Πάνος Καμμένος και Γιάννης Μπαλάφας δείχνουν ευθέως το δρόμο προς την κάλπη.Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με συνέντευξή του στη Real, υπό τον τίτλο: «Ο Καμμένος απειλεί την τρόικα με εκλογές» σημειώνει πως «Αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Υφυπουργός εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, στην Κυριακάτικη kontranews δηλώνει: «Αν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο... Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει το τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε "δεμένοι" στις καρέκλες μας». 

Το Μαξίμου είναι εγκλωβισμένο μεταξύ των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές για περικοπές στις κύριες συντάξεις απορρίπτοντας το σχέδιο Κατρούγκαλου, τις κοινωνικές ομάδες που κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους για το ασφαλιστικό και την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσφέρουν χείρα βοηθείας στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Σε όλα αυτά προστίθενται και το νέο μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση με την Πολωνία, την Τσεχία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία για το προσφυγικό κατηγορώντας τις χώρες ότι κλείνουν τα σύνορά τους και αφήνοντας αιχμές κατά της Ε.Ε. ότι δεν τηρεί την συμφωνία με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολιτικές ηγεσίες των τεσσάρων χωρών ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της Γερμανίας και του Β. Σόϊμπλε τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση για μία ακόμη φορά θέτει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για την διαπραγμάτευση. Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες «οι πιο σκληροί συντηρητικοί κύκλοι προσπαθούν να μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις» και πως το ΔΝΤ με την Κομισιόν έχουν διάσταση απόψεων για το ασφαλιστικό γεγονός που καθυστερεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

Μυρίζει πάλι ...2015
Το πολιτικό σκηνικό έχει άρωμα διαπραγμάτευσης …2015 όπου η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη έκανε λόγο για πολιτική διαπραγμάτευση, προτάσσοντας μία συμφωνία γέφυρα η οποία με την πάροδο του χρόνου κατέληξε στο δημοψήφισμα και στην ψήφιση του 3ου Μνημονίου. Όμως τώρα το Μαξίμου πιέζει για επίσπευση των διαπραγματεύσεων και για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπο με την λαϊκή οργή και τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ξορκίζουν τις εκλογές και την οικουμενική κυβέρνηση ενώ ποντάρουν στις εσωτερικές αντιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα όλα δείχνουν ότι η χώρα μπαίνει σε μία νέα δίνη πολιτικών εξελίξεων που δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της κάλπης.

Η επιμονή των δανειστών σε περικοπές κύριων συντάξεων και νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2016 και το 2017 θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην βουλή όπου εκτιμάται ότι οι διαρροές ψήφων θα οδηγήσουν την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ήδη στελέχη της ομάδας των 53+ μεταξύ των οποίων είναι και το μέλος της Π.Γ Πανος Λάμπρου έθεσαν θέμα …ηρωϊκής εξόδου του κόμματος από την κυβέρνηση μέσω εκλογών.

Ασήκωτο το βάρος για τους βουλευτές
Από την άλλη πλευρά αυξάνονται τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να αποδεχτεί μία ενδεχόμενη πρόταση των δανειστών που θα περιλαμβάνει νέες οδυνηρές περικοπές και να απευθυνθεί αρχικά στην βουλή και κατόπιν στην κοινωνία μέσω κάλπης προκειμένου να διαφυλάξει το πολιτικό του κεφάλαιο και να διατηρήσεις τις δυνάμεις του κόμματος με στόχο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η ΚΟ του κόμματος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του νέου ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Εκτός του Γ. Μιχελογιαννάκη που έχει εκφράσει δημοσίως την διαφωνία του με το ασφαλιστικό στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός για την τελική συμφωνία. Βουλευτές από την ομάδα των 53+ αλλά και προερχόμενοι από αγροτικές περιοχές όπως επίσης και ελεύθεροι επαγγελματίες, στο παρασκήνιο, εκφράζουν επιφυλάξεις για τα νομοσχέδια και αναμένουν τις τελικές διατυπώσεις για να τοποθετηθούν. 

Οι τελικές κινήσεις στην σκακιέρα του πολιτικού σκηνικού θα παιχτούν στα τέλη του Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων ο Γ. Σταθάκης και ο Ευ. Τσακαλώτος. Από την άλλη πλευρά το κουαρτέτο δεν έχει γνωστοποιήσει την ημερομηνία επιστροφής του στην Αθήνα σφυροκοπώντας την ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις: η Κ. Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον ζήτησε άμεσα μέτρα για το ασφαλιστικό προκειμένου να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα ενώ η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες ζήτησε …ευγενικά την ανάληψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ψάχνουν συμμάχους
Στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει διαύλους επικοινωνίας με κοινωνικούς φορείς και κόμματα χωρίς επιτυχία. Οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα κόβοντας την Ελλάδα στα τρία με τους αποκλεισμούς των εθνικών οδών καθώς και αεροδρομίων και λιμανιών ενώ οι εκπρόσωποι των επιστημόνων αρνούνται να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

Στο παιχνίδι του …διαλόγου μπήκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης που κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση μέσω δηλώσεων κορυφαίων στελεχών ξορκίζει τις εκλογές ( Π. Ρήγας, Όλγα Γεροβασίλη) και από την άλλη αναμένει να αποδυναμωθούν τα μπλόκα των αγροτών με την πάροδο του χρόνου. ΣΕ αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μετωπική επίθεση στην ΝΔ και τον αρχηγό Κυρ. Μητσοτάκη αφήνοντας αιχμές κατά της συζύγου του και της επαγγελματικής σχέσης που φέρεται να είχε με τον Στ. Παπασταύρου.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων και όπλο το… αντιμητσοτακικό μένος του παραδοσιακού κέντρου. Οι σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και το πολιτικό φλέρτ με την Φώφη Γεννηματά και τον Β. Λεβέντη αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες παρά το γεγονός ότι τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε στήριξη στο ασφαλιστικό ή συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. 
 
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...