1 Φεβ 2016

Αυτό θα είναι το σχήμα της νέας "ανεξάρτητης" εφορίας

Η ανεξαρτητοποίηση του φορολογικού μηχανισμού της χώρας από την εκάστοτε κυβέρνηση βρίσκεται,.......
σύμφωνα με πληροφορίες , στο μενού της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς που ξεκινά σήμερα επί ελληνικού εδάφους. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να έχουν επαφές με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη για να οριστικοποιηθεί το σχήμα του νέου ανεξάρτητου φορολογικού μηχανισμού.

Το σχήμα στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση και πρόκειται να προτείνει στους θεσμούς αφορά μια πλήρως ανεξάρτητη και ξεχωριστή από το μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών φορολογική αρχή. Σε αυτήν την αρχή θα περάσει ο έλεγχος όλων των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας, όπως είναι οι εφορίες, τα τελωνεία, τα ελεγκτικά κέντρα και όλη η ηλεκτρονική υποδομή το υπουργείου Οικονομικών.

Κρίσιμο θέμα –στο οποίο έχει καταλήξει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ- είναι και η διοικητική πυραμίδα της νέας αρχής. Το σχέδιο που θα τεθεί υπόψη του κουαρτέτου των θεσμών προβλέπει ότι επικεφαλής της νέας αρχής θα είναι ένας  επικεφαλής που θα έχει πενταετή θητεία. Ειδικά για την πρώτη θητεία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός απροόπτου, θα καλυφθεί από τον υφιστάμενο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Ο επικεφαλής της νέας αρχής θα εποπτεύεται  από πολυμελές διοικητικό συμβούλιο  το οποίο θα αποτελείται από ειδικούς επί των φορολογικών θεμάτων, δικαστικούς και γενικώς εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες.  Το διοικητικό συμβούλιο θα διορίζεται με αυξημένη πλειοψηφία από τη βουλή και η θητεία του θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τα δέκα χρόνια Το συμβούλιο θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να παύσει τον επικεφαλής, εφόσον διαπιστώνει ότι δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά του.

Στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που ξεκινά σήμερα πρόκειται να οριστικοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία της νέας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Η νέα αρχή αναμένεται να περάσει θεσμικά στη βουλή μέσα στους επόμενους μήνες και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον ερχόμενο Ιούνιο. 
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή: Capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...