18 Φεβ 2016

Σοκ από τρόικα, εθνική σύνταξη 250

Εθνική σύνταξη στα 250 ευρώ και με εισοδηματικά κριτήρια - Κλιμακωτές μειώσεις έως 20% στις επικουρικές .......

Σοκ από τρόικα
Πρότασεις-σοκ για εθνική σύνταξη 250 ευρώ που θα συνδέεται με το εισόδημα, την ηλικία συνταξιοδότησης και τα έτη ασφάλισης, κλιμακωτές μειώσεις ως 20% στις επικουρικές, περικοπή του μισού μερίσματος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου με πληρωμή του ανά δίμηνο αλλά και διορθώσεις στα ποσοστά εισφορών για τους αγρότες βρίσκονται στο τραπέζι κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές και να περάσουν στον επόμενο και τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σφαγή…
Η μεγάλη ανατροπή -σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος- έρχεται στα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης.

Το σχέδιο που είναι στο τραπέζι με τις διορθώσεις από την πλευρά των δανειστών προβλέπει μείωση του ποσού με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα βασικό ποσό στα 250 ευρώ (σ.σ.: είναι το όριο που μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον «Ε.Τ.») και από εκεί και πάνω να αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα, τα έτη ασφάλισης και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης που καθορίζεται στο 67ο έτος.
Η εθνική σύνταξη μπορεί να ανεβαίνει στα 280 ή στα 300 ευρώ, όσο περισσότερα είναι τα έτη ασφάλισης, όσο πλησιέστερη στα 67 είναι η ηλικία των συνταξιούχων και όσο μικρότερο είναι το συνολικό τους εισόδημα. 

Η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται την αποκλιμάκωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ, με αντάλλαγμα να διατηρηθεί ένα τμήμα της για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 ως 20 έτη και η σύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια να είναι στενότερη για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 20 και άνω έτη ασφάλισης. Τον πιο καθοριστικό ρόλο θα έχει όμως η ηλικία συνταξιοδότησης καθώς μόνον όσοι συμπληρώνουν το 67ο έτος ή τα 40 έτη ασφάλισης θα έχουν το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 15 έτη και μισθό 1.000 ευρώ θα δικαιούται σύνταξη από δικές του εισφορές 120 ευρώ και ένα τμήμα από την εθνική σύνταξη που μπορεί να είναι 300 ευρώ, αν έχει κλείσει το 67ο έτος, ή 200 ευρώ αν αποχωρεί στο 62ο έτος. Αν αποχωρεί με 40 έτη, τότε για το ποσό της εθνικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη και η ηλικία αλλά και το συνολικό εισόδημα.

Με… έναντι
Η πρώτη ανατροπή πάντως στο ασφαλιστικό είναι πιθανό να έρθει πριν από την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου καθώς βρίσκονται επί θύραις μειώσεις ως και 47% στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου από αυτό το μήνα. Τα χρήματα που έχει διαθέσιμα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων δεν επαρκούν για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι στις 29 Φεβρουαρίου και επιπλέον πρέπει να επιστρέψει 11 εκατ. ευρώ που δανείστηκε από το επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) τον προηγούμενο μήνα.
Το Μετοχικό Ταμείο χρειάζεται 42 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, ενώ εισπράττει 22 εκατ. ευρώ από εισφορές και συμπληρώνει τα υπόλοιπα είτε με ταμειακές διευκολύνσεις είτε με επιστροφές που του οφείλουν άλλοι φορείς. Οι πηγές αυτές όμως εξαντλήθηκαν και πλέον έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Η πρόταση που συζητείται στο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει δύο σκέλη:

* Να αλλάξει από αυτό το μήνα ο χρόνος πληρωμής του μερίσματος και να καταβάλλεται ανά δίμηνο (παλιά ήταν ανά τρίμηνο). Σε αυτή την περίπτωση το Μετοχικό Ταμείο θα πληρώσει στο τέλος Φεβρουαρίου το μισό μέρισμα και στο τέλος Μαρτίου το άλλο μισό. Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα πάρουν ένα μηνιάτικο για τους δύο μήνες!
Κώστας Κατίκος
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...