4 Μαρ 2016

Τι μας καλύπτει η ερωτικοσυναισθηματική σχέση; 4 Μυστικά επιτυχίας!!

Του Δημήτρη  Μπούκουρα, Κλινικού Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπευτή
Η "ένωση" του άντρα και της γυναίκας και η δημιουργία συναισθηματικής - ερωτικής σχέσης ικανοποιεί βαθιά ριζωμένες ψυχολογικές ανάγκες του ανθρώπου. Ποιες είναι; Πως δημιουργείται η ουσιαστική επικοινωνία;......

Απαντήσεις δίνει ο Δημήτρης Μπούκουρας, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Οι ανάγκες που καλύπτει στο ζευγάρι ο δεσμός είναι η στοργή αλλά και η οικειότητα καθώς και η αναγνώριση αλλά και η εμπιστοσύνη έτσι ώστε η σχέση αυτή να συστήνει την γερή μονάδα ή πυρήνα της ομάδας που λέγεται κοινωνία.
Μεγάλος αριθμός ψυχολόγων πιστεύουν ότι η ερωτική υπόθεση ή ο δεσμός του ζευγαριού αν θέλετε ήταν αφορμή για την δημιουργία της θεμελιώδους μονάδας για τον άνθρωπο στην προσπάθεια του για εξέλιξη.
Πρότυπα ζευγαρώματος
Αν και θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι τα πρότυπα του ζευγαρώματος παρουσιάζουν μια καταπληκτική ποικιλία που κυμαίνεται από τη δυαδική και φτάνει μέχρι την πολυγαμία και τον ομαδικό γάμο, πράγμα που παρουσιάζεται σε διαφορετικές κοινωνίες από τις γνωστές μας Δυτικές. Βέβαια, οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι πιστεύουν πως η σχέση του ενός προς τον άλλον είτε μέσα από το δυαδικό σύστημα, είτε μέσα από ένα πολυγαμικό ικανοποιεί βαθιά ριζωμένες ανάγκες τους ανθρώπου, όπως είπαμε και παραπάνω, ψυχολογικές και κυρίως συναισθηματικές.

4 Μυστικά επιτυχίας!!

1. Η μάχη κατά της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης
Η ανάγκη για έναν δυαδικό δεσμό, για μια συνένωση ενδεχομένως, κρύβει μιαν άλλη βαθύτερη ανάγκη, που αποκαλύπτεται μόνο όταν γνωρίζοντας το σύντροφο στις σημαντικές και αληθινές διαστάσεις του μπορούν να νοιώσουν το συναίσθημα της αγάπης, να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του εαυτού τους και του άλλου και να δώσουν τη μάχη κατά της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης που σημαδεύει την εποχή μας. Μόνο μέσα από την τελική δέσμευση του εαυτού τους σε μια σχέση μπορούν πραγματικά να γυμνάσουν τον εαυτό τους και την ικανότητα τους να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν.
2. Η σύγκρουση…
Μια σχέση ερωτική – συναισθηματική, δεν εξελίσσεται πάντα ομαλά. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως σε μια σχέση ουσιαστικά προσπαθούν να “συμβιώσουν” δυο διαφορετικές προσωπικότητες, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή ή κάποιες στιγμές οι διαφορές τους θα βγουν στην επιφάνεια και η σύγκρουση μπορεί να είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο. Τα προσωπικά βιώματα, ο χώρος και ο τόπος ανάπτυξης του καθενός, το μορφωτικό του επίπεδο, είναι μερικά από τα στοιχεία που, χαρακτηρίζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του κάθε συντρόφου.

Η αλληλεπίδραση, όμως, των δυο προσωπικοτήτων, στο δεσμό τους είτε μπορεί να οδηγήσει σε μια τελική ωρίμανση και να εγκαταστήσει ένα στέρεο status σχέσης, ή μπορεί να οδηγήσει στην τελική απομάκρυνση και συνεπώς στη διάλυση της σχέσης αυτής.
3. Σεξουαλική ζωή
Ένα άλλο στοιχείο επίσης σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί στη συναισθηματική – ερωτική σχέση δυο ανθρώπων είναι και η σεξουαλική ζωή.

Η γενιά της δεκαετίας του 60 και 70 έφερε κάποια ανακούφιση στη σεξουαλική ένταση που προκάλεσε η μεταπολεμική περίοδος και εναπόθεσε την ευθύνη για τη σεξουαλική ολοκλήρωση και ικανοποίηση και στα δύο μέλη του ζευγαριού. Αλλά η νέα αυτή ισότητα όσο και αν μείωσε τις εντάσεις σε πολλούς γάμους, αυτή η απελευθέρωση έσπρωξε τη γυναίκα να μη δέχεται προκατασκευασμένα πρότυπα γάμου και έτσι παρατηρήθηκε μια τάση για εύκολα διαζύγια.

Στη συνέχεια οι γενιές του 80 έως 90 έζησαν ένα μεταβατικό στάδιο στις σχέσεις τους, που χαρακτηρίζεται από εύκολη αλλαγή συντρόφων, για να καταλήξουμε σε μια περίοδο, της δεκαετίας 2000 έως σήμερα όπου θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ισότητα των δυο φύλλων έχει αναπτυχθεί και έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε ο γάμος σαν συμβίωση να μην είναι αυτοσκοπός και για τους άνδρες, αλλά κυρίως για τις γυναίκες, και να έχουν εκείνες τη δυνατότητα να επιλέγουν το πότε και το αν φτάσουν στο γάμο, σαν κατάληξη ενός δεσμού.
4. Ρουτίνα
Η υπόθεση μιας σχέση ερωτικής για δυο είναι θεμιτή κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο επικοινωνίας, γιατί κάθε ανταλλαγή επικοινωνίας διαδραματίζεται μέσα σ’ ένα δίχτυ περιστάσεων που προσδιορίζει τη σημασία αυτού που λέγεται, π.χ ένα σχόλιο μέσα σε διαφορετικά πλαίσια μπορεί στη μια περίπτωση να φανεί σκληρό και στην άλλη περίπτωση να πάρει τη μορφή αστείου.

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής και της σχέσης του ζευγαριού απαρτίζεται από μικροπράγματα, ή κοινά και ασήμαντα μικροζητήματα. Αν σ’ αυτό το επίπεδο των ζητημάτων ρουτίνας κάποιος δεν τα βγάζει πέρα με το σύντροφο του τότε η σχέση προχωράει σε δύσκολες καταστάσεις.

Πολλές διαφωνίες ή παρεξηγήσεις μπορούν να παραμεριστούν αν προσέξει κανείς το πλαίσιο και ευαισθητοποιηθεί στις συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθεί να επικοινωνήσει με το σύντροφό του.

Μερικές φορές το πλαίσιο είναι φανερό, ενώ άλλες φορές το πραγματικό πλαίσιο μπορεί να γίνει φανερό μόνο αν διαβάσει τα μη λεκτικά σήματα του άλλου.

Τα περισσότερα άτομα αγνοούν τελείως το πλαίσιο όταν μιλάνε σε ανθρώπους και ιδιαίτερα στο σύντροφο τους. Έτσι, διορθώνοντας ή εγκαταλείποντας αυτή τη συνήθεια, ανοίγουμε σίγουρα το δρόμο για μια ουσιαστική επικοινωνία που βοηθάει απόλυτα την ερωτικοσυναισθηματική σχέση για τους δυο συντρόφους.
Πηγή:Life2day
NewsRoom Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...