22 Φεβ 2016

Προς την κοινωνία των gigabit-Ερχονται αλλαγές με υψηλές ταχύτητες

Το όραμα του επικεφαλής της Vodafone Βιτόριο Κολάο
Για μία κοσμοϊστορική μετάβαση από την ψηφιακή κοινωνία στην κοινωνία των gigabits,.......
η οποία υπόσχεται ριζικές αλλαγές στις επιχειρήσεις, στην εκπαίδευση και στις καταναλωτικές συνήθειες, μίλησε τη Δευτέρα από τη Βαρκελώνη ο επικεφαλής του Ομίλου Vodafone κ. Βιτόριο Κολάο, αναλύοντας το νέο όραμα για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Κολάο σημείωσε ότι πρόκειται για μεγάλη αλλαγή, που θα φέρει μία κοινωνία υψηλών ταχυτήτων και ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων, η οποία χτίζεται σήμερα.

Όπως τόνισε, αυτή η μετάβαση προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, καθώς οι δυνατότητες της τεχνολογίας θα επιτρέψουν την ταχύτατη κλιμάκωσή τους, κάτι που θα παρέχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις μικρές εταιρείες, καθώς λόγω της μείωσης του τεχνολογικού κόστους θα μπορούν να ανταγωνίζονται τις μεγαλύτερες, έχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτό θα δημιουργήσει πολλά και διαφορετικά νέα επιχειρηματικά μοντέλα, σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου.

Σύμφωνα με τον κ. Κολάο, ήδη υπάρχουν ορισμένα απτά παραδείγματα από πελάτες της Vodafone ανά τον κόσμο, όπως η ψηφιοποίηση των λειτουργιών της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας και η χρήση συστημάτων διαχείρισης στόλου που έχει προκαλέσει ετήσια εξοικονόμηση ύψους 182 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επικαλέστηκε τα ασφάλιστρα για τα ΙΧ της Generali στην Ιταλία τα οποία μειώνονται κατά 25% λόγω της χρήσης της τηλεματικής και των μεγάλων δεδομένων και άλλα παραδείγματα εταιρειών που μείωνουν το κόστος τους χάρη στη χρήση «έξυπνων» συστημάτων μέτρησης.

Ευελιξία στην εργασία
Αυτό που θα αλλάξει πολύ είναι το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργαζόμενου και εταιρείας, είπε ο κ. Κολάο αναφερόμενος στις δυνατότητες ευελιξίας της εργασίας που φέρνει η τεχνολογία. Η τεχνολογική εργασιακή ευελιξία, συνέχισε, έχει δείξει ότι φέρνει θετικά αποτελέσματα και υψηλή παραγωγικότητα, καλύτερη κερδοφορία και κυρίως απαντά στις προσδοκίες των σημερινών νέων οι οποίοι έχουν μεγαλώσει στο ψηφιακό περιβάλλον. Όπως τόνισε, στην πλειονότητά τους περιμένουν μία gigabit εταιρεία. Και αυτό, πρόσθεσε, θα είναι προαιτούμενο-κλειδί προκειμένου οι επιχειρήσεις να απασχολήσουν ταλαντούχους εργαζομένους.

Πολλές προσδοκίες θα υπάρχουν και για τον καταναλωτή, είπε ο κ. Κολάο. Μία είναι η σύγκλιση πολλών οθονών και η κοινή χρήση των εφαρμογών τους, κάτι που πολλαπλασιάζει τόσο τη χρήση όσο και τις ευκαιρίες που αυτή υπόσχεται.

Το δεύτερο, τόνισε, είναι η άφιξη της λεγόμενης «πλούσιας επικοινωνίας», δηλαδή η πολυμεσική επικοινωνία και η χρήση διαφορετικών παραμέτρων στην καθημερινότητα των χρηστών.

Συνδυαστικά, σχολίασε ο κ. Κολάο, αυτά τα δύο φαινόμενα επιταχύνουν τη μετάβαση προς την κοινωνία των gigabits η οποία θα οδηγήσει τους καναλωτές σε νέες εμπειρίες.

Μία από αυτές είναι η εικονική πραγματικότητα, η οποία θα λειτουργήσει ανατρεπτικά για την αναψυχή, το παιχνίδι και την εκπαίδευση, καθώς, λόγω της ψηφιοποίησης και της μείωσης του κόστους, η κατάρτιση με ψηφιακά μέσα θα γίνει πολύ πιο εύκολη.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και οι διασυνδεδεμένες μηχανές, κάτι που, για παράδειγμα στην περίπτωση της τηλεϊατρικής, μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς με τη χρήση της τεχνολογίας θα μπορεί να υπάρχει επίβλεψη του ασθενούς από απόσταση. Παράλληλα, αντίστοιχες τεχνολογίες τηλεματικής μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή και τα τροχαία ατυχήματα, μέσω Μεγαλων Δεδομένων και της επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων (V2V).

Σύμφωνα με τον κ. Κολάο, το 5G θα επιταχύνει όλα αυτες τις διεργασίες, καθώς εκατομμύρια αισθητήρες θα ελέγχουν drones και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, δύο κατηγορίες μηχανών που θα αποτελέσουν την κυριότερη υποδομή logistics και μεταφορών στο μέλλον.

Όλα αυτά θα έρθουν με κάποιο κόστος, παρατήρησε ο κ. Κολάο, ο οποίος πρόσθεσε ότι απαιτούνται όροι και προϋποθέσεις που θα καταστήσουν βιώσιμη και κερδοφόρο την συγκεκριμένη τεχνολογική μετάβαση, ειδάλλως αυτή δεν θα προχωρήσει, παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Vodafone, απαιτούνται πολιτικές από τα κράτη που θα υποβοηθούν και θα υποστηρίζουν τις επενδύσεις, ενώ θα απαιτηθεί να μην υπάρχουν προμηθευτές με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Ακόμη, αποτελεί ζητούμενο η παιδεία να στραφεί προς τον ψηφιακό κόσμο προκειμένου να υπάρξει διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά και να απαντηθεί η ανάγκη για νέες δουλειές υψηλών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κολάο, πρέπει να υποστηριχθούν ρυθμιστικά σχέδια που θα ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «λάθος ιδεολογία» τις απόψεις που επιχειρηματολογούν υπέρ του μικρότερου ελέγχου, χάριν των επενδύσεων. «Χρειάζονται και τα δύο, και οι επενδύσεις και ο ανταγωνισμός, εάν θέλουμε το μέλλον να είναι υγιές για όλους» παρατήρησε.

Όπως σημείωσε, τα επόμενα χρόνια ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα χτίσει την κοινωνία των gigabits, η οποία θα προσφέρει ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και θα βοηθήσει «για μία πιο βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία για όλους».
Πηγή: tovima.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...