15 Φεβ 2016

Ψάχνουν επιπλέον φόρους για… δωράκια στο ασφαλιστικό

Φορολογικό: Εναλλακτικά σενάρια με νέες επιβαρύνσεις για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό
Στην επανεξέταση της πρότασης για το φορολογικό έχει στραφεί........
το οικονομικό επιτελείο με στόχο να κλείσει ένα μέρος από τη δημοσιονομική τρύπα μέχρι και το 2018 και να αποφύγει νέα επώδυνα μέτρα προς την πλευρά του ασφαλιστικού.

Εν μέσω των διαδοχικών κινητοποιήσεων των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών για τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, το υπουργείο Οικονομικών, και προκειμένου να υπάρξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για το φορολογικό.

Στόχος είναι τα προσδοκώμενα επιπλέον έσοδα να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ (150 εκατ. ευρώ από μισθωτούς συνταξιούχους και 150 από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) που προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Βεβαίως, η όλη προσπάθεια είναι δύσκολη αφού και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Επιπλέον, οι δανειστές δεν πιστεύουν και πολύ υποσχέσεις για νέα φορολογικά έσοδα, με δεδομένη την αποτυχία που είχε μέχρι τώρα η προσπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής. Με δεδομένα όλα αυτά και τον πολύ λίγο χρόνο, οι αλλαγές στην αρχική πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού κάνουν την τελική λύση σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες.

Πληροφορίες θέλουν το βασικό σενάριο που έχει δοθεί να έχει τέσσερις βασικούς συντελεστές που ξεκινούν από το 22% για εισοδήματα από 22.000 ευρώ και 25.000 ευρώ, από το 32% για τα εισοδήματα από 25.001 έως 42.000 ευρώ, από 42% για εισοδήματα από τις 42.001 έως τις 60.000 και από το 50% για τα εισοδήματα πάνω από τις 60,001 ευρώ και πάνω και ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Σε αυτό το βασικό σενάριο εξετάζονται προσαρμογές, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η εικόνα που επιχειρείται να δοθεί περί ανακατανομής των βαρών σε όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Με αυτό το δεδομένο εξετάζεται να αυξηθούν οι συντελεστές από το 32 % στο 35% στα εισοδήματα από 25.001 ευρώ και πάνω και από το 42% στο 45% στα εισοδήματα από 42.001 ευρώ και πάνω.

Εναλλακτικά εξετάζεται ένας ενδιάμεσος συντελεστής 37% στα εισοδήματα πάνω από τις 30.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, θα διατηρηθεί για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ. 

Το σενάριο αυτό έχει κολλήσει στο κομμάτι της φορολογίας των αγροτών, όπου εξετάζεται η σταδιακή αύξηση του φορολογικού τους συντελεστή από το 13% που είναι σήμερα και όχι η άμεση αύξηση στο 20% όπως προβλέπεται σήμερα, προκειμένου να λυθούν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς.
Τάσος Δασόπουλος
Διαβάστε το ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο» που κυκλοφορεί
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...