23 Φεβ 2016

Ασφαλιστική ενημερότητα με "αντάλλαγμα" τη μελλοντική σύνταξη

Τρέχουν και δεν… φτάνουν στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καταλήξουν στο συνταξιοδοτικό πακέτο......
του 2017-19 ύψους 1,2 δις. ευρώ, χωρίς να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε άγριες περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Επανένταξη 200.000 οφειλετών του ΟΑΕΕ στην ασφάλιση, πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας που πλήττει το ΙΚΑ και έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για χάρη όλων των Ταμείων αποτελούν τους πιο σημαντικούς πόρους στους οποίους έχει καταλήξει το Υπ. Εργασίας προκειμένου να κλείσει το "χρηματοδοτικό κενό" των ασφαλιστικών ταμείων την ερχόμενη τριετία.

Αντίθετα σκέψεις για επιβολή τέλους στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, πόσω μάλλον στις τραπεζικές συναλλαγές ή στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ φαίνεται πως δεν προτιμούνται σε συνθήκες κατάρρευσης του Χ.Α., capital controls αλλά και τεράστιας εισοδηματικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών  από λογαριασμούς.

Οι τρεις πόροι
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr  οι νέοι πόροι οι οποίοι προκρίνονται είναι οι ακόλουθοι:
-Η ασφαλιστική εισφορά  του 20%, η οποία θα μπορούσε να φέρει έως 400 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ από τρέχουσες εισφορές με την προϋπόθεση πως θα "πάγωνε" και θα συμψηφιζόταν το ληξιπρόθεσμο χρέος των οφειλετών με μελλοντικές συντάξεις.

-Η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας κατά 50% με στόχο την είσπραξη έως και 1 δισ. ευρώ. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα μειωνόταν το πρόστιμο ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο στα 3500 ευρώ και θα επιβαλλόταν υποχρεωτική ασφάλιση για ένα χρόνο υπό τον απειλή ακόμα και της οριστικής αφαίρεσης άδειας λειτουργίας.

-Η είσπραξη 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην άντληση 200 εκατ. ευρώ. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr  στο συρτάρι του Υπ. Εργασίας  υπάρχει  σχέδιο τριών σημείων για την  αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και προπαντός του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ που προβλέπει:
1.  "Πάγωμα" χρεών και "επανένταξη" στην ασφάλιση για τους συνεπείς
Μελετάται  το "πάγωμα" και  η "κεφαλαιοποίηση" των ληξιπρόθεσμων χρεών όλων των οφειλετών του ΟΑΕΕ και άμεση παροχή ασφαλιστικής για όσους από αυτούς ξεκινήσουν από 1.1.2017 να  καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές με βάση το νέο σύστημα (26,9% του εισοδήματος τους). 
2. Πρόστιμο 3.500 ευρώ και υποχρεωτική ασφάλιση αδήλωτων
Εξετάζεται περικοπή του προστίμου για όσους εργοδότες απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες στα 3.500 ευρώ (από τα περίπου 10.000 ευρώ που είναι σήμερα) ανά αδήλωτο εργαζόμενο . Παράλληλα, όμως, θα προβλέπεται   υποχρέωση του παραβάτη να ασφαλίσει τους εν λόγω εργάτες για ένα χρόνο.
Αν μετά από 12 μήνες, ο ίδιος εργοδότης εξακολουθεί να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους θα του αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης του για 2 μήνες. Αν και μετά από αυτό, ο εργοδότης δεν συμμορφωθεί τότε εξετάζεται ακόμα και η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης του.
3. Άντληση  του  10% των εσόδων  από τις αποκρατικοποιήσεις.
Από το Υπ. Εργασίας υπενθυμίζεται πως το Μνημόνιο προβλέπει πως το 25% των εισπράξεων του Δημοσίου από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την κάλυψη δημοσίων δαπανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι δαπάνες για τις συντάξεις του δημοσίου και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (31,5 δις. ευρώ) καλύπτουν το 41% των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Έτσι ευελπιστούν στην κυβέρνηση πως θα μπορούσαν τα Ταμεία να διεκδικήσουν ένα ανάλογο ποσοστό από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και άρα πως μπορούν να αντληθούν πόροι από τη συγκεκριμένη δεξαμενή την περίοδο 2016-17.
Δημήτρης Κατσαγάνης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...