22 Φεβ 2016

Τσίπρας σε αγρότες: Να σχεδιάσουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις

Ανοικτό διάλογο διαρκείας με τους αγρότες, προκειμένου η σχεδίαση των μεταρρυθμίσεων...
που τους αφορούν να γίνει από κοινού, πρότεινε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος το μεσημέρι αντιπροσωπεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ χαρακτήρισε τα αιτήματα και τις προτάσεις τους «καλή βάση για διάλογο».

«Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις φωνές και σε όλες τις απόψεις. Το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δικές σας προτάσεις και θέσεις, αλλά την ίδια στιγμή και οι δικές σας θέσεις δεν μπορούν να μην λαμβάνουν υποψήν το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου και τις δημοσιονομικές συνθήκες».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό». 

Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα, ενώ η Ηρώδου Αττικού είναι αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις.
Σημειώνεται πως απόντες από το τραπέζι του διαλόγου είναι οι αγρότες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κρήτης ενώ από τη συνάντηση απουσιάζουν και οι εκπρόσωποι αγροτών από μπλόκα της Νίκαιας, του Προμαχώνα και των Μαλγάρων που ζητούν ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό αύριο Τρίτη.

Με τον πρωθυπουργό κάθισαν τελικά οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους, αφού ξεπεράστηκαν οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις.
Η συνάντηση πραγματοποιείται παρουσία του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και Μάρκου Μπόλαρη, του υπουργού και υφυπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και Αναστάσιου Πετρόπουλου και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.
Καταγγελίες για αποκλεισμό
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών γίνεται εν μέσω καταγγελιών μερίδας αγροτών ότι δεν έγιναν δεκτοί στο ραντεβού.
«Καταγγέλλουμε τη σημερινή συνάντηση που γίνεται που γίνεται με τον Πρωθυπουργό γιατί παράφορα παραβιάζονται τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Είναι πρωτοφανές για εμάς μια πενταμελής επιτροπή από το μπλόκα μας και εκλεγμένη με πάρα πολύ κόπο και πάρα πολλή δυσκολία να μπορέσει να παραστεί σήμερα αντιπροσωπευτικά και γεωγραφικά αλλά και κλαδικά όλο αυτό να παραβιάζεται. Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα, όχι από αυτά, και από αλλού μας ήρθαν», δήλωσε εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων.

Εφόσον δεν γίνονται δεκτά αυτά τα πέντε πρόσωπα, όπως ανέφερε, δεν θα παραστούν εκπρόσωποι της Ένωσης στη συνάντηση, ενώ διεμήνυσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αγρότες που συμμετέχουν στο διάλογο.

Και ο πρόεδρος όμως της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κ. Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι συνάντησαν «πόρτα στα ονόματά τους», λέγοντας:
«Σήμερα είχαμε το ραντεβού μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις λύσεις των προβλημάτων κυρίως των νέων αγροτών αλλά και του υπόλοιπου αγροτικού τομέα και στη συνέχεια που είχαμε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό βρήκαμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Να συναντήσουμε πόρτα στα ονόματά μας που είχαμε δώσει για να πάμε να συζητήσουμε εμείς οι θεσμοί μαζί με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο και αυτό μας στενοχωρεί πάρα πολύ. Έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας και τα νέα παιδιά κυρίως αυτά που εκπροσωπώ περιμένουν κι από εμάς κάποιες κινήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε στο διάλογο. Η κυβέρνηση βλέπουμε ότι δεν θέλει το διάλογο».

Κυβερνητικές πηγές: Η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή, μόνο, ενός ανθρώπου
Απαντώντας, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής, όπως αναφέρουν χαρακτηριστιά. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...