9 Φεβ 2016

Τσίπρας προς Μέρκελ: Εμπλοκή ΝΑΤΟ μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα

Με την Γερμανίδα καγκελάριο επικοινώνησε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, για να ενημερωθεί....
σχετικά με το αποτέλεσμα των συζητήσεων της Α. Μέρκελ με την τουρκική ηγεσία για το προσφυγικό κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία την Δευτέρα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιτήρηση στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα εληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η κ. Όλγα Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.

Η κ. Μέρκελ συναντήθηκε την Δευτέρα στην Αγκυρα με τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο συμφώνησε για κοινή προσπάθεια της Γερμανίας και της Τουρκίας ώστε να υπάρξει ανάμειξη του ΝΑΤΟ με περιπολίες στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως «ιδιαίτερα στο ζήτημα της αποτελεσματικής χρήσης των μηχανισμών παρακολούθησης και εποπτείας του ΝΑΤΟ στα σύνορα και στο Αιγαίο, θα καταβάλουμε κοινές προσπάθειες».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος αναρωτήθηκε κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει μια κοινή επέμβαση με την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς ανάμεσα στις δύο χώρες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον, έθεσε το ερώτημα με ποιο τρόπο μπορεί η Γερμανία να υποστηρίξει την τουρκική ακτοφυλακή που επιβαρύνεται με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των τουρκικών συνόρων.
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...