23 Φεβ 2016

Προσφυγικό - Μουζάλας: Δεν παραιτούμαι! Διάβημα της Ελλάδας κατά της Αυστρίας - Πλημμύρισαν από πρόσφυγες Πειραιάς και Ειδομένη!


- Οργή της ελληνικής κυβέρνησης κατά της Αυστρίας που παίζει παιχνίδια με τις χώρες των Βαλκανίων
- Επίθεση Μουζάλα στις χώρες του Βίζεγκραντ - Κάνουν πραξικόπημα στα σύνορά μας,......
λέει ο υπουργός
- Σκληρή ανακοίνωση Μουζάλα για δημοσιεύματα που τον θέλουν να παραιτείται
- Χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στον Πειραιά - Χαώδης η κατάσταση στην Ειδομένη
- Γεροβασίλη: Πρέπει να στηριχθούμε και οικονομικά
- Νέα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων θα φτιάξει το υπουργείο Άμυνας!

Η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου στην χώρα μας. Χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν από την Τουρκία και η διαχείριση του προβλήματος δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, αφού η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν παλεύει μόνη της με χώρες της ΕΕ να στέκονται είτε αμέτοχες, είτε απέναντί μας καταπατώντας τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί πριν από λίγα 24ωρα!

Την ίδια ώρα, την οργή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα προκάλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία φέρεται να έχει υποβάλλει την παραίτησή του. Όπως είπε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μάλιστα ο κ. Μουζάλας εξοργίστηκε από την διασπορά τέτοιων ειδήσεων.

Πριν από λίγο εκδόθηκε και σκληρή ανακοίνωση για το θέμα από τον κ. Μουζάλα.
ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
«Τα δημοσιεύματα τα οποία βασίζονται πάνω στην φημολογία παραίτησης του Αν. Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, τη στιγμή που ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος δεν βοηθούν. Την ώρα που του ο κ. Μουζάλας βρίσκεται στη Μυτιλήνη καθώς συνοδεύει τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι ενώ αύριο, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Η διάψευση είναι η πρώτη αντίδραση. Η δεύτερη αντίδραση είναι η απορία, από πού προκύπτουν αυτά τα δημοσιεύματα και τι εξυπηρετούν.»

Πραξικόπημα στα σύνορά μας
Για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδος, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στην απόφαση των αστυνομιών πέντε χωρών για τους πρόσφυγες.

«Πέντε αρχηγοί Αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια».
Ανέφερε ότι είναι σε επαφή με την ολλανδική προεδρία, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκεια της και αύριο ο ίδιος, στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, θα διατυπώσει τη θέση της Ελλάδας. Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει την Τετάρτη τη σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα. Έκανε μάλιστα λόγο για κίνηση λυπηρή για την Αυστρία, μίλησε για ενέργεια που κρύβει βαθύ αντιευρωπαϊσμό, καθώς χαρακτηρίζει την Ελλάδα πηγή εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ, ενώ η είσοδος είναι τα παράλια της Τουρκίας και ταυτόχρονα καλεί στη σύσκεψη χώρες εκτός ΕΕ, παραβιάζοντας ευρωπαϊκές αποφάσεις. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά θα αυξήσει την παράνομη μετανάστευση.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, είπε ότι μας δημιουργούν προβλήματα αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι κατασκευάζονται νέοι χώροι. Πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξει στις αρχές μία αναστάτωση, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι εμείς οι Έλληνες.

Διάβημα διαμαρτυρίας
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου, πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, τη Δευτέρα (22.02.2016) στην πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την απόφαση της Βιέννης να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Κατόπιν οδηγιών του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Γεροβασίλη: Για το προσφυγικό θα ζητησουμε επιπλέον χρηματοδότηση
«Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με όρους μη καταπάτησης των δικαιωμάτων και η ΕΕ πρέπει να μείνει σταθερή στις αξίες που έχει διακηρύξει. Για να αντιμετωπισθεί αυτό η Ελλάδα έχει κάνει ήδη όσα έχουν συμφωνηθεί. Αλλά υπάρχουν χώρες που παραβιάζουν αρχές και συμφωνίες που οι ίδιες συμφώνησαν. Προσπαθούμε να μην γίνει αυτό η επικρατούσα αντίληψη. Αν χρειαστούν χρήματα θα πρέπει να στηριχθούμε και οικονομικά», δήλωσε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στα όρια η κατάσταση στην Ειδομένη
Σε εξέλιξη είναι η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε από τις 7:30 το πρωί, για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Ήδη, αναχώρησαν για την Αθήνα 14 λεωφορεία με Αφγανούς. Η αστυνομία, ωστόσο, παραμένει στον χώρο καθώς υπάρχουν και άλλα άτομα από το Αφγανιστάν.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.

"Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα" είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς ΠΓΔΜ, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.
Στο μεταξύ, καθηλωμένα παραμένουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης τρένα που μεταφέρουν φορτία, αφού δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμη από τους Αφγανούς οι σιδηροδρομικές γραμμές. Όπως είπε ο εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας Ανέστης Σαχπελίδης, "έξι τρένα αναμένεται να ανέβουν, έξι να κατέβουν, μεταφέροντας πετρέλαιο και κοντέινερ".

Νέα relocation camps
Η πιθανότητα δημιουργίας νέων κέντρων μετεγκατάστασης προς προώθηση προσφύγων-μεταναστών, σε άλλες περιοχές εξετάζεται για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, με αφορμή πληροφορίες περί δημιουργίας νέων κέντρων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για hot spots αλλά για relocation camps.

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι γίνονται συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εξάλλου, όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ επισήμαναν την απαράβατη αρχή του ΝΑΤΟ οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ομοφωνία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία στο επίπεδο της στρατιωτικής επιτροπής - η οποία καταρτίζει το εν λόγω σχέδιο- τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θέτει ζητήματα στο υπό κατάρτιση από την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ επιχειρησιακό σχέδιο της Συμμαχίας, προσπαθώντας να αναιρέσει με αυτόν τον τρόπο τη θετική θέση της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ - σε επίπεδο υπουργών 'Αμυνας- για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Πηγή: newsit.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...