21 Φεβ 2016

Απόφαση - βόμβα ακυρώνει μνημονιακές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Μπροστά σε ένα δημοσιονομικό «σοκ» κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζονται οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις περικοπές......
μισθών και συντάξεων που επέβαλε το μνημόνιο, όπως συμβαίνει τώρα με τους ιατρούς, ενώ,σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», εκκρεμεί και «τσουνάμι» αγωγών - προσφυγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.
 
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/12 (με τον ν. 4093/12) στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων ιατρών του ΕΣΥ, ύστερα από την προσφυγή μίας συνταξιούχου γιατρού και ακολουθώντας τη νομολογιακή γραμμή που χάραξε το ΣτΕ στην υπόθεση των ενστόλων.

Η εφημερίδα υποστηρίζει μάλιστα ότι σύντομα αναμένεται η δημοσίευση αποφάσεων που θα δικαιώνουν και άλλους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, όπως ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ κλπ. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η απόφαση επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει καθηγητές των ΤΕΙ, ώστε και οι δικές τους περικοπές να κριθούν αντισυνταγματικές. Αναμένεται η επίσης η έκδοση αποφάσεων με τις οποίες το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την ειδική εισφορά αλληλεγγύης,  ανατρέποντας τον τρόπο υπολογισμού της για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. 

Άλλες προσφυγές που εκκρεμούν και για τις οποίες αναμένονται αποφάσεις αφορούν προσφυγές δικαστικών λειτουργών για τα μη επιστραφέντα αναδρομικά τους, των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (από το ΕΣ), των ενστόλων (από την Ολομέλεια του ΣτΕ) για το νέο τους μισθολόγιο που δεν τροποποιήθηκε κατά τα οριζόμενα σε απόφαση του ΣτΕ, αλλά και των συνταξιούχων βουλευτών

Η κυβέρνηση βλέπει έτσι να καταρρέουν οι περικοπές που επεβλήθησαν στο δεύτερο μνημόνιο και μπορεί να προσβλέπει μόνο στο ότι σταδιακά η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων διαμορφώνεται στην κατεύθυνση αναγνώρισης της αντισυνταγμάτικοτητας των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις μόνο για το μέλλον.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζει ότι δεν θα τιναχθεί όλο το δημοσιονομικό σύστημα στον αέρα, καθώς η επιστροφή αναδρομικών σε αυτή την περίπτωση γίνεται δεκτή μόνο για όσους προσέφυγαν δικαστικά. 

Μία από τις βασικές αποδοχές στο σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΕΣ, στην υπόθεση της συνταξιούχου ιατρού, ήταν ότι οι περικοπές του ν. 4093/2012 έγιναν με καθαρά αριθμητικά κριτήρια, χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις, εάν δηλαδή απομένουν αποδοχές επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσης και ανάλογες της αποστολής των ιατρών. 

Αναφέρεται ακόμη ότι οι περικοπές αυτές επιβαρύνουν και πάλι τις ίδιες κατηγορίες πολιτών (περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου) χωρίς να μπορεί να στηριχθεί η συνταγματικότητα των μέτρων στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση της ελληνικής οικονομίας και στη μνημονιακή πρόβλεψη γα μείωση 12% των ειδικών μισθολογίων. Ο λόγος κατά το ΕΣ είναι ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση για τήρηση των συνταγματικών αρχών: Ισότητα στα βάρη, αναλογικότητα, σεβασμός της αξιοπρεπούς διαβίωσης. 

Αν εφαρμοσθεί πλήρως η απόφαση, το κόστος αποκατάστασης μόνο για τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ φτάνει τα 220 εκ. ευρώ!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...