5 Δεκ 2015

Τηλεϊατρική στο Αιγαίο - «Ενα νοσοκομείο στην οθόνη μου»

Οι καμπίνες τηλεϊατρικής του συστήματος περιλαμβάνουν κάμερες και οθόνες υψηλής ευκρίνειας. Τώρα οι γιατροί σε.......
απομακρυσμένες περιοχές έχουν συμμάχους την τεχνολογία και τους συναδέλφους τους.

«Εδώ έπρεπε να είμαι οδηγός ασθενοφόρου, καθαρίστρια, γιατρός και νοσοκόμα ταυτόχρονα». Ο κ. Τσαμπίκος Ξανθός βρίσκεται στην άλλη πλευρά της οθόνης και απαριθμεί τα προβλήματα των λιγοστών γιατρών στα μικρά νησιά. Ηρθε στην επικαιρότητα τον Οκτώβριο, όταν ο δήμαρχος Σύμης έκλεισε όλες τις υπηρεσίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση του κέντρου υγείας.

Σήμερα ο κ. Ξανθός μιλάει μέσα από μια πορτοκαλί καμπίνα τηλεϊατρικής, σε μια κάμερα υπερυψηλής ευκρίνειας, ενώ δίπλα του στέκονται μία αγροτική και ένας στρατιωτικός γιατρός. «Ξαφνικά είναι σαν να έχω ένα ολόκληρο νοσοκομείο στη διάθεσή μου. Μου δίνετε κουράγιο και ενθουσιασμό να κάνω περισσότερα», λέει. Εκτός από τους δύο νέους γιατρούς, θα μπορεί τώρα να ζητάει τη συνδρομή εξειδικευμένων συναδέλφων από τα νοσοκομεία όλης της χώρας μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, στο οποίο εντάχθηκε η Σύμη.

Πενήντα σταθμοί τηλεϊατρικής μπαίνουν σε λειτουργία σε όλο το Αιγαίο τον Ιανουάριο, με σκοπό να ενισχύσουν την ιατρική περίθαλψη ντόπιων και επισκεπτών, αλλά και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση νέων προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό. Το έργο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση και ολοκληρώθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Κόστισε 4,2 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 30 κέντρα υγείας στα νησιά, 12 σε περιφερειακά και κεντρικά νοσοκομεία και μία στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας.

Οι καμπίνες περιλαμβάνουν οθόνες υψηλής ευκρίνειας για τηλεδιάσκεψη μεταξύ πολλών σημείων, συστήματα μετάδοσης ιατρικών δεδομένων και εξειδικευμένα ιατρικά εργαλεία, όπως στηθοσκόπια, καρδιογράφους, οφθαλμοσκόπια και δερματοσκόπια που συνδέονται και μεταδίδουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Ο διευθυντής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων (ΥΠΕ), η οποία είχε την ευθύνη υλοποίησης του έργου, κ. Νίκος Καρβούνης, έμπειρος γιατρός με τριαντάχρονη θητεία στην καταπολέμηση του καρκίνου, ήταν διστακτικός όταν κλήθηκε να ολοκληρώσει και να παραλάβει το σύστημα. «Απέτυχαν δεκαεννιά απόπειρες τηλεϊατρικής στην Ελλάδα, γιατί να πετύχει αυτό, αναρωτήθηκα», λέει ευθαρσώς. «Αν έπρεπε να διαλέξω πού θα δώσω τα χρήματα, θα προτιμούσα να προσλάβω γιατρούς στα νησιά ή να πάρω έναν εξωσωματιστή για τις εγχειρήσεις καρδιάς στα νοσοκομεία», συνεχίζει ο ίδιος. Στον αρχικό σχεδιασμό η κατανομή των σταθμών τηλεϊατρικής γινόταν σε μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος και η Μυτιλήνη, αντί για τα μικρά, ενώ δεν είχαν προβλεφθεί βασικά όργανα ιατρικής όπως ψηφιακά αιματολογικά εργαστήρια που θα μπορούσαν να στέλνουν δεδομένα στα νοσοκομεία.

Η ΥΠΕ σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας και τον ΟΤΕ άλλαξαν την κατανομή των σταθμών και ο ΟΤΕ έλυσε τα προβλήματα σύνδεσης, κάτι που δεν προβλεπόταν στις συμβατικές υποχρεώσεις του. Η ανοιχτή αρχιτεκτονική σχεδίασης του συστήματος επιτρέπει τη σύνδεση περισσότερων ιατρικών συσκευών και οι γιατροί στη Σύμη ετοιμάζονται να συνδέσουν τώρα τον υπέρηχο που ήδη διαθέτουν.

Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία της ΥΠΕ συνδέθηκαν στο δίκτυο οι 24 σταθμοί τηλεϊατρικής ενός παλιότερου προγράμματος, του «Δήλος», οι οποίοι είχαν πέσει σε αχρηστία. Σημαντικότερο όλων ίσως είναι ότι το έργο δεν αντιμετωπίστηκε σαν έργο κατασκευής δικτύου πληροφορικής, αλλά σαν υπηρεσία, κάτι που σημαίνει ότι υιοθετήθηκε πρωτόκολλο λειτουργίας και δημιουργήθηκε ομάδα υποστήριξης (helpdesk).

Σεμινάρια
«Οι σταθμοί θα χρησιμοποιηθούν ακόμη για τη διεξαγωγή σεμιναρίων για τους γιατρούς από ινστιτούτα, όπως το Παστέρ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τους γιατρούς», λέει ο κ. Γιώργος Κουκουλάς, υπεύθυνος του έργου εκ μέρους της ΥΠΕ.

Οπως γίνεται με όλα τα πληροφοριακά συστήματα, η τηλεϊατρική θα δώσει πραγματικά στοιχεία για την κατάσταση στα νησιά, ώστε να διαμορφωθούν και οι κατάλληλες επιχειρησιακές πολιτικές. «Εχουμε συχνά καρδιολογικά περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζω με την εμπειρία μου. Κάποιοι χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση. Μόνο τα έξοδα του ταξιδιού του ασθενούς ή της διακομιδής φτάνουν για να αποσβέσουν τα έξοδα του κράτους», λέει ο κ. Ξανθός.
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...