20 Δεκ 2015

Οι οκτώ προκλήσεις που θα φέρουν στην Ελλάδα ξένες επενδύσεις

Αισιοδοξία για τις προοπτικές του 2016, αλλά και στάση αναμονής μέχρι η κυβέρνηση.......
να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ήταν τα δύο μηνύματα του φετινού, 17ου επενδυτικού φόρουμ της Capital Link. Κάποιοι από τους πλουσιότερους επενδυτές των ΗΠΑ τόνισαν από τη Νέα Υόρκη ότι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι κλειδί για την ανάπτυξη, και αυτή θα επιτευχθεί μόνο με πολιτική σταθερότητα.

Ο πρόεδρος της WL Ross, Ουίλμπουρ Ρος, τόνισε στην «Κ» ότι υπάρχει όρεξη για επενδύσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πρώτα να αποδείξει εμπράκτως τη θέληση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.  

Με δηλώσεις τους στην «Κ», εξάλλου, οι μεγαλοεπενδυτές Τζον Κάλαμος και Ουίλμπουρ Ρος προδίδουν την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να συνοδεύει τις επενδύσεις στη χώρα. Ο πρόεδρος της Paulson & Co., Τζον Πόλσον, εκτίμησε ότι, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο μέλλον της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Asset Management, Τζον Κάλαμος, εξακολουθεί να κρατά στάση αναμονής, παρά το ενδιαφέρον του να επενδύσει. Αυτή τη φορά, πάντως, εμφανίσθηκε πιο αισιόδοξος. Όπως εξήγησε στην «Κ», «πέρυσι ανησυχούσα για την πολιτική αστάθεια που υπήρχε. Πιστεύω ότι ένας από τους καταλύτες που είναι λίγο πιο θετικός τώρα είναι η αναδιάρθρωση των τραπεζών, που αποτελεί κλειδί για να προχωρήσει κανείς μπροστά. Φαίνεται ότι λένε τα σωστά πράγματα για να επανεκκινήσει η οικονομία, και ελπίζω να μπορέσουν να τα εφαρμόσουν. Έχουν τις κατάλληλες φορολογικές πολιτικές; Μπορείς να ανοίξεις μία επιχείρηση αν έχεις μία καλή ιδέα; Ελπίζω να είναι έτσι, δεν το γνωρίζω».

Ερωτώμενος αν η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα, έγινε πιο συγκεκριμένος: «Δεν ξέρω αν είμαι τόσο καλός πολιτικός αναλυτής· ξέρετε, τους ακούω να λένε τα κατάλληλα πράγματα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι δεσμεύονται να ξαναχτίσουν τον ιδιωτικό τομέα με τον καπιταλιστικό τρόπο που χρειάζεται, με τις σωστές ρυθμίσεις. Είναι πραγματικά σημαντικό να έχει η Ελλάδα ιδιωτικό τομέα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της WL Ross, Ουίλμπουρ Ρος, τόνισε ότι υπάρχει όρεξη για επενδύσεις, αλλά εντόπισε οκτώ προκλήσεις που θα δοκιμάσουν την ελληνική κυβέρνηση και θα κρίνουν την επιτυχία:

• Πρώτον, η νομοθέτηση και η εφαρμογή των δεσμεύσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων είναι ένα θετικό σημάδι, αλλά υπάρχει ακόμη ένας τόνος πράγματα».

• Δεύτερον, να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές κρατικών ομολόγων με επιτόκια κάτω του 5%.

• Τρίτον, τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο.

• Τέταρτον, να ενισχυθούν οι κεφαλαιακές επενδύσεις από τα τρέχοντα 21 δισ. ευρώ – που είναι μόνο το 9% του συρρικνωθέντος ΑΕΠ, πλησιέστερα στο 20% που ήταν το 2007.

• Πέμπτον, να αυξηθούν οι εξαγωγές προϊόντων, που υποχώρησαν 3,5% το 12μηνο μέχρι τον Αύγουστο. Έφερε, μάλιστα, και το παράδειγμα του ελληνικού γιαουρτιού, εκτιμώντας ότι «δεν είναι δυνατόν να παράγεται περισσότερο ελληνικό γιαούρτι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης από ό,τι στην Ελλάδα».

• Έκτον, εκτίμησε ότι η παραγωγικότητα και η ευελιξία της εργασίας είναι κλειδί, ιδιαίτερα για την ενίσχυση των εξαγωγών.

• Έβδομον, η περαιτέρω αύξηση του τουρισμού, ιδιαίτερα των αεροπορικών αφίξεων, καθώς, όπως είπε, όσοι φτάνουν με το αεροπλάνο ξοδεύουν περισσότερα από όσους κάνουν κρουαζιέρες.

• Και τέλος, η αύξηση των δανειοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, που υποχώρησε 3,5% τους δώδεκα μήνες μέχρι τον Αύγουστο.

Όπως η Paulson & Co, και η εταιρεία του κ. Ρος συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Όταν όμως ρωτήθηκε από την «Κ» αν έχει εμπιστοσύνη ότι θα είναι η τελευταία που θα χρειαστεί, απάντησε με μία δόση μαύρου χιούμορ: «Αν όχι, τότε θα αυτοκτονήσω». Νωρίτερα, ο κ. Ρος είχε προτείνει να μην πουληθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στο ενεργητικό τους οι τράπεζες, καθώς αυτό θα αποκρυσταλλώσει πολύ μεγαλύτερες ζημίες, αλλά να δοθεί σε τρίτους μόνο η εξυπηρέτησή τους. 

Η ιδέα του είναι ότι, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει και η πληρωμή των δανείων θα βελτιώνεται, οι τράπεζες τελικά θα πετύχουν εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) 20% μέσω της οργανικής ανάπτυξης, διατηρώντας τα στο χαρτοφυλάκιό τους – ιδιαίτερα καθώς η τιμή που προσφέρει η αγορά φαίνεται ότι θα είναι πολύ χαμηλή.
Κατερίνα Σώκου
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...