21 Δεκ 2015

Ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα & τις πολιτικές συμμαχίες

Μεϊμαράκης εναντίον Κυρ. Μητσοτάκη ή και το αντίστροφο πλέον, σε μια πολιτική αναμέτρηση, δύο υποψηφίων.......
που έχουν αναφορές στην κεντροδεξιά Ν.Δ. στον β' γύρο.

Σε μια πολιτική μονομαχία που έχει τελείως άλλα ποιοτικά, πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, από αυτά του χθεσινού πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ., θα πορευθεί, με βάσει τα ισχύοντα δεδομένα, η αξιωματική αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο που είναι προγραμματισμένος για τις 10 Ιανουαρίου.

Το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο πέρασαν οι Βαγγ. Μεϊμαράκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν μια νίκη του μεσαίου χώρου, ενώ ήταν μια σαφής ήττα των δεξιών υποψηφίων, Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη

Βαγγέλης Μεϊμαράκης εναντίον Κυριάκου Μητσοτάκη ή και το αντίστροφο πλέον, σε μια πολιτική αναμέτρηση, δύο υποψηφίων που έχουν αναφορές στην κεντροδεξιά Ν.Δ., αλλά με πολύ διαφορετικό ιδεολογικό πρόσημο σε μια σειρά ζητημάτων.

Με την επίσημη δήλωση του μεταβατικού προέδρου της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου, καθώς και οι δυο, τόσο ο Βαγγ. Μεϊμαράκης όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης επιζητούν την πολιτική νομιμοποίησή τους μέσω της κάλπης, οι δυο μονομάχοι μπαίνουν σε μια εικοσαήμερη κούρσα, εν μέσω εορτών, η οποία θα έχει άλλα ποιοτικά στοιχεία.

Με δεδομένο, ότι έως τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν είχαν ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα από το κόμμα, κάτι που αναμένεται να γίνει επισήμως αργά το απόγευμα ο μεγάλος ηττημένος της αναμέτρησης, ο 38χρονος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, για τον οποίο είχαν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες, παραδέχθηκε την ήττα του.

Πλέον η συντηρητική παράταξη, έχοντας ως κέρδος και την υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων της (σ.σ. ψήφισαν τελικά περίπου 400.000 πολίτες), ένα στοιχείο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την πορεία της, μπαίνει σε μια άλλη φάση, με κεντρικό στοιχείο την επιστροφή της στην κεντροδεξιά φυσιογνωμία της.

Εξάλλου, το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο πέρασαν οι Βαγγ. Μεϊμαράκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν μια νίκη του μεσαίου χώρου, ενώ ήταν μια σαφής ήττα των δεξιών υποψηφίων, Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη.

Το τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο, για τον οποίο υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, θα παίξει ρόλο η βάση εκκίνησης των δύο υποψηφίων και κυρίως πως θα κινηθούν οι Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας.

Μένει να φανεί πλέον ποιες συμμαχίες θα διαμορφωθούν, καθώς δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στην κούρσα οι άλλοι δυο υποψήφιοι, ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Απ. Τζιτζικώστας, με τον πρώτο να είναι πιο κοντά στον Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός απρόοπτου, θα στηρίξει.

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, ο Απ. Τζιτζικώστας, στον οποίο είχαν επενδύσει πολλοί πολλά, είναι άγνωστο τι θα κάνει, αν και δεν αποκλείεται να στηρίξει σιωπηλά τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά μένει αυτό να φανεί και κυρίως να πάνε στις κάλπες όσοι τον ψήφισαν και να ακούσουν τις όποιες επιλογές του. Πάντως, σε σύναξη που είχε χθες γύρω στα μεσάνυκτα στο ξενοδοχείο Κάραβελ, με μικρή ομάδα βουλευτών, του εισηγήθηκαν, με κεντρικό πρόσωπο τον Μάκη Βορίδη, να στηρίξει Κυρ. Μητσοτάκη.

Αναμφίβολα όμως, το γεγονός ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος με τον Κυρ. Μητσοτάκη παρόντα σημαίνει πολλά για τον πρώην υπουργό που πλέον, ακόμα και να ηττηθεί στις 10 Ιανουαρίου, η πολιτική μετοχή του είναι ιδιαίτερης και σημαντικής αξίας, καθώς αυτός θα είναι ο κεντρικός παίκτης της επόμενης μέρας στο εσωκομματικό πεδίο και μάλιστα χωρίς να τον έχει στηρίξει ούτε ένας βουλευτής, εκτός από δυο ευρωβουλευτές, τον Γιώργο Κύρτσο και την Μαρία Σπυράκη.

Κανείς δεν μπορεί όμως να αποκλείσει και την έκπληξη και ο Κυρ. Μητσοτάκης να κόψει το νήμα, αν και το κόμμα είναι «καραμανλικό» κάτι που φάνηκε και χθες, αν και το 60% περίπου πήγε κόντρα στην επιλογή του Κώστα Καραμανλή που ήταν ο Βαγγ. Μεϊμαράκης.

Η αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου έχει μια αύρα από τα παλαιά, όπου ένας Μητσοτάκης θα αναμετρηθεί με έναν καραμανλικό, με τον πρώτο να έρχεται ευθέως κόντρα με σημαντικές επιλογές του καραμανλισμού τα τελευταία χρόνια με κορυφαία την άρνησή του να ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης έχει την στήριξη των καραμανλικών, τους οποίους και ευχαρίστησε χθες τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του και με αναφορές όπως «Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παράταξης».

Προς το παρόν υπάρχει, όπως είναι λογικό και αναστολή των όποιων σεναρίων περί διάσπασης, ενώ ο Γ. Πλακιωτάκης ζήτησε ψυχραιμία, ενωτικό κλίμα και σύνεση, καθώς κανείς δεν αποκλείει εντάσεις, εν μέσω εορτών.
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...