23 Δεκ 2015

Τουρισμός: «Φρένο» στην κίνηση από Γερμανία στο δεκάμηνο

Χειρόφρενο έβαλε τον Οκτώβριο η επιβατική κίνηση από τη Γερμανία προς την Ελλάδα......
Σε υποχώρηση οι βασικοί προορισμοί της Ισπανίας. Άνοδο κατέγραψε και η Τουρκία, παρά τα προβλήματα από το προσφυγικό ρεύμα. Σταθερά ανοδική κίνηση για την Κύπρο.

Αύξηση 3,3% εμφάνισαν στην περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι επιβάτες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα με αεροπλάνο προερχόμενοι από αεροδρόμια της Γερμανίας.
Η αύξηση αυτή, ωστόσο, είναι μικρότερη από την αύξηση που κατέγραψαν οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία που αναχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια με προορισμούς εντός της Ευρώπης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας (Destatis) που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, οι επιβάτες που αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας στο διάστημα Ιαν.-Οκτ. έφθασαν τα 93.285.000 ταξιδιώτες, καταγράφοντας αύξηση 4,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Από αυτούς, τα 19.416.000 επιβάτες ταξίδεψαν σε προορισμούς εντός Γερμανίας (+2,1% σε σχέση με πέρυσι) ενώ τα 73.869.000 κατευθύνθηκαν σε προορισμούς του εξωτερικού (+4,7%).
Οι επιβάτες που κατευθύνθηκαν σε προορισμούς στο σύνολο της Ευρώπης έφθασαν τα 57.776.000 ταξιδιώτες (+4,8%), ενώ σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατευθύνθηκαν 44.644.000 ταξιδιώτες (+5,2%).

Οι επιβάτες του αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας με κατεύθυνση την Ελλάδα έφθασαν τα 2.478.000 ταξιδιώτες (+3,3%) ενώ προς τα ελληνικά νησιά ταξίδεψαν 1.408.000 επιβάτες, καταγράφοντας άνοδο 6,5%.
Από τα στοιχεία της Destatis προκύπτει πως το «φρένο» που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στην επιβατική κίνηση από τη Γερμανία προς την Ελλάδα εξελίχθηκε σε... χειρόφρενο τον Οκτώβριο καθώς καταγράφηκε οριακή αύξηση 0,4% προς Ελλάδα και 0,3% προς ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς.

Η Ισπανία, βασική ανταγωνίστρια της Ελλάδας εντός της Ε.Ε, εμφάνισε ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά. Έτσι, η άνοδος που κατέγραψε η κίνηση από Γερμανία τον Οκτώβριο (+5,5% στο σύνολο της χώρας, +2,2 προς Βαλεαρίδες και +3,7% προς Κανάρια) βοήθησε ώστε να καταγραφεί άνοδος 2% των επιβατών από Γερμανία στο οκτάμηνο. Δεν αποδείχθηκε, ωστόσο, επαρκής, ώστε να ξεκολλήσει από το αρνητικό έδαφος η ταξιδιωτική κίνηση οκταμήνου προς τις Βαλεαρίδες (-1,9%) αλλά και τα Κανάρια (-1,6%).

Ανθεκτικότητα με βάση την πίεση που δέχθηκε εξαιτίας των προσφυγικών ροών από τη Συρία εμφάνισε η Τουρκία, καταγράφοντας άνοδο των επισκεπτών από τη Γερμανία κατά 7,9% στο σύνολο της χώρας και 7% στην κύριο τουριστικό πόλο της Αττάλειας. Ενδείξεις των επιπτώσεων από το μεταναστευτικό ρεύμα εμφανίζονται στα στοιχεία Οκτωβρίου, όταν η αύξηση επιβατών από τη Γερμανία άρχισε να «ξεθυμαίνει» στο σύνολο της χώρας (+5,8%) ενώ μηδένισε στην περιοχή της Αττάλειας (+0,2%).

Σταθερή άνοδο παρά τα προβλήματα κατέγραψε η επιβατική κίνηση από τη Γερμανία προς την Αίγυπτο (+28,5%) και το Μαρόκο (+17,4%).

Η Κύπρος επιβεβαίωσε μέχρι τέλους την ανάκαμψη που καταγράφει στη γερμανική αγορά καθώς η Μεγαλόνησος υποδέχθηκε στο οκτάμηνο 16,7% περισσότερους επιβάτες στα αεροδρόμιά της.
Άνοδο την ίδια στιγμή κατέγραψαν οι επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Γερμανία προς την Ιταλία (+6,3%) αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο (+6,9%).

Περίπου 230.000 περισσότερους ταξιδιώτες από τη Γερμανία υποδέχθηκε φέτος η Πορτογαλία στα αεροδρόμιά της σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 15,7%.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...