23 Δεκ 2015

Εκδήλωση με.... πολιτικό μήνυμα στο Αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης.

Στον υπέροχο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε η τελετή για τον νέο πρέσβη της Δήλου........
Ο θεσμός Δήλος 2015 δημιουργήθηκε με στόχο την προβολή και την ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, από καλλιτέχνες του νησιού της Μυκόνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το τελευταίο πάζλ των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε,στο κέντρο του Πολιτισμού της Χώρας, αφού ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ Στέλιος Μπρίγγος έχρισε ως Πρέσβη της Δήλου,για το 2016, τον κ Νίκο Σταμπολίδη, λαμπρό Ακαδημαικό και Διευθυντή επί 25 χρόνια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της εκπληκτικής ταινίας του Αντώνη Κιούκα,σε κείμενα των Καράβολα και Αλέκας Δήμου, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά, που αποτέλεσε και Πρέσβη της Δήλου για το 2015.
Εντύπωση προκάλεσε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, στέλνοντας κάποια ηχυρά πολιτικά μηνύματα προς την Γ.Γ του Υπουργείου. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: 
" Η Δήλος αφηγείται την ιστορία σε κάθε στενάκι της, σε κάθε διαδρομή της, γιατί η Δήλος είναι η ίδια η ιστορία. Δυστυχώς όμως, ενώ η ανάδειξή της θα έπρεπε να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, όλοι εμείς οι Κυκλαδίτες είμαστε μάρτυρες της κατάφορης πολιτική αδιαφορίας για το ιερό νησί της Αρχαιότητας.  Ζητήματα όπως το ελλειπές προσωπικό αλλά και η έκθεση σε σύγχρονες και ευπρεπείς εγκαταστάσεις αποτελούν αγκάθι για το Υπουργείο εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια. Και ας μην γελιόμαστε η λύση σε μεγάλα προβλήματα δεν μπορεί να δοθεί με μικρές προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφερειών, Δήμων και Υπουργείου. Η λύση είναι μία.και μοναδική, να ασχοληθεί επιτέλους το Υπουργείο Πολιτισμού με τον μεγαλύτερο μουσειακό χώρο της Ευρώπης και μέρος των κονδυλίων που το ίδιο εισπράττει να δοθεί για τις άμεσες ανάγκες του νησιού. Ελπίζω ότι η νέα διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού να αποκαταστήσει την πολιτική αδικία, το οφείλει στις
Κυκλάδες, το οφείλει στην Μύκονο, το οφείλει στην Δήλο".
Μετά την τοποθέτηση του κ Μπρίγγου ακολούθησε η χρίση του κ Σταμπολίδη ως Νέου Πρέσβη, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος δήλωσε τα εξής:
" Νοιωθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μου απονέμεται ο τίτλος του Πρέσβη της Δήλου. Ξέρετε πρέσβης σημαίνει βγαίνω μπροστά και δηλώνω ότι αντιπροσωπεύω έναν τόπο, ένα αξίωμα. Έτσι και εγώ με ιδιαίτερη αγάπη, ειδικά σε ένα χώρο που έζησα 15 χρόνια από την ζωή μου, θα βγω δυναμικά μπροστά για να δώσω στον τίτλο μου αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει. Η Δήλος είναι μοναδική. "
Ο έφορος Αρχαιοτήτων κυκλάδων κ Αθανασούλης σε μία σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη τοποθέτηση μίλησε για τα σχέδια του Υπουργείου για την Δήλο για τα επόμενα χρόνια θίγοντας και αυτός το τεράστιο θέμα της υποχρηματοδότησης.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι: Νίκος Σταμπολίδης (Πρέσβης της Δήλου 2015), η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ Βλαζάκη, ο Έλληνας πρέσβης με καταγωγή από την Μύκονο κ Καμπάνης, ο πρώην Δήμαρχος Μυκόνου Χρήστος Βερώνης, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Έρικα Οικονόμου, Ασπασία Λεβέντη πρόεδρος του international foundation for Greece, ο Πλάτων Ανδριτσάκης μουσικός, ο Αλέκος Φασιανός ζωγράφος, η προϊσταμένη του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Τζένη Βελένη, η ηθοποιός Γιώτα Φέστα, ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κοτσάφτης, ο σκηνοθέτης Γιώργος Κρικρής, εκπρόσωποι από την εφορεία αρχαιοτήτων ενώ την πολιτική σκηνή του Δήμου Μυκόνου εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ Μιλτιάδης Ατζαμόγλου και η Δημοτική Σύμβουλος-Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κ Τόνια Ανδρονίκου.
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...