20 Δεκ 2015

Μεγάλες «μπίζνες» με τα κόκκινα δάνεια

Η είσοδος των distress funds στην αγορά των προβληματικών δανείων θα αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.....

Ενα «big bang» στην αγορά «πυροδοτεί» η απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα distress funds παραμονεύουν για νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου και οι ιχθυοκαλλιέργειες, που έχουν υψηλό βαθμό έκθεσης στον τραπεζικό δανεισμό.

Στελέχη της αγοράς αλλά και των τραπεζών περιγράφουν το 2016 ως τη χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών ανακατατάξεων, όπου οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις αλλά και τα λουκέτα ισχυρών ομίλων θα είναι μέσα στην «ατζέντα».
Αιχμή των ανατροπών θα είναι το νέο καθεστώς διαχείρισης δανείων με την είσοδο εταιριών διαχείρισης, που θα μπορούν να αγοράζουν προβληματικές δανειακές συμβάσεις αλλά και ενήμερα δάνεια ελέγχοντας τις επιχειρήσεις. Τα distress funds, τα οποία στην αργκό της αγοράς αποκαλούνται «κοράκια», θα μπορούν να αποκτούν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες σε χαμηλή τιμή θέτοντας υπό τον έλεγχό τους τις επιχειρήσεις και να τις μεταπωλούν σε άλλους ομίλους αλλάζοντας πλήρως το χάρτη της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν προβληματισμοί για το εάν οι σημερινοί ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων θα μπορέσουν μέσω τρίτων εταιριών να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή τα δάνειά τους πετυχαίνοντας ουσιαστικά «κούρεμα» των οφειλών τους χωρίς η εταιρία τους να αλλάξει χέρια, θεωρώντας ότι είναι βιώσιμη.

Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν διπλό κόστος όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια: αφενός δεν εισπράττουν απαιτήσεις που είχαν εντάξει στον προϋπολογισμό τους, γεγονός που σημαίνει πως χάνουν έσοδα τα οποία είχαν προϋπολογίσει. Αφετέρου, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται έχουν ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζουν κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία (π.χ. παροχή νέων δανείων).

Με αυτά τα δεδομένα, ο εκάστοτε τραπεζικός διαχειριστής των «κόκκινων» δανείων θα προσπαθήσει στην αρχή σε συνεννόηση με τον οφειλέτη του δανείου να το πρασινίσει, έχοντας ως εναλλακτική την πώλησή του σε κάποιο distress fund.

Από το νέο έτος, ακόμη και ανταγωνιστικές εταιρίες μπορεί να αλλάζουν χέρια, εφόσον ο εκάστοτε επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις. Ο διαχειριστής των δανείων, με γνώμονα τι θα του αποφέρει περισσότερο κέρδος, θα προχωράει ενδεχομένως σε «κομμάτιασμα» των δραστηριοτήτων της. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βγουν στο σφυρί κάποιες από τις δραστηριότητες της επιχείρησης, π.χ. οι πιο κερδοφόρες, και να ανασταλούν οι μη κερδοφόρες ή μη εμπορεύσιμες. Γεγονός που οδηγεί αβίαστα στο ερώτημα τι θα γίνει με την τύχη των εργαζομένων.

Ο νόμος που θέτει τις βάσεις για την αγοροπωλησία «κόκκινων» δανείων δεν ξεκαθαρίζει σε ποιο ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας μπορούν να πουληθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Συνεπώς, και δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, αφήνει πολλά περιθώρια κερδοσκοπίας.
Οπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, τα κέρδη των ξένων funds, αν αγοράσουν δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ και καταφέρουν να εισπράξουν το 15% αυτών, θα ανέρχονται ετησίως σε 4,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μάλιστα προέτρεψε τις τράπεζες να έλθουν σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις προκειμένου να αναδιαρθρώσουν μόνοι τους τα δάνεια με μία απομείωση της τάξης του 30%-40%.

Σημειώνεται πως βασικές προϋποθέσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους επιχειρηματίες είναι ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με χρηματοδοτική συμμετοχή των βασικών μετόχων και βεβαίως επαρκές χρονικό διάστημα για τη διευθέτησή τους.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
ifentouri@e-typos.com
Διαβάστε περισσότερα στο ένθετο «Οικονομία» που διατίθεται μαζί με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...