28 Δεκ 2015

Stratfor: Κοινωνική αναταραχή και κατάρρευση της κυβέρνησης οι «κίνδυνοι» για την Ελλάδα το 2016

Αντιμέτωπη με μία ακόμη δύσκολη χρονιά αναμένεται να βρεθεί η Ελλάδα το 2016, όπως εκτιμά....
το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών ερευνών Stratfor, που αν και εκτιμά ότι ο κίνδυνος ενός «Grexit» έχει υποχωρήσει σημαντικά, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης, καθώς και κοινωνικών αναταραχών στο εσωτερικό.

Στην ετήσια εκθεσή του για το νέο έτος, αναφορικά με τη χώρα μας, το Stratfor θεωρεί ως σημαντικότερα «αγκάθια» την πολιτική αβεβαιότητα και την κοινωνική αναταραχή.

Σε οικονομικό επίπεδο τονίζεται οτι για μία ακόμη χρονιά η ανάπτυξη θα είναι... απούσα και η ανεργία στα ύψη, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες και ενδοκυβερνητικές διαφωνίες που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Δεδομένης μάλιστα της εύθραυστη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Τονίζεται ωστόσο ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ελλάδα τάσσεται κατά της διενέργειας νέων εκλογών, με μοναδικές λύσεις που «προκρίνονται» να είναι αυτές μιας κυβέρνησης συνεργασίας ή μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα μπορούσαν να περάσουν τα «δύσκολα» νομοσχέδια της προσεχούς περιόδου.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Stratfor στην ανάλυσή του: «Το 2016 η σοβαρότερη απειλή για την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με την αποπληρωμή του χρέους αλλά με την κοινωνική αναταραχή. Δεν θεωρείται πιθανή μία κρίση, όπως εκείνη του 2015 καθώς η χώρα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας ή Grexit είναι χαμηλότερος από ότι το 2015».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...