20 Δεκ 2015

Αλλιώς περίμεναν τα Χριστούγεννα στο Μαξίμου…

«Σοκ» προκάλεσε στις τάξεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δημοσκόπηση που δείχνει.....
διαφορά μίας(!) μονάδας από τη Ν.Δ., μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές

Το τελευταίο που περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να δείξει στη μία μονάδα τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. η δημοσκόπηση της εταιρίας Pro Rata (για την «Εφημερίδα των Συντακτών»), που προέβλεψε σωστά τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτέμβρη. 

Είναι ένα πραγματικό σοκ για το κυβερνών κόμμα να διαπιστώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς ηγεσία και αφημένη στην εσωκομματική φαγωμάρα, βρίσκεται πια σε απόσταση αναπνοής. Είχε προηγηθεί το φιάσκο με την κατάθεση και απόσυρση του παράλληλου προγράμματος, του οποίου ο κοινωνικός αντίκτυπος δεν μετρήθηκε, αλλά είναι προφανές ότι θα επέδρασε αρνητικά στους «κάτω», που κατάλαβαν ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει οικονομική πολιτική πέρα από το Μνημόνιο.

Τα κομματικά επιτελεία είχαν προετοιμαστεί για ήσυχες γιορτές και ανήσυχο ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς με το ασφαλιστικό στο επίκεντρο από τα μέσα του Ιανουαρίου και μετά. Θεωρείτο δεδομένο ότι οι εταίροι δείχνουν απεριόριστη ανοχή για να μη διακινδυνευθεί η πολιτική σταθερότητα και ότι η έλλειψη ισχυρού πολιτικού αντιπάλου επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να καθορίζει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. 

Από την Παρασκευή το πρωί, όταν έγινε γνωστή η δημοσκόπηση που δείχνει οριακή διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. και πλειοψηφικό αίτημα για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με συμμετοχή άλλου κόμματος, απέκτησε νέα δυναμική η συζήτηση για επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Ανατροπή
Το βασικό σενάριο έλεγε ότι η ώρα της κρίσης για την ανασύνθεση της κυβέρνησης θα ήταν είτε η ψηφοφορία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό (τον Φεβρουάριο πιθανότατα) είτε, αν εκεί δεν προέκυπταν απρόοπτα, το κλείσιμο της αξιολόγησης (Μάρτιο-Απρίλιο) εφόσον οδηγούσε σε απαίτηση για νέα μέτρα. 

Σε κάθε περίπτωση, ο σαρωτικός ανασχηματισμός θα ήταν η ιδανική για τον ΣΥΡΙΖΑ εξέλιξη προκειμένου να κατευναστούν οι πιστωτές και να πάρουν ένα θετικό σήμα οι πολίτες. Αλλά για να μη βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάγκη κόμματος της αντιπολίτευσης θα πρέπει να μην έχει ρωγμές η συμπολίτευση και να μην έχει κλονιστεί η ιδέα ότι ο ίδιος είναι ο κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. 

Από τη στιγμή που διαπιστώνεται νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν, μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές, ότι τα ρούχα του αυτοκράτορα έχουν σκιστεί, επιταχύνονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή χωρίς να ανήκει η πρώτη και η τελευταία λέξη στον πρωθυπουργό.
Οπως σημείωνε πρώην υπουργός της Κεντροαριστεράς, είναι εντελώς διαφορετικό για τον Αλ. Τσίπρα να επιδιώξει από θέση ισχύος διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και άλλο το να συρθεί αναγκαστικά σε μια οικουμενική κυβέρνηση. 

Μέχρι τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν τη βεβαιότητα ότι μπορούν να ελέγξουν τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων και να μην τους σηκώσει το κύμα της λαϊκής οργής χωρίς να καταλάβουν τι ακριβώς τους συνέβη, όπως για παράδειγμα έγινε όταν «παραδόθηκε» ο Γιώργος Παπανδρέου ή όταν έχασε τη στήριξη των εταίρων ο Αντώνης Σαμαράς.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
aspanou@e-typos.com
Διαβάστε το θέμα στον «Ελεύθερο Τύπο» αυτής της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...